Chi és Chikung: A természetes életerő művészete és fajtái...
Címlap / Szépség-Egészség / Chi és Chikung: A természetes életerő művészete és fajtái

Chi és Chikung: A természetes életerő művészete és fajtái

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-18

Egészség, életerő, siker, jólét, boldogság. Mindenkinek megadatott, csupán meg kell tanulnunk használni. Az természetes életerő természete és fajtái, hogy sorsod a kezedben legyen! 

A három Kincs - Ching, Chi, Shen
A hatékony Chigong-gyakorlás alapfeltétele, hogy megértsük a Ching (jing, csing, esszencia), a Chi (qi, csi, belső energia) és a Shen (shen, sen, szellem) fogalmát. Ezek képezik az élet, és egyben a Chiikung-gyakorlás gyökerét is. A Ching, Chi és Shen közös elnevezése "San Bao" (szan pao), ami annyit jelent "A Három Kincs", más néven "San Yuan" (szan yüen), azaz "A Három Eredendő", vagy "San Ben" (szan pen), "A Három Alap". A Chikung gyakorlása során megtanuljuk, hogy miként "erősítsük meg Chingünket" (Gu Jing, a Gu jelentése megerősíteni, megszilárdítani, megőrizni és fenntartani), valamint azt, hogy miképpen alakítsuk át Chivé.

Ennek elnevezése "Lian Ching Hua Chi", amely azt jelenti, hogy "a Jing finomítása és átalakítása Chivé". Ezután megtanuljuk, hogy hogyan vezessük a Chi-t a fejünkbe, ahol Shenné alakítjuk át (más néven tápláló Shenné). "Lian Chi Hua Shen" e művelet neve, azaz "a Chi finomítása és tápláló Shenné való átalakítása". Végül pedig megtanuljuk az energiával feltöltött Shen segítségével személyiségünk érzelmi oldalát irányítani. Ezt "Lian Shen Liao Hsing"-nek, azaz "a Shen finomítása az emberi (érzelmi) természet megváltoztatására" módszernek hívják. Ezek az átalakulások teszik lehetővé számunkra, hogy egészségesek és hosszú életűek legyünk. Chikung (Qigong)-gyakorlóként fokozott figyelmet kell fordítanunk e három elemre a gyakorlatok során. Ha erős és egészséges állapotban tartjuk a három elemet, hosszú és egészséges életben lesz részünk. Amennyiben elhanyagoljuk vagy rosszul használjuk őket, gyakran megbetegszünk, és gyorsan megöregszünk. A három elem vagy kincs mindegyike saját gyökérrel rendelkezik. Ismernünk kell a gyökereket ahhoz, hogy megerősíthessük és védhessük őket.

HarmoNet Fórum tipp: Harművészetek - Kipróbáltad? Meséld el nekünk! >>

A Qi (Chi) természete
A Qi (Chi) természetének megismeréséhez először eredetét kell felderítenünk. A semmiből nem származhat valami, ezért a Qi (az energia bármely típusa) az anyagból származik, általában valamilyen kémiai kölcsönhatás következményeként. Az anyag az energia materiális, azaz anyagiasult formája, az energia pedig az anyag felszabadított helyzeti energiája (vagy anyagtalan formája). Egy fadarab vagy gáz elégetésekor Qi keletkezik hő és/vagy fény formájában. Hasonló módon, ha táplálékot veszünk magunkhoz és lélegzünk, az biokémiai úton Qi-vé alakul át, amely általában hőként és bioelektromágneses energia képében jelenik meg. Amennyiben a szükségesnél több táplálékot viszünk be szervezetünkbe, a fel nem dolgozott felesleg zsír formájában rakódik le testünkben. Következő lépésként meg kell értenünk, hogy a Qi általában hő-, fény-, helyzeti (pl. gravitáció) és/vagy elektromágneses energiaként jelenik meg. A hő (infravörös) és a fény tulajdonképpen az elektromágneses hullámok alternatív formái, tehát igazából csupán kétfajta energiával találkozunk életünk során – az elektromágneses és a helyzeti energiával. A fény és a hő gyakran együtt jelentkezik. Végül fontos annak felismerése, hogy a Qi a magasabb feszültségű területről az alacsonyabb feszültségű területre áramlik, ezáltal természetesen és automatikusan kiegyensúlyozza szervezetünket.
 


A Qigong (Chikung) fajtái
A Qigong és az egészség összefüggéseinek felfedezése óta eltelt néhány ezer év alatt a kínai nép minden tagja gyakorolta a Qigongot. A különböző osztályba tartozó emberek négy jelentősebb iskolát, vagy fajtát alakítottak ki. A tudósok, orvosok, harcművészek és szerzetesek mind kialakították a saját jellegzetes Qigong-típusukat. A harci Qigong külső és belső stílusra bomlik, míg a vallási Qigong buddhista, taoista és tibeti stílusra osztható.
 
