Halál a bélben: a lisztérzékenység hátterében
Címlap / Szépség-Egészség / Halál a bélben: a lisztérzékenység hátterében

Halál a bélben: a lisztérzékenység hátterében

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Noha az aratás kezdetének örvendezhetnénk, s éppen már közeleg az esztendő ékköve, Sarlós Boldogasszony ünnepe, sajnos vannak, akik e értékes táplálékokat képtelenek emészteni, feldolgozni. Csak óvatosan a gabonával! Mi áll a hátterében? 

Bánatos búrkifli
Mindennapi táplálékunk a liszt, hiszen ez a kenyér, a tészták alapanyaga. Vannak azonban, akik érzékenyek a gliadinra – a búza, rozs, árpa egyik fehérjéjére, ami a lisztérzékenységet okozza.

A lisztérzékenység (orvosi nevén cöliákia) öröklődő hajlamon alapszik. Az ilyen egyén, ha liszteset fogyaszt, a bélnyálkahártyája tönkremegy – ezért képtelen lesz a tápanyagokat megfelelő mennyiségben felszívni, hasmenése jelentkezik. Ennek következtében lefogy, hasa puffadttá válik. Vérszegénység, későbbiekben csontritkulás is kialakulhat.

HarmoNet tipp: A gabonák dícsérete >>

Nem árt tudni, hogy az élelmiszerallergiák hátterében mindig az elfogadás, a befogadás problémaköre áll. Vagyis a lisztérzékenység mögött is a gabona, a tápláló erő el nem fogadását kell sejtenünk. Lehet ennek hátterében (enyhébb esetben) ezért lelki ok is, a szülők elleni finom, korai lázadás, dac, a konfliktust kineziológus képes oldani, vagy gyermekrajzelemző levezetni. - a szerk.

Mikor adj először gabonát?
A csecsemők étrendjébe 6 hónapos kor után javasolt a lisztes ételek bevezetése, csak ezután jelentkezhetnek a tünetek. Ha korábban kap liszteset a baba, fejlődése megállhat, hasmenése olyan súlyos lehet, hogy a csecsemő akár ki is száradhat. A lisztes ételek (kenyérfélék, tejbegríz, keksz, babapiskóta) későbbi, akár egy éves koron túli bevezetése sem óvja meg a gyermeket a cöliákia kialakulásától, de enyhébbek lesznek a panaszok.

A védikus kultúra egyébként előírja, hogy a gyermek először a legszentebb és legalapvetőbb táplálékot vegye magához az anyatejet követően: a gabonát. Elsőként gabona, s aztán jöhet a többi.- a szerk.

Felnőtteket is érint
A lisztérzékenységet korábban kizárólag a kisgyermekek betegségének tartották, most már tudjuk, hogy felnőtt korban is létrejöhet a lisztérzékenység kiváltotta bélkárosodás. Jelenleg speciális vérvizsgálattal és egy vékonybél nyálkahártya biopsziával lehet igazolni a betegséget. Cseppet sem kellemes felmérés, de szükséges, ha nem vagyunk tünetmentesek.

Kezelésében egyedüli lehetőség a lisztes ételek teljes kihagyása az étrendből. Ilyenkor a panaszok hamarosan elmúlnak, a fejlődés normalizálódik, a felszívódási zavar megszűnik. A diétát egész életen át kell tartani, mert csak így maradhat tünetmentes a beteg. A késői szövődmény, a béldaganat gyakoribb kialakulása is csak így kerülhető el.

HarmoNet tipp: Mitől teljeskiőrlésű? >> 

Krónikus hasmenés, hasfájás, puffadás esetén gondolhatunk a cöliákiára, különösen, ha valamelyik családtagnál is igazolták a betegséget; ilyenkor forduljunk gasztroenterológus szakorvoshoz a diagnózis megállapítása, illetve a kezelés megbeszélése céljából.

Dr. Hidvégi Edit, gyermekgyógyász
(szerkesztő: Fodor Kata)
 

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 10199 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x