Az olasz konyha titka: Bazsalikom
Címlap / Szépség-Egészség / Az olasz konyha titka: Bazsalikom

Az olasz konyha titka: Bazsalikom

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-28

Fantasztikus illatú és ízű fűszernövény. Nálam az ablakban mindig van egy cseréppel, csak lecsippentem és már dobom is salátába vagy tésztához. Ez az egynyári növényke szereti a fényt, tehát világos helyet válasszunk neki.  

Története:
A bazsalikom elnevezést a görög basilikus szóból származtatják. Sok féle képpen vélekedtek róla az elmúlt évszázadokban. Viccesen hat az az elképzelés, miszerint a görög és római orvosok úgy gondolták róla,hogy az ellenségeskedés és a téboly szimboluma, ezért csak úgy szabad vetni ha közben szitkozódnak.

A Középkorban úgy vélték,hogy a szép nők kiváltsága a bazsalikom ápolása és a szerelem jeleként adták egymásnak a szerelmesek.Valószínűség szerint a növény Indiából származik, bár ott élő fajtái kicsit különböznek a hazaiaktól. Az indiai bazsalikomot "tulasi"-nak hívják. Halottaik kezébe tesznek egy levelet hogy biztosítsa nekik az biztonságos utat a túlvilágba. A hagyomány szerint a halott hindi mellére fektették és a Hindu Krisna és Vishnu istenségeknek ajánlották, ugyanis Krishna kedvenc növénye volt.

A legenda szerint Jézus sírján is egy bazsalikom nőtt ezért Isten ajándékának tekintik. Görög ortodox templomokban még ma is az oltárt díszítik vele.

Élettani hatásai:
Ismerten jó étvágyjavító, csillapítja a köhögést, erősíti az idegeket. A szoptatós anyukáknál segíti a tejelválasztást, csökkenti a magas vérnyomást, segít kivédeni a stresszt. Forrázata alkalmas külsőleg borogatásra, belsőleg pedig toroköblögetésre. Viszont randin nem ajánlatos bazsalikomos fogást választani mert vágycsökkentő hatása ismeretes.

Tea készítése:
1 tk. szárított bazsalikomot forrázzunk le 2 dl vízzel és hagyjuk 15 percig állni. Még melegen lassan kortyolgassuk el, közben relaxáljunk.

Fűszernövényként paradicsomos és olaszos ízvilágú ételekhez használjuk!  

Néhány bazsalikomos recept:

Csirkemell bazsalikomos sült paradicsommal>>>

Lazacos-spárgás-pestos tésztasaláta>>>

Bazsalikomos kesudiópástétom>>>

Lazacos-spárgás-pestos tésztasaláta>>>

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5363 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x