Az egészséges test elérése érdekében a Xinget (Hsing, Emberi Természet) és a Minget (Fizikai Élet) kell fejleszteni. A kínai filozófia egyik lényeges eleme az emberi természet, az érzések és a szellem tanulmányozására összpontosított, ahogy ez tetten érhető a kínai tudományos és a tibeti vallásos társadalomban. A Qigong különböző fajtái közül a tudományos és a vallásos Qigong ered az emberi természet és szellem fejlesztéséből, és erre is helyezi a legfőbb hangsúlyt.

Az emberi természet és szellem valójában a Kínában elterjedt vallási és világi filozófiának egyik legalapvetőbb gyökere. A fizikai életet sokkal jelentéktelenebbnek tekintették a szellemi életnél. Ez okból kifolyólag a legtöbb, a szellem fejlesztésére végzett csendes meditációt a tudósok és a buddhista szerzetesek alakították ki és vizsgálták.

HarmoNet tipp: Egy ember, aki 250 évet élt >>

Ez a két csoport azonban különböző célokat kívánt elérni. A tudósok azt a nézetet vallották, hogy a főbb betegségeket az érzelmi és spirituális kiegyensúlyozatlanság okozza. A meditáció eszközként szolgált az elme és a szellem szabályozására, s ezáltal az egészség megőrzésére, elérésére. A buddhista szerzetesek viszont a spirituális függetlenség, és végül a megvilágosodás állapotának elérésére törekedtek. A két csoport közül a buddhista (beleértve a tibetieket is) szerzetesek érték el a meditáció legmagasabb szintjeit, amire szinte semelyik Kínában honos másik stílus nem volt képes. Ám annak ellenére, hogy a Qigong e két iskolája a spirituális meditációra helyezte a fő hangsúlyt, bizonyos Qigong-gyakorlatokkal is erősítették a fizikai testet (például Da Mo izom- és ínátalakító gyakorlataival).

Másrészről a kínai orvosok véleménye alapján a fizikai edzés sokkal fontosabb volt az egészség és a gyógyulás érdekében, mint a spirituális meditáció. Ezen túlmenően, a világi laikusoknak nagyon nehéz volt megtanítani a csendes meditációt, amely amúgy is nehezen felfogható és kivitelezhető. Ezért az orvosok által kifejlesztett Qigong-gyakorlatok főképp a fizikai egészségre és gyógyulásra összpontosítottak, főleg fizikai Qigong-mozdulatokkal. Az orvosok sokat merítettek az akupunktúrából és a gyógynövénytanból, így szabályozva a Qi betegség okozta kilengéseit.

A fennmaradt iratok alapján a különböző Qigong-iskolák képviselői úgy érzik, hogy valószínűleg a taoista Qigong volt a legteljesebb mind elméleti, mind fizikai hátterét nézve. Ennek oka, hogy a taoista Qigong egyformán fontosnak találta a spirituális és a fizikai oldalt. A különböző gyógynövények Qi-re gyakorolt hatását is vizsgálták, és e gyógynövényekkel felgyorsították és egyenletesebbé tették saját fejlődésüket. Még azt is tanulmányozták, hogy miként képes az egyik Qigong-gyakorló átadni Qi-jét egy másiknak, vagy közös erőfeszítéssel hogyan fokozhatták egymás fejlődésének sebességét. Az étrend szerepének is jelentőséget tulajdonítottak a Qi-áramlás szempontjából, széles körű és gyakorlatias vizsgálatokat végeztek. Edzésmódszereik ezért gyorsan elterjedtek az egész kínai Qigong-társadalomban.

A dokumentumok alapján céljaik szerint öt főbb kategóriába sorolhatóak a Qigong-fajták: 1. Egészségmegőrzés; 2. Betegségek gyógyítása; 3. Az élet meghosszabbítása; 4. Harcművészeti készség; 5. Megvilágosodás, avagy buddhaság. Habár minden egyes kategóriának eltérőek a céljai, mégsem sorolhatók szigorúan külön típusokba céljaikat tekintve. Ennek oka, hogy szinte az összes Qigong-stílus több célt szolgál a fent felsoroltak közül. Például, annak ellenére, hogy a harci Qigong a harc hatékonyságának növelésére törekszik, egészségi állapotunkat is javíthatja. A taoista Qigong célja a hosszú élet és a megvilágosodás, ám e célok eléréséhez jó egészség és a betegségek gyógyításának ismerete is szükséges. A Qigong-fajták e sokszínűsége, a célok átfedése miatt egyszerűbb hátterüket megvitatni, mint céljaikat elemezni. A kategóriák történetének és alapelveinek ismeretében könnyebben érthetővé válik maga a Qigong is.

Részlet Dr. Yang Jwing-Ming: A kínai Qigong gyökere című könyvéből >>>

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5616 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x