Nyári nátha, allergia? Elment a hangod, rekedt vagy? - Megoldás...
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Nyári nátha, allergia? Elment a hangod, rekedt vagy? - Megoldás a helyes hangképzés!

Nyári nátha, allergia? Elment a hangod, rekedt vagy? - Megoldás a helyes hangképzés!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-29

A hang eltűnése lehet megfázás része, allergia kísérője. Sokszor azonban akkor is fennáll, ha aktuálisan egyik problémakörben sem vagyunk érintettek. A helytelen légtechnika, és a hibás hangképzés egy életre tönkreteheti a világgal való kapcsolatod: a beszéded. 


Rendezvénynaptár
A hangképzés zavarai érzékenyen érintik az embert az egyik, számára legfontosabb interpersonalis tevékenységében a mindennapi kommunikációjában, a beszédben. Eltérései korlátozzák az egyén társadalmi érintkezését, gátolják a foglalkozásának gyakorlását, ezáltal hatással vannak az egész ember személyiségére. Ezért is fontos, hogy komolyan vegyük a hangképzési rendellenességeket.

HarmoNet tipp: Kaqun-fürdő – Egészségmegőrzés és rehabilitáció hazánk 7 pontján >>

Mi is az a foniatria?
A foniatria az a fül-orr-gégészetre épülő tudomány, amely a hangképzés élettanával, kórtanával, a functiózavarok diagnosztikájával és kezelésével foglalkozik. Határterületi tudomány, mely a fül-orr-gégész foniateren kívül a belgyógyász, a gyermekgyógyász, a neurológus, az audiológus, a logopedus, a pszichológus, a stomatológus és a gyógypedagógusok közös munkáját igényli.
 
A hanképzési zavarokat két nagy csoportba oszthatjuk
- az organikus / szervi / eredetű zavarok
- a functionalis hangképzési zavarok
Utóbbi esetben látható morfológiai elváltozás nélkül rekedt, fénytelen a beteg hangja. A két csoport nem külőníthető el minden esetben élesen egymástól, mert az organikus zavarok következtében helytelen hanghasználat is kialakulhat, ami az organikus zavar megszüntetése esetén sem hozza meg a várt eredményt, a tisztán csengő, erőteljes, jól modulálható beszéd és énekhangot. Ugyanakkor a hosszú ideje fennálló functionalis hangképzési zavarok  / helytelen hanghasználat /  talaján is kialakulhatnak szervi elváltozások a hanképző rendszerben.

Hogyan is történik a hangképzés?
A tüdőből kiáramló levegő a fonatios állásban  / a két hangszalag a középvonalban zárt állapotban található/  lévő hangszalagokat az alattuk kialakuló megnövekedett nyomás széttolja és megrezegteti, majd a kiáramló levegő következtében lecsökkent nyomás az elasztikus hangszalagokra szívó hatást fejt ki és a hangszalagok ismételten összezáródnak. Az ezáltal kialakult ugynevezett primer gégehang aztán a toldalékcsőben / a hangszalagoktól az orrüregekig terjedő anatómiai képletek/ alakul át a fülünk által észlelt hanggá. Ebből is következik, hogy a hangképzés zavara nem azonos a rekedtséggel. Ez utóbbi csak az egyik tünet, amit kísérhet a  rossz légzésvezetés, az artikulácio zavarai, és psyches zavarok is.
 
HarmoNet tipp: Megdöbbentő kutatások: Egészséges lehet a cannabis? - Külföldön receptre kapható a tiltott szer! >>

A hanképzés automatizmusának zavara leginkább  a következő csoportoknál fordulhat elő:
 - azon egyének akik foglalkozásukkal kapcsolatban rendszeresen túlerőltetik a hangjukat
 - helytelen énektechnikát alkalmazók
 - nem megfelelő hangosztályba sorolt énekesek
 - impulsiv természetű gyermekek


A leginkább veszélyeztetett csoportba tartozó egyéneknél a hangszínben, a hangtartásban, a hangmagasságban és a hangerőben illetve annak fokozásában észlelt változások esetén forduljunk foniaterhez! Ne várjuk meg, amíg hangjuk szinte használhatatlanná válik a mindennapi kommunikációban és választott hivatásukban! Ne tartsuk "helyesnek", ha egy kisgyermek egy mély hangú felnőtt hangján szólal meg, hanem tegyünk közös erőfeszítéseket annak érdekében, hogy szépen csengő, tiszta hangú felnőtté váljon.
 
 Dr Holpert Valéria   
 Fül-orr-gégész és Foniater adjunctus   

Forrás: OrvostKeresek >> 
 
[ 8196 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x