Így takargasd a köldököd! Hőség ellen kínai módszerekkel...
Címlap / Szépség-Egészség / Így takargasd a köldököd! Hőség ellen kínai módszerekkel

Így takargasd a köldököd! Hőség ellen kínai módszerekkel

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-12

A hagyományos kínai orvoslás hasznos tanácsai a nyári kánikulában: Meleg tea és köldöktakaró a hőség ellen. Az évezredes tanok szerint nincs szükségünk légkondira, csak tudatos életvitelre. Sőt, ez egy titok, amit tudni érdemes: van egy testrészünk, amit éjjelre takargatnunk kéne! Ne gondolj semmi frivol dologra! Ez nem más, mint a köldökünk!  

Mivel napjainkban egyre több betegség hátterében főként lelki okok állnak, a stresszoldás és a pozitív gondolkodás alapvető fontosságú a harmonikus életvitel kialakításához. A hagyományos kínai orvoslás az egyes évszakok sajátosságaihoz illeszkedve segít az egészség megőrzésében: a nyári kánikulában a langyos italok, a könnyű levesek, a gyömbér, az újhagyma és a fokhagyma fogyasztását, éjjel pedig a köldök betakarását javasolja.

Dr. Chen Zhen
(ejtsd Csen Zsen), a hagyományos kínai orvoslás (TCM) professzora közel másfél évtizede kutatja a magyarok megbetegedései és lelkiállapota közti összefüggéseket.  A TCM szerint mindennapjainkat és lelkiállapotunkat hét fő érzelem, az öröm, a düh, az aggodalom, a vágyakozás, a bánat, a félelem és az ijedtség hatja át, és túlcsordulásuk vezet a különféle szervi megbetegedésekhez. Már a modern tudomány is bebizonyította, hogy a betegségek, különösen a rákos és egyéb súlyos megbetegedések, szorosan összefüggnek valamely negatív lelkiállapot hosszantartó fennállásával. Köztudott, ha hosszú ideig állunk nagy nyomás alatt és nincs lehetőségünk kiengedni a „gőzt”, súlyos következményekkel kell szembenéznünk. A pozitív gondolkodás, a mindennapjainkat átható elégedettség érzése ugyanis egészséges agyhullámokat produkál, ezáltal igazi gyógyír a léleknek, teszi hozzá Dr. Chen Zhen.

A nyári kánikulában pedig különösen gyakran érezhetjük magunkat ingerültnek
Kiváló feszültségoldó lehet testnek és léleknek egyaránt a nyári vakáció, a kiszakadás a megszokott, hétköznapi kerékvágásból. A negatív lelki állapot ugyanakkor megelőzhető néhány alapvető szabály betartásával is.

Igyunk langyos teát a nagy melegben!

A hagyományos kínai orvoslás is fontosnak tartja a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelt, a kínaiak – más keleti népekhez hasonlóan – azonban nem javasolják a jégbehűtött, magas kalóriatartalmú italok fogyasztását, egyrészt, mert hizlalnak, másrészt pedig ártanak a gyomor energiájának, megzavarják az emésztőrendszert. Kerüljük a nem kellő tisztaságú és vegyi anyagokkal fertőtlenített csapvizet is, hogy a sejtek közötti nyomás egyensúlya ne boruljon fel, hívja fel a figyelmet a Debreceni Egyetem professzora. Egészségesebb, ha fogyasztás előtt felforraljuk a vizet. Szomjunkat leginkább a langyosra hűtött teák oltják, mint például a gyömbér és ginkgo teák, melyek nagy előnye, hogy még a kellemetlen nyári emésztőrendszeri panaszok és a nyári megfázás kockázatát is csökkentik.

Tegyünk a levesbe gyömbért, újhagymát, fokhagymát!
Kánikulában gyakran nincs étvágyunk, ilyenkor a TCM tanácsa szerint a szezonális zöldségek és gyümölcsök mellett fogyasszunk könnyen emészthető leveseket. Mindig használjunk friss alapanyagokat és tegyünk levesünkhöz gyömbért, újhagymát, fokhagymát, így ételünk nem csupán ízletesebb lesz, de megelőzhetjük a nyáron gyakran előforduló szalmonella fertőzést is, árulja el Dr. Chen Zhen. Ha újra melegítjük ételeinket, javasolt azokat a megszokottnál hosszabb ideig forralni a fertőzések elkerülése érdekében.

Gyömbérrel és tigris tapasszal az émelygés ellen
Ha hajlamosak vagyunk az utazási betegségekre, mint például az émelygés, hányás, fejfájás, megelőzhetjük a bajt, ha gyömbér, B1- és B6-vitamin kombinációját tartalmazó készítményt használunk. Tovább fokozhatjuk a hatást, ha köldökünkre egy kis darab növényi illóolajokat tartalmazó tigris tapaszt ragasztunk az utazás idejére.

Kéntartalmú aminosavakkal és vitaminokkal az igénybevett hajért és fejbőréért
Nyáron hajunk is nagyobb igénybevételnek van kitéve: a káros napsugárzás, a strandok klóros vize, a sós tengervíz és a forró nyári levegő miatt hajunk nehezebben kezelhető lesz mint általában, fejbőrünk kiszáradhat, így nehezen jutnak el a tápanyagok a hajhagymákhoz. Bizonyos tápanyagok nagyon fontosak a haj és a fejbőr egészsége szempontjából. Ilyenek a kéntartalmú aminosavak, a metionin és a cisztin, valamint a cink, a C-, a B1-, a B6-vitaminok és a biotin. Magyarországon is kaphatók olyan készítmények, melyek ezeket a hatóanyagokat a megfelelő arányban tartalmazzák. Külsőleg használjunk fenyő olajat, gyömbér- és ginszeng kivonatot tartalmazó sampont vagy kondicionálót, hiszen a külső és a belső ápolás együttesen fontos a cél elérésének érdekében.

Szellőztessünk éjjel, de köldökünket tartsuk betakarva!
A hagyományos kínai orvoslás szerint nagyon könnyen megfázhatunk, ha éjszakára is bekapcsolt állapotban tartjuk a légkondicionálót, illetve ha huzatban alszunk. Még a legnagyobb hőségben is óvatosan használjuk a légkondicionálót, inkább csak egy oldalról szellőztessünk, köldökünk környékét mindig tartsuk betakarva emésztőrendszerünk védelme érdekében, magyarázza a TCM oktató. A gyermekek különösen érzékenyek a nagy hőmérséklet különbségre, ezért rájuk fokozottan kell ügyelni ebből a szempontból is.

Kínai orvoslással és a termékekkel kapcsolatos információkért látogasson el a HarmoNet természetgyógyászati rendelőjébe >>>   vagy hívja a 30/3776410 számon Hartmann Ferencet és kérjen időpontot!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3559 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x