Inni, mint a gödény - Folyadékpótlás értelmesen
Címlap / Szépség-Egészség / Inni, mint a gödény - Folyadékpótlás értelmesen

Inni, mint a gödény - Folyadékpótlás értelmesen

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-25

Ismét itt a nyár, a héten igazi nyaralóidőre számíthatunk. A nagy melegben fokozott óvatosságra van szükségünk, különösen a gyermekek esetében kiemelten fontos a megfelelő mennyiségű folyadék pótlásáról gondoskodnunk. Hideget vagy meleget? Mennyi az annyi? 

A koffein valahogy nem oltja a szomjat
A folyadék fogyasztás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyoznunk, különösen, ha hosszú napokon keresztül kell szembenéznünk hőséggel. A meleget pár napig ugyan jól tűri szervezetünk, ezután azonban a legerősebbek is kimerülhetnek. Szomjúságunkat azonban ne alkoholos, koffeintartalmú, vagy cukrozott italok fogyasztásával csillapítsuk, mivel ezek épp ellenkezőleg hatnak, vagyis felgyorsítják a folyadék távozását szervezetünkből. A túl sok cukor pedig megköti a vizet, így fogyasztásától csak még szomjasabbak leszünk.


A folyadék pótlására ideális az ásványvíz, izotóniás italok, világos tea, friss gyümölcslé, limonádé, citromos víz, vagy gyümölcs fogyasztása, de készíthetünk frissítőt zöldcitrom, menta, gyümölcstea felhasználásával is. Érdemes a különböző italokat váltogatunk, így elkerülhetjük, hogy ráunjunk az ízekre.

HarmoNet tipp: Meleged van? Gyere esőt varázsolni! - Te is kellesz a sikerhez! >>

A vesék kímélete
Ne egyszerre igyunk nagy mennyiséget, inkább kortyonként, folyamatosan vegyük magunkhoz az egyébként szokásos két liter helyett akár napi három-négy liter folyadékot. Legjobb, ha mindig tartunk magunknál egy fél literes flakont, amit nap közben bárhol újratölthetünk. Gyerekeknél és időseknél még fokozottabb a helyzet. Sokkal hamarább kiszáradnak és sokszor nem érzik a szomjúságot, így gyakran kínáljuk őket.

HarmoNet tipp: Befulladsz a hőségtől? - Az allergia és asztma megelőzése nyáron >>

Nagy melegben a fokozott izzadás során nem csak vizet, de sót is veszítünk.-hívja fel figyelmünket Nagy Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa. Nem elég csak a folyadék pótlásra figyelni, az ásványi anyagokat is pótolni kell. Ilyenkor főzhetünk kicsit sósabban, vagy megsózhatjuk a paradicsot - amit "normál" időjárás mellett nem javaslunk. 


Jéghideget kerülve
Bármilyen csábító is, de hőségben inkább kerüljük a jéghideg italokat, mivel hirtelen, nagy mennyiségben fogyasztva akár gyomorgörcsöt is okozhatnak. Az a legideálisabb, ha mindent szobahőmérsékleten fogyasztunk, nem jó sem a túl meleg, sem a túl hideg. Étkezéseink során ügyeljünk rá, hogy könnyen emészthető ételeket vegyünk magunkhoz. Hőségben ideális választás lehet joghurt, gyümölcs, zöldség, halféleségek és szárnyasok fogyasztása. Az elkészítés módjánál részesítsük előnyben a párolt, grillezett fogásokat.

Orvost Keresek >>

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2150 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x