Kajára hangolva. A te szervezeted mit kíván?
Címlap / Szépség-Egészség / Kajára hangolva. A te szervezeted mit kíván?

Kajára hangolva. A te szervezeted mit kíván?

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-25

Immár a tudomány is igazolta: igenis léteznek csoki-kedvelők és a csokira közömbösek. A világon először ugyanis most sikerült svájci és angol tudósoknak kimutatni az összefüggést a csokoládé szeretete és egy speciális kémiai anyag között, amely az anyagcserébe van programozva és laboratóriumi tesztekkel mérhető.  

A kutatók szerint eredményeik azért is jelentőségteljesek, mert közelebb vihetnek az egyéni anyagcseretípus, más néven metabotípus meghatározásához, így pedig lehetővé válna a teljes mértékben személyre szabott, egészségesebb étrendek összeállítása.

Anyagcsere típusok

Nincs új a nap alatt: Dr. William Donald Kelley orvos, akit  az anyagcsere-típus meghatározó alakjaként tartunk számon, saját rákbetegségét meggyógyítva alakított ki egy táplálkozási programot. Kelley alapvetően három alapétrendet különböztet meg: vegetariánust, vegyeset és dominánsan húsevőt.

Szerinte az egyes étrendcsoportba sorolt személyeknek az a legideálisabb, ha mindig a nekik megfelelő élelmiszerek fogyasztják.

Csokikedvelők előnyben

Sunil Kochhar és munkatársai 11 „csoki-kedvelő” és 11 „csokira közömbös” önkéntest vizsgált meg. Nők nem vettek részt a vizsgálatban mert fennállt a veszélye, hogy a menstruációs ciklus befolyásolja az anyagcserét, és így bizonyos ízpreferenciákat is.

A kontrollált klinikai felmérés során minden résztvevő (csak férfiak) csokoládét vagy placebót evett öt napon keresztül, miközben vér és vizeletmintákat vettek tőlük. A „csoki-kedvelők” anyagcsere profiljában alacsony LDL-koleszterin szintet (amit rossz koleszterinnek szokás hívni) és emelkedett albumin szintet (ami egy jótékony hatású fehérje) mértek a tudósok. A csoki-kedvelőkre akkor is ez volt jellemző, ha nem fogyasztottak csokoládét. Belükben a mikróbák is határozottan különböztek a másik csoporthoz képest.

Kajára hangolva

Nagy valószínűséggel tehát az, hogy milyen ételeket kedvelünk, úgy van az anyagcserénkbe beprogramozva, hogy szervezetünk ráhangolódik egy bizonyos étrendre.

„Tudjuk, hogy vannak, akik sok húst és szénhidrátot fogyasztanak, mégis egészségesek maradnak, miközben mások ettől megbetegszenek. Ha ismernénk saját anyagcsere típusunkat, egyénre szabott étrenddel és tápanyagokkal egészségesebbé tehetnénk anyagcserénket” - mondta a kutatás vezetője.

Egyéni és kulturális különbségek is vannak abban, hogy milyen az anyagcsere állapota, és hogy milyen ételeket kedvelünk. A proteom kutatás – amely az emberi gének által termelt összes fehérje szerkezetének és működésének meghatározásával foglalkozik - segítségével a tudósok jobban megérthetik az emésztéskor bekövetkező anyagcsere-változásokat.

Egyéni anyagcsere típus meghatározás

A jövőben az egyéni anyagcsere típus meghatározása a rutin vér- vagy vizeletvizsgálat részévé válhat Dr. Kochhar szerint, ám egy ilyen megbízható teszt kidolgozása még körülbelül öt évbe telik, mivel további kutatások szükségesek hozzá.


Forrás: www.medipress.hu

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3763 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x