Szemvédő trükkök a vakító napsütés idejére
Címlap / Szépség-Egészség / Szemvédő trükkök a vakító napsütés idejére

Szemvédő trükkök a vakító napsütés idejére

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-19

Akarod, hogy vaksin hunyorognod kelljen a napon? Hogy ronda megfolyt szemfestékkel végezd már délben? Hogy estére kiszáradjon és megfájduljon a szemed a napi normál igénybevétel mellett? Ha igen ne olvass tovább! Ha inkább védenéd a látásodat, akkor fogadd meg tanácsainkat! 

A napsütés komolyan igénybe veszi a szemet. Az UV-sugarak nemcsak a bőrt, hanem a szemet is károsíthatják. Tudományos bizonyítékok sora támasztja alá, hogy a szemet érő túlzott napsugárzás az időskori makuladegeneráció és a szürkehályog kialakulásának fontos kockázati tényezője. A színlátás vagy az éjszakai látás károsodása, a szem felszínének gyulladása, a szemkörnyéki bőr korai elöregedése, sőt a bőr vagy a szem belsejének daganata is kialakulhat, amennyiben túl sok napfény éri a szemet.

A napszemüvegekről
Minden megvásárolható napszemüvegnek meg kell felelnie az adott ország szabványának, mely meghatározza, hogy mennyi UV fényt kell a szemüvegnek felfognia. A napszemüvegen egy kis címkén fel kell tüntetni, hogy megfelel a szabványnak, valamint hogy általános vagy speciális célra készült-e. Általános cél alatt olyan helyzeteket kell érteni, ahol a szemet nem éri hosszabb ideig napfény. A speciális célra készült darabok olyan emberek számára készülnek, akik erős UV sugárzásnak vannak kitéve, és a maximális védelemre van szükségük, mint például a sportolók közül a sízőknek, vagy olyan munkáknál, mint a repülés.

HarmoNet tipp: Őrült, vagy trendi? Kütyük és bigyók - elszánt fazonokkal! >>

Milyen a jó napszemüveg?
A jó napszemüveg teljesen kiszűri az UV sugarakat. Az egyszerűbb napszemüvegek a 380 nm alatti sugarakat szűrik ki, a jobb minőségű napszemüvegek (ezeket "UV 400" jelzéssel látják el) 400 nm alatt minden sugárzást kiszűrnek. Sajnos vannak olyan – igen gyenge minőségű – napszemüvegek is, amelyeknek semmi UV védő hatása nincs. Ezek többet ártanak, mint használnak, ugyanis sötét színük miatt a szem pupillája kitágul, és még több UV sugárzás jut a szembe, mintha nem is volna rajtunk napszemüveg. Az ilyen napszemüveg viselése erős napfényben már 10-15 perc alatt égő, fájdalmas érzést és szemgyulladást válthat ki.

HarmoNet tipp: Gyereknek soha ne vásároljunk olcsó, „100 Ft-os” napszemüveget, ha abban tényleg napra is megy.

Szemvédő tanácsok nyárra:

  1. Nézz meg egy romantikus filmet, vagy nosztalgiázz egy régi dalra, és könnyezd meg bátran! A könny szemvédő hatású, és az érzelmi felszabadítás által pszichésen is rendbe tesz, nem csak testileg.
  2. Végezz néha szemfürdőt! Ez nagyon olcsó és egyszerű! Egy – akár mikrohullámon sterilizált – edénybe tegyél 3 evőkanál bórvizet, és 7 evőkanál oxigénnel dúsított vizet, vagy más nagyon tiszta vizet. (3%-os oldatot kell készítened) A bórvízből keveset vásárolj a patikában, mert kristályossá válik. Kacsints bele az edénybe a jobb, majd a bal szemeddel néhányszor, majd töröld szárazra a szemed.
  3. Készíts gyógynövényes lemosót! – a kamilla tea, a hagyományos fekete tea, vagy a szemvidító fű főzete nagyon jó szemlemosó, ám még hatékonyabb lehet az eredmény, ha a kiáztatott tea filtert ráfektetjük a szemünkre és néhány percig rajta hagyjuk.
  4. Szemfestékedet mindig alaposan távolítsd el. Kerüld az alkoholos lemosókat, vásárolj olyan szert ami nem tartalmaz alkoholt. Ne menj napra kifestett szemmel, vízbe pedig még kevésbé. A nap a legtöbb festéket feloldja és „beleégeti” a bőrbe. A szempillákat széppé teheted ricinusolajjal is, ha óvatosan átfésülöd a pillákat egy e célra kapható kis fésűvel. Ettől is szép, csillogó és hosszú lesz a szemed, de nem károsodik.
  5. A folytonos hunyorgástól erős szemráncok alakulnak ki. Ha szeretnél ettől minél előbb megszabadulni, akkor használj szemránckrémet, vagy keresd a ráncokat ügyesen kisimító készüléket (Hívd a 70/364 70-89-es számot, és érdeklődj mikor tudod kipróbálni, megnézni!)

Ne nézz a napba!
Több tévhit terjeng arról, hogy a napra pillantás, vagy a napba nézés jótékony hatású. Ez tévedés. Még napszemüveggel se nézzünk a napba! A nap ultraibolya sugarai károsítják a szaruhártyát, a szemlencsét és az ideghártyát. A napba nézés ezért nemcsak fejfájást és ideiglenes látásromlást okozhat, hanem maradandó szemkárosodást is. A napfogyatkozást sem volt szabad megfelelő védőeszköz nélkül nézni, mert a közvetlen napfény már ekkor is egy percen belül vakságot okozhatott, pláne az erős déli napsugárzás lehet veszélyes!

HarmoNet tipp: A jó napszemüveg >>
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4004 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x