Ne féljünk a masszázsoktól! Nagy masszázs-körkép
Címlap / Szépség-Egészség / Ne féljünk a masszázsoktól! Nagy masszázs-körkép

Ne féljünk a masszázsoktól! Nagy masszázs-körkép

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Sokan mennek ilyen-olyan wellness szállodákba, vagy day-SPA szolgáltatásokat választanak. Odaérve aztán nehezen igazodnak el a kínált masszázsfajták között, pedig valamit szívesen kipróbálnának. Igen ám, de melyik legyen? Még mindig sokan hiszik azt, hogy a masszázs az egy dögönyözés, amikor a páciens nyög, a masszőr meg rátehénkedik. Sorozatunkban a masszázs alapjait és a legismertebb masszázsformákat mutatjuk be, hogy olvasóink könnyebben eligazodjanak a számtalan felkínált szolgáltatás között.  

A masszázs az egyik legegyszerűbb és legtermészetesebb módszer, amellyel a betegségeket megelőzhetjük, egészségünket és teljesítőképességünket megőrizhetjük. Minden – vagy minden valódi - masszázs alapja a kézzel való érintés. Az orvostudomány területén kísérleti bizonyítékok állnak rendelkezésre, milyen fontos a testi érintés szerepe. Még a legegyszerűbb masszázs is megnyugtató, és feszültségeket oldó hatású. 

A legegyszerűbb masszázsok egyike a beteg kezének simogatása. A második világháborúban azok a betegek, akik mellett apácák, vagy nővérek ültek, és simogatták a kezüket, sokkal jobban gyógyultak, mint azok, akik mellett ugyan ült (esetleg imádkozott) valaki, de testi érintés nem történt. Magunk is tudhatjuk, hogy ha beteg családtagunk mellé csak úgy odaülünk, és kezét kezdjük simogatni, a beteg lenyugszik, elpihen, könnyebb lesz az álma. Az érintés, gondoskodás, a figyelmesség érzését kelti, elősegíti a kölcsönös megértést, életörömöt okoz. Tartós hatása van testi és lelki egészségünkre, általános közérzetünkre. Javítja a vérkeringést, lazítja az izmokat, előnyös az emésztésre és vérellátásra, aktiválja a nyirok-rendszert, és mindez elősegíti a salakanyagok eltávozását. Ez a tisztán testi hatás, amelyhez párosul a masszázst kísérő feszültségoldás, és a gondoskodás érzése olyan jó közérzetet biztosít, amely semmilyen gyógyszerrel sem érhető el.

A masszázs definiálása: A masszázs a test felületén, meghatározott fogásokkal, kezelési céllal alkalmazott mechanikus és bioelektromos inger, melyre kialakuló válaszreakció a fizikai állapotjavulás, vagy gyógyulás. Az ember testét érő manuális mechanikai behatások részben közvetlenül, részben közvetve (neurohormonális úton) befolyásolják a sejtek és szövetek működését, elsősorban lokálisan (nedvkeringés, izomtónus), de távoli a szervekben is (zsigerek, központi idegrendszer).

A masszázsterápia nem csak az izmokat, bőrt és a vérkeringést frissíti fel, hanem csodálatos hatást fejt ki az idegrendszerre is. A masszázs aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, ezzel ellensúlyozza a test stresszre adott negatív válaszreakcióit, feloldja az izmok akaratlan feszülését, lehetővé teszi a normális szívritmus, vérnyomás és keringés helyreállását. A masszázs közvetlen hatásaként csökken az izomtónus, fokozódik az anyagcsere és így növekszik az izmok rugalmassága és teljesítőképessége. A fáradt izmok gyorsabban regenerálódnak, állóképességük javul. 

Az izmokban és az azokat körülölelő zsírszövetekben rakódik le a test „aranytartaléka”, és az a rengeteg méreganyag is, amit a méregtelenítő eljárások, böjtkúrák, vagy salaktalanító masszázsok elővarázsolnak.

