Nagyon szexi, csak a szappant nem ismeri
Címlap / Szépség-Egészség / Nagyon szexi, csak a szappant nem ismeri

Nagyon szexi, csak a szappant nem ismeri

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-25

El akarod dugni? Tedd a szappan alá! - mondja sokgyerekes anyuka barátnőm. Csinos, parfümbe burkolt nő libben ki a wc-ből. Megigazítja haját, kisminkeli magát, majd elegánsan kisétál az ajtón, kézmosás nélkül. Nincs vele egyedül…  

Egy gyors nyilvános wc mustra után hihetőnek tűnik a kutatók kijelentése, miszerint hamarabb elkapjuk a fertőzéseket, ha kezet fogunk valakivel, mintha megpuszilnánk az illetőt.

A megfelelő kézhigiéné ugyanolyan fontos a lakáson kívül is és otthon is, a megfelelő otthoni higiénia ugyanis megakadályozza, hogy az egyik családtag valamilyen fertőzést adjon át a másiknak; ha pedig csökken a lehetséges betegséget hordozók száma, akkor az egészségügyi intézetekbe is kevesebb kórokozó kerül az új betegek vagy a látogatók révén
 

Mi van a szádban?


Nem csak az új koronavírus, de a nátha vagy influenza vírusa könnyen a kezünkre kerülhet, amikor szemünket vagy orrunkat megtöröljük. Ha a szánkba tesszük a kezünket – melyet tudtunkon kívül nagyon sokszor megteszünk – akkor máris tovább adhatjuk kezünk révén a szalmonellát, a campylobacter és a norovírus fertőzést is, nem csak a covidot.
Sokan anélkül hordozzuk például az MRSA-t vagy a hasmenést okozó C. difficile-t, hogy tudnánk róla, és nem megfelelő kézhigiéné esetén könnyen megfertőzhetünk a kórokozókkal szemben esendőbbeket. Vagyis másokra is veszélyessé válhatunk. (Emiatt is érdemes a maszkot viselni, hiszen kevésbé nyúlkálunk arcunkhoz, szánkba, ha rajtunk van és másokat is megóvhatunk ezzel.) 

 

Kézmosás? Azt is kell?

A gyakori kézmosás segít eltávolítani kezünkről a szennyeződéseket és a fertőző vírusokat- ezt ugyebár már minden óvodás tudja. A kézmosás kultúráj

a azonban finoman szólva is problémás hazánkban (is). Az emberek többségének még mindig újdonság, hogy wc után (állatok simogatását követően vagy tüsszentés után) kezet kell mosni, s állítólag a nők sem járnak élen a kézmosásban. Jó esetben egy kis vízzel lelögybölik a kezüket, rosszabb esetben a csapig sem jutnak el.

Talán emlékeznek még rá, amikor az egyik tv csatorna műsorában elrejtettek néhány kamerát nyilvános illemhelyek mosdójában. Kíváncsiak voltak ugyanis, hogy hányan igyekeznek a csapok felé dolguk végeztével. Nos, nem sokan éltek a víz és szappan használatának lehetőségével. Mára az arány javult ugyan,de még mindig van aki tagadja a nyilvánvalót. 
 

A mániás kézmosók és a koszosak korát éljük

A mostani időszakban sok emberben kifejlődött a kényszeres kézmosás, illetve a túlzott kézfertőtlenítés szokása, ami ugyanúgy káros, mint ha nem mosunk kezet. Az, ha kezünket folyamatosan fertőtlenítjük, megmossuk, jó dolog, de ha ezt percenként tesszük, még a természetes védőréteget is eltávolítjuk róla, ami pont az ellenkező hatást érheti el. Ésszel bájunk tehát a fertőtlenítő szerekkel! 


A szépség alfája és omegája
>>

A kórházak sem járnak élen




Érdekes, de a kórházakban, egészségügyi intézményekben kialakult veszélyes járványokért is a nem kellően fertőtlenített, tisztított kéz az első számú felelős. Sajnos azonban a szakdolgozók még a legfejlettebb országokban is csak legfeljebb 40 százalékban végzik el a szabályok szerint a kézmosást és fertőtlenítést.
 

A villámkézmosás nem sokat ér…

Ahhoz, hogy a baktériumok 90%-át eltávolíthassuk, legalább 15-20 másodpercig kellene kezet mosnunk. Hiába használjuk a legkiválóbb antibakteriális szappanokat, ha egyszer senki nem mos ennyi ideig kezet. 

Tipp, hogy elegendő ideig mossunk kezet: Mondjuk el az Ecc-pecc kimehetsz kezdetű mondókát normál tempóban kézmosás közben. Ezt átlagosan 18-20 másodpercit gart és így biztos, hogy elegendő időt szánunk a kézmosásra! 

Gyerekeknek már fejlesztettek ki olyan piros folyékony szappant, ami befogja a kezet, és csak a kellő ideig és hatékonysággal végzett kézmosás után tűnik el a festék a pracliról. Talán nem lenne rossz, ha a felnőtteknek is piacra dobnának valami hasonlót.
 

A kézszárítás fontossága

A nyilvános wc-kben illetve nyilvános mosdókban fityegő, kétes tisztaságú textiltörülközők szintén ideális táptalajai a baciknak. Mivel a baktériumok a meleg, nedves helyeket kedvelik leginkább, ezért a kéz megfelelő szárítása szintén fontos lenne. A hatékony kézszárítás drasztikusan csökkenti a kézen maradó mikroszkopikus méretű baktériumok számát.

Mikrobiológiai kutatások kimutatták, hogyha a papír kéztörlő használunk, akkor a visszamaradt baktériumok nagy részét el tudjuk távolítani a kézről. A legjobb azonban a meleg levegős kézszárítás, mely környezetkímélő és gyors, ugyanakkor teljesen szárazra szárítja a kezünket de nem szárítja ki a bőrt. 
 

Ha nincs víz, jöhet az alkohol

Éttermekben, szupermarketekben, tömegközlekedési eszközökön gyakran nincs megfelelő lehetőség arra, hogy a mindenki által megfogott kapaszkodókon, kilincseken megtelepedett kórokozókat kezünkről lemoshassuk, azonban egy hordozható alkoholos kézfertőtlenítővel bármikor megoldhatjuk ezt a problémát. Ma már szinte minden magára adó ember a táskájában, zsebében hordja a kézfetőtlenítő tégelyt, valamint a legtöbb nyilvános helyen találunk fertőtleítő állomást.

Használjuk ezeket! 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4292 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x