Fekete, mint az ördög, erős, mint a halál és édes, mint...
Címlap / Szépség-Egészség / Fekete, mint az ördög, erős, mint a halál és édes, mint a szerelem - A kávé

Fekete, mint az ördög, erős, mint a halál és édes, mint a szerelem - A kávé

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-29

Elgondolkodtál már azon, hogy mitől jó igazán egy kávé? Az íze, a zamata, az aromája, az ereje vagy az illata miatt? Vagy csak egyszerűen azért, mert magad főzted otthon a jól megszokott kávéfajtából, a bevált módon? Igyál egy jó kávét, addig pedig olvasgass velünk!  

Nem akarlak elkeseríteni, de állítólag az otthoni kotyogóval nem is lehet igazi jó kávét főzni, mert elveszti a kávé a főzés során a különleges aromáját. Akkor inkább irány egy igazi jó kávéház, és biztosan nem marad el a várt hatás!

Bécsi, francia vagy olasz módra kávézzunk?
Ha végiglapozunk egy kávélapot, láthatjuk, hogy itt nálunk, Európában alapvetően három különböző pörkölésű kávé terjedt el. Ez a három legkedveltebb fajta a bécsi pörkölésű , ez eléggé világos kávészemeket eredményez, az olasz, vagyis a sötét pörkölésű, és a kettő között elhelyezkedő francia pörkölésű kávé. Fontos tudni, hogy nem a pörkölés időtartama változtat a kávéban lévő koffein mennyiségen, hanem az elkészítés módja!

Köztudott, hogy a fekete rövid kávé tartalmazza a legtöbb élénkítő anyagot, a hosszú lére engedett amerikai kávé már jóval kevesebb koffeinnel bír, míg az instant kávékban alig van tartalom. Nem beszélve a reform táplálkozás egyik kedvelt italáról a koffeinmentes kávéról!

Tippünk: Török kávé >>

HarmoNet tipp rendezvényekre: Kávézacc jóslás >>

Legyen a neve Frappe!
Nagyon elterjedt a tejjel, tejhabbal, és egyes helyeken méz hozzáadásával készült melange, vagy a tojássárgájával shakerben készített angol kávé, és a melegebb napokon közkedvelt jeges kávéról sem feledkezhetünk meg, mely egy gombóc fagyival igazi nyári csemegének számít.

Egyébként a frappé megszületésének van egy mulatságos története, melyszerint Thessaloniki egy tengerparti kávézójában éppen elfogyott a közkedvelt zaccos görög kávé, és mivel a vendégek követelték napi kávéadagjukat, a pultosnak ki kellett találnia valamit szorult helyzetének megoldására.

Szerencsére kéznél volt a pulton egy doboz Nescafé, és egy amerikából kapott féltve őrzött shaker. Fogta, és belekanalazta a Nescafét a shakerbe, rakott hozzá egy kis cukrot, és mivel nagyon meleg volt odakint, ezért ráöntött egy adag hideg vizet, majd hosszan rázni kezdte. Nagy megdöbbenésére a rázás hatására az összetevők olyan krémes habbá álltak össze, hogy kiönteni sem lehetett a shakerből, így még egy kevés jeges víz hozzáadásával tudta csak egy hosszú nyakú pohárba önteni az italt. Beleállított egy szívószálat, és kissé félve ugyan  a hatástól, de felszolgálta. Hatalmas sikere lett az új italnak, melyet a vendég nevezett el frappénak, mivel az közel hasonlót jelent franciául, mint az angol shake, de könnyebb kiejteni, és jobban hangzik.

Kávé és alkohol
Ha tovább olvassuk a kávélapot találhatunk még különlegesebb ajánlatokat is, mint például az alkohol hozzáadásával készült italokat. Ilyen a wiskyvel kevert ír kávé, a metaxával vegyített görög kávé, a ginnel készített holland kávé, amarettó likőrrel készült belga kávé és még sokáig sorolhatnánk az ínycsiklandozóbbnál ínycsiklandozóbb finomságokat, melyeknek csak a kávéház baristájának tudása és kézügyessége szab határokat. (Baristának az eszpresszó technológiát jól ismerő, eszpresszó alapú italokat készítő bárost nevezik.)
 
Akárhogyan és akármikor is isszuk a kávét, a következő török közmondást sose felejtsük el, melyszerint: „ A kávé legyen fekete, mint az ördög, erős, mint a halál és édes, mint a szerelem.”

Képforrás: piqs.de -  Danielo ;  Twingodriver


 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6481 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x