Az impotenciáról
Címlap / Szépség-Egészség / Az impotenciáról

Az impotenciáról

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-14

Impotenciáról vagy más néven erektilis diszfunkcióról akkor beszélünk, ha a beteg nem képes elérni vagy fenntartani a közösüléshez, ejakulációhoz, vagy mindkettőhöz szükséges mértékű merevedést. Az impotencia maga nem befolyásolja a szexuális vágyat vagy az orgazmus képességét. 

Impotenciáról vagy más néven erektilis diszfunkcióról akkor beszélünk, ha a beteg nem képes elérni vagy fenntartani a közösüléshez, ejakulációhoz, vagy mindkettőhöz szükséges mértékű merevedést. Az impotencia maga nem befolyásolja a szexuális vágyat vagy az orgazmus képességét. Az erektilis diszfunkció hátterében ritkán figyelhető meg valamilyen krónikus betegség, azonban a hosszú ideje fennálló, folyamatos szexuális diszfunkció súlyos érzelmi vagy fizikai betegség jele is lehet. Orvosilag impotenciáról akkor beszélünk, ha a közösülési kísérletek 25 %-ban nem jön létre megfelelő mértékű erekció. E meghatározás alapján a szakértők szerint a 40 és 70 év közötti amerikai férfiakból 10 és 20 millió körülire tehető azok száma, akiknek erektilis diszfunkciója van. Egyes felmérések szerint a férfiak 30 %-a él át átmenti impotenciát élete során.

A betegség típusai
Az erektilis diszfunkción kívül két másik kórképet is az impotenciához szoktak sorolni, ezek a Peyronie betegség és a Priapizmus. A Peyronie betegségben hegszövet szaporodik fel a pénisz törzsének szöveti állományában. Ez a gyulladás kapcsolatban lehet a péniszt ért sérülésekkel, de egyértelmű információ nem áll rendelkezésre az eredetéről. Az állományban jelenlévő hegszövet gyakran a pénisz elhajlását okozza, ezáltal a merevedés és a közösülés fájdalmassá és nehézkessé válik. Priapizmus esetén folyamatos, fájdalmas, szexuális stimuláció nélkül létrejövő akaratlan erekcióról beszélünk. Priapizmus általánosságban akkor jön létre, ha a simaizomszövet ellazulva marad, ezáltal a pénisz szöveteiben folyamatos marad a véráram, elfolyási lehetőség nélkül. Emellett priapizmust okozhatnak még a vesekövek, bizonyos gyógyszerek, ideggyógyászati betegségek és leginkább az utóbbi időben az impotencia kezelésére alkalmazott injekciók.

Tünetek
Az impotencia legjellemzőbb tünete az erekció minőségének megváltozása, vagy a merevségében, vagy az erekció fenntartásának képességében, esetleg mindkettőben. A fizikai impotencia egyik jele - szemben a pszichikaival - a reggel, felkeléskor észlelt erekció elmaradása vagy idejének csökkenése. A pszichikai impotencia általában hirtelen jelenik meg és köthető valamilyen, az utóbbi időben bekövetkezett érzelmi helyzethez. A fizikai impotencia fokozatosan és folyamatosan alakul ki hosszabb idő alatt. Emellett pszichológiai impotencia esetén a férfi képes lehet erekcióra bizonyos helyzetekben, míg másokban nem. A három hónapnál tovább fennálló és semmilyen érzelmi eseményhez, gyógyszerhez, alkoholfogyasztáshoz, betegséghez nem köthető impotencia mindenképpen orvosi kivizsgálást tesz szükségessé.

Lehetséges szövődmények és megelőzésük
Az impotencia természetesen önmagában nem életet veszélyeztető betegség. Előrejelezhet azonban más, súlyos betegségeket, mint pl. az érelmeszesedés, cukorbetegség, magas vérnyomás. Emellett utalhat sérülésre, az életkorral összefüggő szöveti változásokra vagy az egészségtelen életmód (dohányzás, alkoholizmus, káros étkezési szokások) okozta hosszú távú elváltozásokra. Az impotenciához kapcsolódó pszichológiai tényezők is jelentősek lehetnek. Az erektilis diszfunkciónak rendkívül romboló hatása lehet a társas kapcsolatokra és súlyos depressziót is okozhat, ami akár krónikussá is válhat, ha az impotenciát nem kezelik.

