Nagyon szexi, csak a szappant nem ismeri
Címlap / Szépség-Egészség / Nagyon szexi, csak a szappant nem ismeri

Nagyon szexi, csak a szappant nem ismeri

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-11-27

El akarod dugni? Tedd a szappan alá! - mondja sokgyerekes anyuka barátnőm. Csinos, parfümbe burkolt nő libben ki a wc-ből. Megigazítja haját, kisminkeli magát, majd elegánsan kisétál az ajtón, kézmosás nélkül. Nincs vele egyedül… 

 

Rendezvénynaptár

Egy gyors nyilvános wc mustra után hihetőnek tűnik a kutatók kijelentése, miszerint hamarabb elkapjuk a fertőzéseket, ha kezet fogunk valakivel, mintha megpuszilnánk az illetőt.

A megfelelő kézhigiéné ugyanolyan fontos a lakáson kívül is és otthon is, a megfelelő otthoni higiénia ugyanis megakadályozza, hogy az egyik családtag valamilyen fertőzést adjon át a másiknak; ha pedig csökken a lehetséges betegséget hordozók száma, akkor az egészségügyi intézetekbe is kevesebb kórokozó kerül az új betegek vagy a látogatók révén

Mi van a szádban?
A nátha vagy influenza vírusa könnyen a kezünkre kerülhet, amikor szemünket vagy orrunkat megtöröljük. Ha a szánkba tesszük a kezünket – melyet tudtunkon kívül nagyon sokszor megteszünk – akkor máris tovább adhatjuk kezünk révén a szalmonellát, a campylobacter és a norovírus fertőzést. Sokan anélkül hordozzuk például az MRSA-t vagy a hasmenést okozó C. difficile-t, hogy tudnánk róla, és nem megfelelő kézhigiéné esetén könnyen megfertőzhetünk a kórokozókkal szemben esendőbbeket.

Kézmosás? Azt is kell?
A gyakori kézmosás segít eltávolítani kezünkről a szennyeződéseket és a fertőző vírusokat- ezt ugyebár már minden óvodás tudja. A kézmosás kultúrája azonban finoman szólva is problémás hazánkban (is). Az emberek többségének még mindig újdonság, hogy wc után (állatok simogatását követően vagy tüsszentés után) kezet kell mosni, s állítólag a nők sem járnak élen a kézmosásban. Jó esetben egy kis vízzel lelögybölik a kezüket, rosszabb esetben a csapig sem jutnak el.

Talán emlékeznek még rá, amikor az egyik tv csatorna műsorában elrejtettek néhány kamerát nyilvános illemhelyek mosdójában. Kíváncsiak voltak ugyanis, hogy hányan igyekeznek a csapok felé dolguk végeztével. Nos, nem sokan éltek a víz és szappan használatának lehetőségével.

A szépség alfája és omegája >>

A kórházak sem járnak élen
Érdekes, de a kórházakban, egészségügyi intézményekben kialakult veszélyes járványokért is a nem kellően fertőtlenített, tisztított kéz az első számú felelős. Sajnos azonban a szakdolgozók még a legfejlettebb országokban is csak legfeljebb 40 százalékban végzik el a szabályok szerint a kézmosást és fertőtlenítést.

A villámkézmosás nem sokat ér…
Ahhoz, hogy a baktériumok 90%-át eltávolíthassuk, legalább 15-20 másodpercig kellene kezet mosnunk. Hiába használjuk a legkiválóbb antibakteriális szappanokat, ha egyszer senki nem mos ennyi ideig kezet.

Gyerekeknek már fejlesztettek ki olyan piros folyékony szappant, ami befogja a kezet, és csak a kellő ideig és hatékonysággal végzett kézmosás után tűnik el a festék a pracliról. Talán nem lenne rossz, ha a felnőtteknek is piacra dobnának valami hasonlót.

A kézszárítás fontossága
A nyilvános wc-kben illetve kórházi mosdókban fityegő, kétes tisztaságú textiltörülközők szintén ideális táptalajai a baciknak. Mivel a baktériumok a meleg, nedves helyeket kedvelik leginkább, ezért a kéz megfelelő szárítása szintén fontos lenne. A hatékony kézszárítás drasztikusan csökkenti a kézen maradó mikroszkopikus méretű baktériumok számát.
Mikrobiológiai kutatások kimutatták, hogyha a papír kéztörlő használunk, akkor a visszamaradt baktériumok nagy részét el tudjuk távolítani a kézről.

Ha nincs víz, jöhet az alkohol
Éttermekben, szupermarketekben, tömegközlekedési eszközökön gyakran nincs megfelelő lehetőség arra, hogy a mindenki által megfogott kapaszkodókon, kilincseken megtelepedett kórokozókat kezünkről lemoshassuk, azonban egy hordozható alkoholos kézfertőtlenítővel bármikor megoldhatjuk ezt a problémát.Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 3750 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
 
x