Mitől színeződik el a fogad és mit tehetsz ellene? Fájdalmas-e...
Címlap / Szépség-Egészség / Mitől színeződik el a fogad és mit tehetsz ellene? Fájdalmas-e az esztétikai fogászat? - Létfontosságú kérdések és sorsfordító válaszok!

Mitől színeződik el a fogad és mit tehetsz ellene? Fájdalmas-e az esztétikai fogászat? - Létfontosságú kérdések és sorsfordító válaszok!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-02

Az esztétikai fogászat kifejezés egy olyan modern szemléletet jelent, mely egyszerre veszi figyelembe a funkciót és az esztétikumot a fogászati beavatkozások tervezésénél és elkészítésénél. Ezzel a komplex szemlélettel tehát nemcsak jól használható, hanem tartós, igényes és szép fogazatot tudunk kialakítani.  

A szép fogazat elérésének céljából érdemes a megfelelő diagnosztikai eljárásokon alapuló állapotfelmérés után minden esetben egy kezelési tervet készítenünk, ami az egymásra épülő kezelések logikai sorrendjét, időzítését is meghatározza a lehetőségek és igények figyelembe vételével. Az esztétikai fogászat eszköztára az utóbbi években számos új és hatékony eszközzel és kezeléssel bővült, melyek már hazánkban is elérhetőek. 

A korszerű számítógépes eljárások közül a grafikus állapotfelmérés és kezelési terv, valamint számítógépes szájkamera segítségével könnyen nyomon követheted a kiindulási állapotot és a kezelés egyes fázisait, valamint az elért eredményt.

A legáltalánosabb esztétikai beavatkozás az amalgámtömések cseréje fogszínű esztétikus tömésre. Ilyenkor a régi amalgámtömés már általában elválik a fog falától, így rés keletkezik, a szuvasodás megindul, tehát érdemes kicserélni a tömést. A mai kor igénye, hogy a saját, egészséges fogakhoz minél inkább hasonlító töméseket és pótlásokat készítsünk. A fogak közötti rések zárásához ma már a legtöbb esetben nincs szükség fúrásra, hanem ragasztási technikával tudjuk a fogakra rárétegezni a rést záró speciális fogszínű anyagot, így a saját fogakat maximálisan megkímélve lehet szép eredményt elérni. Napjaink slágere kétségtelenül a fogfehérítés. Legtöbbünk már biztosan gondolt arra, hogy mennyivel jobb kedvünk lenne, ha a tükörből fehér fogakkal mosolyognánk vissza. Az a modern fogfehérítő rendszer, amelyet az esztétikai fogászatban használunk, biztonságos és hatékony eszköz fogaink fehérebbé tételére. Hatásának alapja, hogy a hatóanyaga, melyet a fogainkra készített sínbe töltenek, kifehéríti mind a fogfelszíni mind a fogon belüli elszíneződéseket. 

Milyen okok miatt színeződik el a fog?

  • Némelyeknél a maradó fogak eleve sötét színűek
  • Erőteljes színező anyagoktól
  • Elöregedett tömések miatt
  • Gyökérkezelés után
  • Egyes gyógyszerek hatására
A kezelésről

Első lépésben eltávolítjuk a fogköveket, lepolírozzuk a fogfelszínt, hogy eltávolítsuk a fogakra kívülről felrakódott sötét szennyeződéseket. A fogsorról készített gipszmintára modern mélyhúzásos technológiával vékony, átlátszó fóliasínt készítünk, amely pontosan a fogaira illeszkedik, de szabadon hagyja a környező ínyt. A puha, egyedi sín viselése nem kellemetlen, így lehetővé válik, hogy a fogfehérítő zselét alvás közben tudjuk használni. Az egyénileg készített sín a garancia arra, hogy a fehérítő csak ott hat, ahol szükséges. Szinte minden esetben az első néhány éjszaka után érzékelhetően fehérednek a fogak.

Általában a harmadik napon már jelentős a fehéredés, amely ekkor kissé lelassul. Nyolc, tíz nap alatt az esetek túlnyomó többségében elérjük a kívánt hatást. A sínek egyben a kezelések közötti fluoridálásra is alkalmasak, így a fogfehérítésnél előforduló érzékenység minimálisra csökkenthető.Egyes fogak fehérítése
Természetesen nemcsak az egész fogazat, hanem egyes fogak fehérítésére is van lehetőség, így az adott fog színét a környező fogak színéhez igyekszünk igazítani. Ez egy másfajta, rendelőben elvégezhető eljárással történik. 

Fehéríthetőek-e a tömések, hidak? 

Sajnos nem. Célszerű a pótlások, illetve tömések színével kapcsolatban figyelembe venni, hogy azokat a fehérítés után kialakult új színhez készítsük. Tudnunk kell azonban, hogy a fehérítő kezelés előtt érdemes kicseréltetni az amalgámtöméseket, ugyanis a fehérítőanyag oldja az amalgámot. 

 
 
Meddig tart a fehérítés hatása? 

A fehérítés általában évekig hatásos. Ez természetesen az egyéntől és az elfogyasztott tápláléktól is függ. A sínnel végzett fogfehérítés alkalmas arra, hogy az évenkénti rövid emlékeztető fehérítést alacsony költséggel végezhessük el.

Mit tehetünk az újabb elszíneződés megakadályozásáért?
Csökkenthetjük az elszíneződést a kávé, tea, vörösbor, illetve más színezőanyag-tartalmú táplálékok és a dohányzás mellőzésével. Időközönként egy-két napos "emlékeztető" fehérítéssel folyamatosan fenntartható a világos fogszín.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 9169 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x