HarmoNet tipp: 20 legfontosabb masszázs-tiltás és ajánlás >>

Tudtad, hogy a legtöbb stressz a vállöv, a záróizmok, és az állkapcsok izmában rakódik le? Ha képes vagy az álladat lazán tartani, és „kiengedni a zabszemet”, ahogy azt mondani szokás, máris sokat teszel egészséged, mozgékonyságod és kipihentséged érdekében. 

A masszázs jellemző mozdulatai
Simitás - általában felületes hatása van, de függ a közben alkalmazott nyomástól, bőrre vagy bőralatti kötőszövetekre és az abban futó erekre és idegekre hatunk-e?

Gyúrás - hatása elsősorban az izomzatra jelentős, de hatással van az azt borító bőrre, ill. bőralatti területekre, a nyirokrendszerre is. A nyomás nagysága és dinamikája javítja a vérkeringést, serkenti a nyirokkeringést, fokozza az anyagcserét, a gyúrás technikája irányának változtatásával az izomfeszültség is befolyásolható, a hypotoniás izmok tónusfokozódása érhető el. Nyomás nélküli gyúrás, lágy görgetés, a jól fellazított kiemelhető izmok esetében igen kiváló a lazító hatás ott is, ahol előzőleg izomfeszültség volt.

Ütögetés: megfelelő erősségű, apró ütögetés az izomtónust fokozza, azonban érzékeny egyéneknél a reflexhatás alapján - kiválthatja az izmok görcskészségét is. BÉNULT IZMOK KEZELÉSÉNÉL TILOS ALKALMAZNI !

Vibráció - (rezegtetés) különösen értékes a lazító hatása a laposan fekvő, csonttól nehezen elemelhető izmok esetében. Nagy felületen alkalmazva a reflex-mechanizmus alapján érvényesül a távoli hatás, általános és jó hatás, csökkenti az idegek ingerlékenységét, megnyugtatóan hat, az idegkilépési pontokon alkalmazva jó fájdalomcsillapító hatású.

Intermittáló nyomás: hatása a szívó-nyomó hatás alapján jelenik meg, melynek eredménye a vénák és a nyirokerek kiürülése, legenyhébb fogás, duzzanatok, pangások / oedema / felszívódásának folyamatát segíti elő.

Pont-, nyomó-technikák - az akupresszúra technikája, élettani hatása régóta ismert, elsősorban a keleti gyógyeljárások között szerepel. (ezekkel már korábban is ismerkedtünk!) Az alternatív / pl. a távol-keleti / masszázsmódszerek időben igen jelentős múltra tekintenek vissza - mely a jelenleg használt mozdulatsorok közös alapjairól tesz tanúbizonyságot, alkalmazva a mai modern  eszközöket is / vizsgáló, állapotfelmérő eljárások stb.


Általában a masszőr-terapeutánál való első látogatás egy rövid beszélgetéssel kezdődik, melynek során a terapeutakérdéseket tesz fel a fizikai állapotodról, egészségügyi múltadról, a stressz mértékéről, esetleges fájdalmas testrészekről, és a masszázzsal kapcsolatos céljaidról. Nyugodtan mondd el a kívánságaidat, mondjuk, ha van olyan testrészed, amit szeretnél, ha nem masszírozna, esetleg akarsz e beszélgetni a masszázs ideje alatt, vagy nem.

A masszázs kezdete előtt megkérhetnek, hogy a kínosság érzete nélkül a lehető legtöbb ruhádat vesd le, majd a masszőrtől kapott lepedővel, törölközővel vagy ruhával takard be magad és feküdj fel egy speciálisan kipárnázott masszőrágyra. Sok masszázsfajtánál olajjal kenik be a bőröd. A masszázst még élvezetesebbé teheted nyugodt, mély légzéssel, és a masszőrnek adott visszajelzésekkel (pl. szólj neki, ha kellemetlenül érzed magad).

A stressz jelei, amikor érdemes masszázsra gondolni:

Viselkedésbeli jegyek
  • a körömrágás, hajcsavargatás, babrálási kényszer
  • a túlzott dohányzás,
  • a zárkózottság vagy
  • a nyugtalanság
  • csökkenhet szellemi teljesítményünk és kreativitásunk,
  • feledékennyé, figyelmetlenné válhatunk.

