Mire jó a macskakarom?
Címlap / Szépség-Egészség / Mire jó a macskakarom?

Mire jó a macskakarom?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-29

Az elmúlt években, különösen az utóbbi hónapokban nagyon sokat hallottunk a hazánkban macskakarom néven ismert, Peruból származó gyógynövényről. Az Európa szinte valamennyi országában már régóta hivatalosan is kapható immunerősítő növény hazai bejegyeztetése meglehetősen sokáig váratott magára. Vajon miért is került sokak számára annyira az érdeklődés középpontjába e növény? 

Az elmúlt években, különösen az utóbbi hónapokban nagyon sokat hallottunk a hazánkban macskakarom néven ismert, Peruból származó gyógynövényről. Az Európa szinte valamennyi országában már régóta hivatalosan is kapható immunerősítő növény hazai bejegyeztetése meglehetősen sokáig váratott magára. Vajon miért is került sokak számára annyira az érdeklődés középpontjába e növény?

A macskakarom (spanyolul Una de gato vagy latinul Uncaria tomentosa) Dél-Amerika, főleg Peru őserdeiben honos. A növény akár 20-22 méter magasra is képes megnőni, kis ágacskái elágazódásánál jellegzetesen elhegyesedő, karomszerű képződmény található, erről nyerte a perui indiánok körében a macskakarom nevet. A népgyógyászatban az őserdők lakói elsősorban gyulladáscsökkentőként, fertőzések kezelésére, daganatos elváltozások gyógyítására és ízületi panaszok enyhítésére használták. De több írásban megemlítik a cukorbetegség, a bőrgyulladások, a menstruációs zavarok és az emésztési bántalmak kezelésére javasolt gyógynövények között is.

A tudományos kutatások eredményei

- Noha az Uncaria Európában nem fordul elő, érdekes módon mégis kontinensünkön végezték vele a legtöbb tudományos kutatást. Az 1980-as évek elején több beható vizsgálatot is folytattak a Müncheni Egyetem Gyógyszerbiológiai Intézetében (Wagner, Keplinger, Kreutzkamp), ahol megállapították, hogy a növény fő hatóanyagai különféle alkaloidok, azonban azok teljes hatás kifejtéséhez egyéb alkotók jelenlétére is szükség van (pl. katechinre, terpénre, tanninra). Ezek az anyagok pedig erőteljesen fokozzák a fehérvérsejtek termelődést, aktivitását és a fagocitafunkciót (idegensejtek, kórokozók, szennyeződések eltávolítását).

- Nem sokkal később a Nápolyi és Solernoi Egyetemen kezdődtek vizsgálatok, melyek a növény gyulladáscsökkentő, vírusölő és daganatgátló hatását igazolták.

- Bianchi a Paviai Egyetem Általános Kórtani Intézetében a macskakarom hatóanyagainak szabad gyököket semlegesítő hatását igazolta, s ezzel magyarázta a gyulladáscsökkentő és a sejtelfajulást megelőző hatást.

- Innsbruckban és Grazban elsősorban az ízületi gyulladásokat mérséklő hatást tanulmányozták, ennek során megállapították, hogy a macskakarommal kezeltek körében sokkal kevesebb szintetikus gyógyszer is elegendő volt a tünetek enyhítésére, a gyulladás és az ödéma pedig hamarabb mérséklődött, vagy szűnt meg.

- Aquino és munkatársai 1985-ben a szer vírusellenes és nyálkahártya-gyulladáscsökkentő hatását tapasztalták, a festékes anyajegydaganat miatt kezelt betegeknél pedig a daganatnövekedés lelassulását észlelték. Az utóbbit a vérben található daganatsejtek ellen termelődött ellenanyagok fokozott termelésére vezették vissza.

- 1985-től Németországban minden kutatás a hatóanyagok pontos tisztázására és azok hatásának precízebb körüljárására összpontosult. Ennek során egyértelmű megállapítást nyert, hogy a macskakarom 6 féle alkaloidájának köszönheti hatását, melyek közül 2 jelenléte (mitrafilin és izomitrafilin) elengedhetetlen a hatásossághoz. Ám - ahogy az a legtöbb gyógynövényre igaz - az Uncaria egyéb alkotóelemeinek hiánya jelentősen csökkentheti a hatást. Érdekesség még az is, hogy a növény betakarítási idejének és módjának függvényében az egyes alkaloidafajták eltérő arányban fordulnak elő. Néhány alkotóelemről kiderült, hogy vízhajtó hatású, egyesek lázcsillapítók, mások fokozzák a vegetatív idegrendszer paraszimpatikus funkcióját, vagy serkentik a méhizom összehúzódását.

- Kínai kutatók szerint a rinkofilin nevű alkaloida csökkenti a trombus (vérrög) képződést, vagyis, mérsékeli a trombózisok kialakulását.

Melyek a legfontosabb hatásai?

- Immunerősítő: fokozza a fehérvérsejtek aktivitását, az ellenanyagok termelődését, az idegen sejtek és kórokozók eltávolítását.

- Gátolja a sejtek károsodását, elfajulását és a daganatos sejtek szaporodást. n Csökkenti a vírusok, baktériumok és egyéb mikroorganizmusok elszaporodását.

- Csillapítja a gyulladásokat, elősegíti az ödémák gyorsabb megszűnését, enyhíti afájdalmat, és csillapítja a lázat.

- Sejtvédő (antioxidáns) tulajdonságának köszönhetően segíti a szervezet regenerálódását.

- Csökkenti a trombózis kialakulásának esélyét, javítja a kis erekben a keringést.

Mikor érdemes használni?
A növény teáját és a belőle készült termékeket a szakirodalomban a következő esetekben ajánlják: n Legyengült immunrendszeri aktivitás, visszatérő fertőzések (bakteriális, vírusos vagy gombás), gyulladások. n Daganatmegelőzés és kiegészítő daganatkezelés (a szokásos kezelések mellékhatásainak és a kiújulás esélyének csökkentésére vagy a növekedés lassítására) egyéb más módszerekkel kombináltan. n Ízületi gyulladások (reuma, reumatoid artritisz, PCP...) kiegészítő kezelésére.

- Trombózisok kiegészítő kezelése és azok kivédése.

- Általános kimerültség, levertség, vitalitáscsökkenés, betegségek megelőzése.

Mikor kell óvatosnak lenni?
Mivel nagyobb adagban használata során csökken a petesejtek termelődése, ezért csökkenti a fogamzóképességet, illetve mivel a méhizmokat erősebb összehúzódásra készteti, esetleg fokozhatja a vetélés veszélyét. Ezért terhesség idején korlátozottan vagy nagyobb óvatossággal szabad csak használni. Érzékenyebb gyomrúaknál irritálhatja a gyomornyálkahártyát, ezért gyomorfájást válthat ki, fekélyesek vagy arra hajlamosak inkább ne szedjék. Természetesen, mint minden növény, ez is válthat ki allergiát az arra hajlamosaknál, ezért náluk feltétlen érdemes a használat megkezdése előtt nagyon kis adaggal próbát tenni.Mivel a macskakarom hatásai is korlátokkal rendelkeznek, ezért más gyógyszerek elhagyása és kizárólag a növény használata orvosi kontroll és konzultáció nélkül egyetlen esetben sem ajánlott. Az egyéb készítményekkel történő együttes alkalmazásról is tanácsos szakemberek véleményét kérni.

www.hazipatika.com
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 19932 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x