Árulkodó jelek a szádban! - A szájüreg rák jelei és a...
Címlap / Szépség-Egészség / Árulkodó jelek a szádban! - A szájüreg rák jelei és a természetes megelőzés

Árulkodó jelek a szádban! - A szájüreg rák jelei és a természetes megelőzés

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-15

Szűrővizsgálatok segítségével számos súlyos betegség még kezdeti stádiumban kimutatható, így a gyógyulás esélye is növelhető. Igaz ez a szájüregi daganatos megbetegedések esetében is, az időben felfedezett és megfelelően kezelt elváltozás ugyanis az esetek nagy hányadában gyógyítható. Milyen megelőzési módokat választhatsz?  

Ez a hányad pedig 80%!

Apró gonddal, jól észrevehető helyen kezdődhet a vég

Az elmúlt 30 év alatt a szájüregi rákos halálozás óriási mértékben, körülbelül ötszörösére növekedett, mindkét nemben. A kockázatokról, szűrővizsgálatokról Dr. Brajnovits Tamás, a  fül-orr-gégész, onkológus szakorvos beszélt.

Milyen gyakorisággal fordulnak Önhöz szájüregi-és gégedaganatos elváltozásokkal páciensek?

- Havonta egy vagy két friss daganatos beteget találok. A friss az első megjelenést jelenti, azt, hogy nincs a daganat verifikálva. Ez az arány a kórházban kicsit magasabb, de itt onkológus lévén érthetőbb, ha célzottan jönnek betegek kivizsgálásra.

HarmoNet tipp:
Tüdőrák kell? Ha szívod, megszívod! >>

Szükséges-e évente szűrővizsgálatot végeztetni, kinek ajánlott különösen?

- Abszolút szükséges és érdemes évente szűrővizsgálatot végezni, ez a szájüreg, gége algarat alapos áttekintését jelenti sz.e. endoscop, száloptika segítségével. Mindenki számára ajánlott, hiszen akkor szűrünk, amikor még nincs panasz, azaz a szűrés lényege a megelőzés. Természetesen a dohányzó, alkoholt rendszeresen fogyasztó réteg az elsődleges célpont, de sajnos pont közülük nem jön el mindenki.


Milyen tünetek észlelésekor forduljunk feltétlenül orvoshoz?

- A tünetek a szájüregben tapasztalt fájdalom, vérzés, vagy éppen fájdalmatlan duzzanat, fekély formájában jelentkeznek. Az ún. leukoplakia, azaz a fehér folt a nyálkahártyán a rákmegelőző állapotok közé tartozik. A dolog rendkívül álságos, mert ugyanez a folt lehet vörös is, ekkor erythroplakiának nevezzük. A gégedaganatok elhúzódó (két héten túli) rekedtséget okozhatnak, az algarat daganatok pedig nyelési fájdalmat, mely a fülbe sugárzó jellegű. Összefoglalva minden szokatlan jelenség orvoshoz kell vigye az embereket.

A dohányzáson kívül milyen más rizikófaktorok növelik a betegség kialakulásának kockázatát?

- A dohányzáson kívül a krónikus rövidital-fogyasztás, elhízás, aromás vegyületek éveken át tartó belélegzése, levegőszennyezés, táplálkozási faktorok és genetikai faktorok is elősegíthetik daganatok kialakulását.

HarmoNet tipp: Megállítható a mellrák terjedése >>

Természetes megelőzési módok

A száj belső higiéniájához és jó állapotához hozzájárul, hogy a gyomor és nyelőcső tájéka harmóniában van, ezáltal a nyál, feltörekvő gyomorsav ph értéke is rendben lévő. A szájban lévő gyulladásos folyamatokat kamillateával kezelhetjük, higiéniáját a csalántea főzetének öblítésével fokozhatjuk, fertőtlenítést cserszömöcés szájvízzel végezhetünk. A rákos képződmények megelőzősére köztudottan hatékony az A vitamin megfelelő mértékű bevitele és a különböző rákellenes főzetek, italok fogyasztása, pl. a kombuchagomba "teája". - a szerk.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 19952 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x