Váratlan nehézségek: ha otthoni betegápolók leszünk
Címlap / Szépség-Egészség / Váratlan nehézségek: ha otthoni betegápolók leszünk

Váratlan nehézségek: ha otthoni betegápolók leszünk

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Ha családtagunk a kórházból hazakerül, és változatlanul ápolásra szorul, akkor számtalan problémával kell szembenézni. Ugye, kár is tagadni, hogy a mai világban bizony egy átlag embernek megfizethetetlenek a megfelelő ellátást adó otthonok, így vagy haza kerül a beteg vagy egy elfekvő osztályra, ahol nagy valószínűséggel sok jóra nem számíthatunk. 

Milyen problémákkal kell szembenéznünk?
Egyrészt megváltozik a család életritmusa, másrészt ahhoz is megfelelő anyagi háttérrel kell rendelkeznünk, hogy otthon ápolhassuk beteg hozzátartozónkat. Sok házi beteg ápoló szolgálat működik, de természetesen egyik sem ingyen. Nem beszélve arról, hogy a KÖZGYÓGY igazolványokra is egyre kevesebb kedvezményt adnak.  

A másik megoldandó feladat, hogy ki legyen az ápoló személy. Ki tud erre vállalkozni a családból? Fontos lenne, hogy szakértelemmel bírjon, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor mindenképpen találni kell egy hozzáértő, szakmai elhivatottsággal rendelkező ápolót vagy ápolónőt. Egy kiszolgáltatott beteget nem mindegy, hogy  miként kezelünk. Sok esetben egy mosoly és egy kis empátia egy marék gyógyszernél többet érhet!

A legfontosabb teendők
Elsőként szólni kell a megfelelő táplálék -és folyadékbevitelről.  Ha nyelési nehézségek vannak, akkor nehezebb a táplálás és az itatás is.  Előfordulhat, hogy nem elegendő a bevitt mennyiség. Ekkor a folyadékot infúzió formájában is pótolhatjuk. Ennek hiányában a beteg kiszárad, zavarttá válik, és a keringési rendszere felborul. 

Következő fontos feladat a megfelelő mozgatás, mellyel megelőzhetjük a tüdőgyulladást, javítjuk a beteg általános állapotát, illetve megelőzzük a felfekvés kialakulását. Ehhez szükségesek a megfelelő segédeszközök illetve az ezzel kapcsolatos bőrápoló krémek. Ebben segítséget - jó esetben - a háziorvos adhat, vagy a beteg mellet lévő ápoló, de a gyógyászati segédeszközök boltjában is készségesen segítenek. 

Intim dolgok
Előfordulhat, hogy családtagunk vizelettartási panaszokkal küzd. Ha állandó katétert helyeztek be, akkor azt a katéter minőségétől függően  4- 6 hetente szakembernek cserélnie kell. Egyéb esetben többféle -nem szerint osztályozott- pelenkákat lehet kapni és azt alkalmazni.
Itt kell megemlítenünk azt is, hogy egy átmenetileg, vagy tartósan mozgásképtelen ember gyakran szenved székrekedéstől. Ezt többnyire  természetes gyógymódokkal (rostanyagokban gazdag zöldségek fogyasztása, hajhajtó lekvár, sok folyadék bevitele) meg lehet oldani. 

Önkényes gyógyszeradagolás? Ne!
Nagyon fontos szerepe van a szakorvos által felírt gyógyszerek megfelelő adagolásának! Ha egy alkalommal elfelejtjük beadni a gyógyszert, akkor téves elképzelés, hogy a következő alkalommal „dupla” mennyiséggel pótolhatjuk be a kimaradt adagot. Ilyen esetekben inkább hívjuk fel a háziorvost, aki szívesen segít nekünk, ha röviden megfogalmazzuk a kérdéseinket.

Ne hagyjuk magára!
Ha segítséget veszünk igénybe az otthonápoláshoz, akkor is nagyon fontos, hogy ne maradjuk ki teljesen beteg hozzátartozónk ellátásából. A szakmai hozzáértés mellett fontos lehet, hogy a beteg tudja és érezze, hogy családtagjai együtt éreznek vele, s hajlandóak is tenni valamit a gyógyulásáért. Ez nyílván túlmutat azon, hogy egy ápolót bízunk meg ezzel a feladattal.

Az otthonápolás nagyon összetett feladat, mely a szakértelmen kívül sok-sok türelmet, kedvességet és megértést igényel. Mivel ez csak egy kicsi töredéke a beteg ember otthoni ellátásának, szívesen fogadok olyan kérdéseket is, amelyekről itt nem szóltam.

Szanda Zsuzsanna  - Ápolás, házi betegápolás - Kérdezz tőle!

Kép:
the Clinquant of Hope
Derrick Tyson - piqs.de
Some rights reserved.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3495 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x