Színvak vagy? Akkor így látod a világot! Teszteld magad!...
Címlap / Szépség-Egészség / Színvak vagy? Akkor így látod a világot! Teszteld magad! (Képekkel)

Színvak vagy? Akkor így látod a világot! Teszteld magad! (Képekkel)

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-05

Nem értékeled a feldíszített karácsonyfát? Neked minden csipkebokor egyforma? Nem kell hozzá BMW terepjáró, hogy semmibe vedd a közlekedési lámpákat? Lehet, hogy te is egyike vagy annak a többmillió embernek, aki színvak, vagy színtévesztő - és azt is tudjuk rólad, hogy valószínűleg férfi vagy. Nézd meg, hogylátja egy színvak a világot! 

Színvak vagy színtévesztő?
A színvakság örökletes rendellenesség, ami azzal jár, hogy a beteg nem képes különbséget tenni az egyes színek között. Az emberi szem által észlelt színek az úgynevezett alapszínek: a vörös, a zöld és a kék kombinációiból tevődnek össze.
Teljes színvakság, vagyis hogy valaki a világot csak a szürke különböző árnyalataiban látja, igen ritka. A színvak ember ideghártyájából egyszerűen hiányzik az egyik csapocska.
Gyakoribb a színtévesztés, azon belül is a főleg férfiakat érintő vörös-zöld színtévesztés. A legtöbb ember nehézség nélkül megtanul együtt élni ezzel a kis hibával. Egyes szakmákban azonban – például repülőgép-vezetőknél – megkövetelik a kifogástalan látást, beleértve a színek helyes felismerését is.

Egy színvak például az őszi erdő romantikájából semmit nem érzékel

A férfiak problémája
A férfiak kb. 8%-a színtévesztő, a nők között ez az arány csak 0,2%. A nagy különbségnek genetikai magyarázata van. A csapok színspecifikus festékjének génje a női nemi kromoszómához, az X kromoszómához kötött. A színtévesztő ideghártyájában az egyik csap rossz, "nem úgy érzékel, ahogy kellene".
Ez többnyire azt jelenti, hogy abban a színtartományban, aminek érzékelése rá hárulna, nem kellően érzékeny, vagy az általa érzékelt színtartomány eltolódik valamelyik másik csap színtartománya felé, így hiába működik minden csap, lényegében egy szín érzékelése kiesik. Leggyakrabban a zöld, illetve a sárga receptorok hibája vagy teljes hiánya fordul elő. A leggyakoribb hiba az, amikor a vörös érzékelésére hivatott csapocska színtartománya a zöld felé tolódik, vagy a zöld érzékelésére hivatott receptorok érzékenységi görbéje a kék vagy vörös tartomány felé csúszik el. Ma már minden színtévesztő színtévesztési hibájának oka, a csapok érzékelési tartománya jó közelítéssel meghatározható, és elmondhatjuk, hogy bár vannak gyakrabban előforduló típusok, lényegében minden színtévesztő egyedi hibával bír.

Színzsenik is léteznek - tudtad?
Az egészséges emberi szem mintegy 160 színárnyalatot képes megkülönböztetni, de vannak, akik ennél sokkal érzékenyebbek. Főleg a nők - foglalkozás szerint nem egyszer épp divattervezők, textiltervezők, fotósok - körében fedezték fel, hogy különösen érzékenyek a színárnyalatokra, többet tudnak megkülönböztetni, mint az átlag ember. Az sem kizárt, hogy eggyel több fajta receptoruk van az ideghártyájukban.

Amit a színvakok nem játszhatnak - Harmónia színjósda >>> 

A színvak ember ruhatára - sok szürke ing, amiből egy sem szükre
A divattervezőnő egy cégvezető fiatalember ruhatárát alakította át, javasolta neki, hogy viseljen szürke ingeket. A fiatelember megörült: -De jó, egy csomó szürke ingem van! A gardrobe átvizsgálása után kiderült; egyetlen tényleg szürke sem volt közte, a világos sárga, a zöld, a kék árnyalatainak sokasága igen, de tényleg szürke egy sem. A nők sokszor nem értik, miért "igénytelenek" a férfiak, miért nem "adnak magukra". Elképzelhető, hogy szó nincs igénytelenségről, egyszerűen csak arról van szó, hogy a férfiak receptorai kevesebb színt fognak fel, mint a nőké általában.

Így látom a világot
- A színek nem teljesen szürkének jelennek meg nekem - mondja a színvak fiatalember, aki egyébként gépjárművezetési egészségügyi vizsgálatnál értesült először erről a fogyatékosságáról, addig ugyanis nem zavarta őt ez az egész. - Sokan misztifikálják ezt a zavart. Azt hiszik, hogy valami mágikus képességgel rendelkezem, amitől átlátok a piros vagy a zöld tárgyakon. Néha ugyan jól jönne ilyen képesség, de ez sajnos nem adott. A színeket halványabbnak, és kontúrtalanabbnak látom, ami gyakran elég zavaró. Főleg, mert a designerek, akik a világ dolgait tervezik, színzsenik, és egyáltalán nem veszik figyelembe azt, hogy mi egy csomó dolgot egyszerűen nem is látunk.

Lapozzon a következő oldalra, és nézze meg, hogy látja egy színvak a világot!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 19377 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x