A kezelések lehetséges mellékhatásai
Viagra (sildenafil):

Kipirulás, gyomor-bélrendszeri panaszok, orrdugulás, fejfájás és izomfájdalmak. Priapizmus, látási zavarok. Néhány nitrát készítményt (mint pl. a nitroglicerin) és Viagrát együtt szedő betegnél halálos szövődményről is beszámoltak. Azoknak, akik nitrátokat szednek - beleértve a nitroglicerint vagy a recept nélküli amyl-nitrátot is - nem szabad Viagrát is szednie. Más gyógyszereknek is lehetnek káros kölcsönhatásaik a Viagrával, ilyenek bizonyos antibiotikumok (pl. az erythromycin), vagy a savkötők (cimetidin, Tagamet).
Az Alprostadil mellékhatásai
Azoknál a férfiaknál, akiknek fokozott a kockázatuk vérrögképződésre, vagy véralvadásgátló kezelésben (heparin, warfarin = Magyarországon acenokumarol, Syncumar) részesülnek, az Alprostadil nem alkalmazható. Szintén nem használható pénisz implantátumos betegeknél. Hirtelen vérnyomásesés is kialakulhat szédülésérzéssel, sápadtsággal, ájulással. Amennyiben ezek a tünetek jelentkeznek, a beteget azonnal le kell fektetni, majd a lábait megemelni. A priapizmus (fennmaradó merevedés) mindkét adagolási formánál bekövetkezhet, bár kialakulásának kisebb az esélye, ha a MUSE rendszert használják (leírását lásd a Kezelés c. fejezetben). Amennyiben bekövetkezik, tízpercenként a belső combra helyezett jég segíthet csökkenteni a vérátáramlást. A négy óráig vagy tovább tartó merevedés sürgős orvosi beavatkozást tesz szükségessé. A pénisz szöveteinek hegesedése (Peyronie betegség) szintén kialakulhat mindkét terápiás forma esetén, azonban jóval kevésbé gyakori a MUSE rendszer esetében.
Fertőzések:
Néhány szakértő szerint szinte minden fájdalom, ami pénisz implantátum műtét után jelentkezik, fertőzést jelez, ilyenkor azonban a fertőzés általában még csak enyhe fokú. Ha azonban láz és kipirosodás kíséri, súlyos fertőzésre kell gyanakodni. Ha a fertőzést korai szakaszban sikerül észlelni, az implantátum megmenthető. A legtöbb fertőzést Staphylococcus baktérium okozza, amit 10-12 hetes antibiotikum kúrával kezelnek. Ha az antibiotikumok nem hatnak, sebészi feltárás, majd általában implantátumcsere válik szükségessé.

Kockázatok
Az általános felfogás korábban azt tartotta, hogy az impotencia szinte minden esetben pszichológiai okokra vezethető vissza. Manapság a kutatók becslése szerint az összes eset mintegy 70-80%-a orvosi problémák miatt következik be: leggyakrabban arterosclerosis (érelmeszesedés), cukorbetegség komplikációi, prostatectomia (a prosztata sebészi eltávolítása) vagy gyógyszerek mellékhatásai miatt. Fiatal férfiakban jóval gyakrabban okoz erektilis diszfunkciót pszichológiai ok, míg idősebbekben általában valamilyen fizikai oka van a háttérben. Az impotencia leggyakoribb oka az oxigénhiány, ami számos olyan betegségben előfordulhat, amelyek csökkentik a pénisz vérátáramlását. A pénisz és a medence idegeinek sérülése illetve a fontos hormonok alacsony szintje szintén hozzájárulhat az erektilis diszfunkció kialakulásához.

A rendszeres merevedés hiánya.
A csak ritkán bekövetkező erekciók megfosztják a péniszt az oxigéndús vértől. A spontán merevedések, amelyeket a férfiak álmukban vagy a nap folyamán észlelnek, természetes védelem lehet ez ellen a folyamat ellen.

Kerékpározás.
Tanulmányok bizonyították, hogy a rendszeres kerékpározás a péniszhez áramló vér csökkentésével növeli az erektilis diszfunkció rizikóját. Egyéb speciális orvosi esetek, mint pl. a cukorbetegség, a magas vérnyomás betegség, vagy a sclerosis multiplex szintén elősegíthetik az impotencia kialakulását.

Forrás: www.medicentrum.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 10185 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x