Számos testi tünet is jelezheti stresszes állapotunkat:
  • álmatlanság,
  • étvágytalanság, vagy evési kényszer,
  • görnyedt testtartás,
  • fejviszketés, tenyérizzadás,
  • mozgászavarok.

Állandó stresszben nő szervezetünk koleszterinszintje és lipidtartalma, ez gyorsíthatja az érelmeszesedést. Légzésünk felületes és szapora lehet, ezért romlik az oxigénellátásunk. Sőt, a gyakori feszültség hatására gyengülhet az immunrendszerünk is.

HarmoNet tipp: Szexmasszázs házilag (+18) - Alapoktól a profi szintig! >>

Néhány alapszabályt feltétlenül be kell tartanunk!
A masszázs nem helyettesíti az előírt orvosi kezelést és a gyógyszerszedést. Nem ajánlott trombózis, orbánc, nagy kiterjedésű gombásodás, nyílt seb, fertőző betegség és magas láz esetén. Súlyos betegségekben a masszírozás helyett inkább a simogatás esik jól. Cukorbetegségben és terhesség esetén feltétlenül kérjük ki szakorvos tanácsát. 

Aranytanácsok masszőrt keresőknek:
  • A masszőrnek tudásáról vizsgabizottság előtt kell számot adnia. Nem csupán elméletben, hanem gyakorlatban is ismernie kell a választott masszázsfajtát, erről a képzési intézmény bizonyítványa tanúskodik. A bizonyítvány a megbízható helyeken kinn függ a kezelő helyiségben a falon.
  • Egyes masszázsok természetgyógyász vizsgához kötődnek. (kivétel a fürdős masszázsok) A masszőrnek tehát ezzel a minősítéssel is rendelkeznie kell.
  • A masszázs helyiségben az ANTSZ engedélynek is kinn kell függnie. Az ANTSZ a masszázs végzéséhez külön helyiségből nyíló WC-t, fürdőszobát zuhanyzó helyiséget, a masszázs-szobában elhelyezett karos csapteleppel ellátott vízcsapot ír elő. A masszázs helyiségben a padlózat jól takarítható kell hogy legyen.
  • A masszázson érdeklődjünk előre, hogy a választott masszázsfajtát ruhában, ruha nélkül, vagy részben felöltözve végzik, és olyat válasszunk, amit képesek vagyunk elfogadni. Például szégyenlős ember ne egyből olyan masszázst válasszon, ahol meztelenre kell vetkőzni.
  • Ha valamilyen szerre érzékeny, úgy előre szóljon a masszőrnek, nehogy az általa használt krémtől, vagy olajtól valamilyen allergiás reakció lépjen fel. (Nem minden masszázshoz alkalmaznak olajakt, krémeket!)
  • A profi masszőr nem csupán a szükséges vizsgákkal és engedélyekkel rendelkezik, hanem minőségi anyagokkal dolgozik, általában sok törölközőt, lepedőt használ, amit mind mosni, vasalni tisztítani kell. Így a profi masszázs általában nem lehet túl olcsó, így önmagában már az gyanús, ha valahol a masszázst túlságosan olcsón kínálják. (a viszonylag olcsóbb és rövidebb talpmasszázstól az órákig tartó sok anyagot felvevő páros ayurvédás masszázsig, kb. 2500-30 000 Ft-ig terjedhetnek az árak, nézzünk alaposan körül!)
  • A hirdetési piacon a masszázst gyakran a szexuális szolgáltatásokkal összekeveredve kínálják, így amikor felhív egy ilyen hirdetést, vagy esetleg hirdetést ad fel, legyen körültekintő és óvatos!
  • Masszőrhöz mindig tisztán, parfüm és smink nélkül, friss alsóneműben érkezünk.
  • Egészségi állapotunkban bekövetkezett változásokról a masszőrt mindig tájékoztatni kell! (menstruáció, tartós fejfájás, várandósság, diéta, fogyókúra, stb..)

A sorozat folytatásában a legjobb, legismertebb masszázs fajtákat vesszük sorra. 

Hartmann Ferenc 
Sorozatunk márodik része: Masszázs toplista: A sport- és svédmasszázs >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 13452 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x