Borsmenta a gyomor barátja
Címlap / Szépség-Egészség / Borsmenta a gyomor barátja

Borsmenta a gyomor barátja

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A borsmenta teáját biztosan sokan ismerik, használják, de sokkal több dologra jó, mint gondolnánk. Hogy készül a mojito, a mentamártás? Mit készítsünk mentából, és hogy előzzük meg, hogy ne foglalja el a fűszerkertet? Néhány érdekesség erről a növényről!  

A menta örténete
 

Már az ókori egyiptomiak és perzsák is ismerték, gyógyászati célra használták. A görög legenda szerint Pluto, az alvilág istene beleszeretett a gyönyörű nimfába, Minthébe. Pluto féltékeny felesége azonban Minthét növénnyé változtatta, amit már Pluto sem tudott megakadályozni, de a növényt finom illattal ruházta fel, és a nimfáról nevezte el. A görögök nagy lakomáik után mentát rágtak mert ez segítette az emésztésüket. 
 

A menta termesztése odahaza

 

Cserépben is nevelhető, kis igényű növényke. Félárnyékba, rendszeres locsolás mellett szépen nő és terebélysedik. Nem igényel különösebb gondoskodás. Leveleit rendszeresen lehet szedni, amikor szükség van rá. A kertben is érdemes úgy ültetni, hogy ne tolja ki maga mellett a többi növényt, ládába, eredeti agyag cserépbe tenni, mert hajamos - jó barátjával, a citromfűvel - mindent kitúrni maga körül és elterjedni! Emiatt előfrodul, hogy vadon is ráakadunk. 

Fodormentát, borsmentát és többféle illatú mentát termeszthetünk odahaza, számos variációt nemesítettek belőle. 
 

A borsmenta élettani hatása:

 

Készülhet belőle tea, borogatáshoz való folyadék vagy alkohollal keverve bedörzsölésre alkalmas.
Jó hatással van a gyomorra, epére és a bélrendszerre emésztést és étvágyat javító hatásának köszönhetően.
Ezen kívül jó szélhajtó, görcsoldó, idegnyugtató, fejfájás-csillapító, fertőtlenítő, vértisztító, és hatásos a légúti megbetegedések kezelésében.
Hűsítő krémekhez és ecsetelőkhöz is használják pl. a bárányhimlő kezelésére.
 

Tea recept borsmentából: 

Két teáskanálnyi szárított borsmentát forrázzunk le 1 csészényi forró vízzel, majd 5-7 perc után szűrjük le. A friss mentából is készíthetünk teát, 6-7 nagyobb levél elég hozzá, hogy erős teát kapjunk. A menta teát limondáéhoz is adagolhatjuk, afféle virgin mojito szerű finomságot kaphatunk eredményül. 
 
mentamártás

Gasztronómia:

Használható húsokhoz, salátákhoz, gyümölcslevesekbe, italokba, édességekbe. Illata és finom aromája miatt igen közkedvelt alapanyaga a különböző koktéloknak is!

Mentamártás receptje: 
Vágjunk fel egy bő marék friss mentát, sózzuk meg és öntsük hozzá egy negyed citrom levét (kb 2 evőkanálnyit) keverjünk el egy kisebb tálban egy kis pohár görög joghurtot fehérborssal, csipetnyi római köménnyel és adjuk hozzá a mentás keveréket. Hagyjuk állni legalább 10 percet és grillhúsokmellé adhatjuk mártásnak, vagy akár magát a húst is pácolhatjuk ebben a szószban. 

 

Mojito koktél, alkoholos verzió

Hozzávalók: 2 ág menta, 1 lime, 1 rész fehér rum, 1 rész cukorszirup, 3 rész szóda, jégkocka
A mentát egy nagy pohárba tesszük, bele a limeot negyedelve és egy valamivel kicsit összetörjük benne. Beletesszük a jeget. Mehet bele a rum, a cukorszirup és a szódavíz. Egészségükre!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 14361 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x