Toplistás masszázsok: A mézes testszépítő masszázs, mint...
Címlap / Szépség-Egészség / Toplistás masszázsok: A mézes testszépítő masszázs, mint speciális wellness terápia

Toplistás masszázsok: A mézes testszépítő masszázs, mint speciális wellness terápia

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A címben szereplő mondat végén lehetne kérdőjel is, hiszen a mézes masszázs egy régóta alkalmazott kiváló módszer, de a szépség és egészség megtartásának együttes felhasználására csak nem régen használják.  

Azt gondolhatnánk, hogy ez a terápia egy roppant egyszerű dolog, hiszen ha valaki részt vett már egy ilyen masszázson, akkor a következőket tapasztalhatta: kényelmesen elhelyezkedett egy masszázsszalonban, és a terapeuta a kiválasztott testrészt vékonyan bekente valamilyen mézzel, majd dagasztó jellegű fogásokkal addig dolgozott, amíg a méz ragacsossá szilárdult és húzni kezdte a bőrt, amely alaposan kipirosodott. Ezután a masszőr lemosta a „piszkos” mézet, vagy fürdeni küldte a pácienst.  Amint láthatjuk, itt egy sima masszázs történt, amit még nem nevezhetnénk wellness terápiának. Akkor mitől is lesz egy mézes masszázs speciális terápia? A válasz egyszerű: a szakszerű kivitelezéstől, és a kezeléshez nélkülözhetetlen méz fajtájától. Ez a két tényező döntő fontosságú a mézes masszázs alkalmazásánál. Aki mézzel történő masszírozást vállal, annak ugyanúgy tisztában kell lennie a méz élettani hatásával, mint a kozmetikusnak az általa használt anyagok tulajdonságaival. Ezért először ismerkedjünk meg a terápiához felhasznált anyaggal, a mézzel.

 

A méz világa

A méhek és az ember kapcsolata az ősidőkre vezethető vissza. Egy spanyolországi barlangban találtak olyan sziklarajzot, amely egy ősembert ábrázol, amint a vadméhektől próbálja megszerezni a mézet. Az ősidőkben is nagy becsben tartották a mézet, mint értékes is ritka táplálékot, és ez a későbbiekben sem változott. Nézzünk pár példát:
  • Az egyiptomiak nem csak felkutatták a vadon élő méhek odvait, hanem már tartottak is méheket, sőt henger alakú agyag kaptáraikkal méhlegelőkre is vándoroltak. Az Ebers-féle papirusz tekercsek - amelyek az egyiptomi gyógyszerek alkalmazásáról szólnak - megemlítik, hogy sebek kezelésére jól alkalmazható a méz.
  • Mezopotámiában a lábadozó betegeket mézes borral itatták, hogy gyorsabban gyógyuljanak. Ha látogatóba mentek egymáshoz az emberek, gyakran vittek mézet ajándékba.
  • Az ősi Izraelben a méz a bőség jelképe volt, az újszülött száját mézzel kenték be, hogy egész életében jól menjen a sora.
  • A méz értékére egy érdekes adat: 1540-ben a budai török piacon 1 ice mézért (kb. 1 kg) cserébe egy keresztény hadifoglyot lehetett kapni!
  • A korai magyar patikákban is árultak mézből készült termékeket, köptető, köhögést csillapító szert, mézbort. A tárolásukra szolgáló díszes tégelyek, ma a múzeumok féltett darabjai.

HarmoNet tipp: Toplistás masszázsok: MA-URI - a szívből jövő masszázs Polinéziából >>

A méz a természet egyik csodája, amelyet a méhek készítenek. A virágok, hogy a méheket és más rovarokat magukhoz csalogassák, édes nektárt termelnek. A méh bebújik a virág belsejébe, szipókájával felszívja az édes oldatot.  A nektár a méh mézhólyagjába jut, és itt szállítja haza. A kaptárban aztán szétteregetik a lépek falára, elpárologtatják belőle a felesleges vizet, közben többször átpakolják. A rakosgatás következtében a nektárban lévő összetett cukrok egyszerű cukrokká bomlanak, és a kevéssé édes, vizes oldatból 5-6 napi munkával, finom, édes, tömény méz keletkezik. A méz tartalmazza az emberi szervezet működéséhez szükséges ásványi anyagok nagy részét, ezen kívül jelentős a kálium, és magnézium tartalma is.  A beltartalmi értékét fokozzák azok az anyagok, amelyek a gyógynövényekből kerülnek a mézbe, ilyenek a különböző illóolajok, és egyéb bioaktív hatású szerek. Többek között ezek adják meg a fajtamézek önálló tulajdonságait, amiket felhasználunk a külsőleges kezelésnél.

A masszázshoz leggyakrabban felhasznált mézfajták:
Ahhoz, hogy megfelelő legyen a kezelés hatása, elengedhetetlen, hogy bőrtípus, és egyéni alkat szerint válasszunk mézet. Most a leggyakoribb, masszázsra használt fajtákat mutatjuk be.

Hársméz
Borostyánszínű méz. Világos bőrű páciensnél előnyös kezelésre. Gátolja a zsírlerakódást, csökkenti az idegesség és álmatlanság tüneteit.

Citromfű méz
Világos színű méz.  Minden bőrtípusnál használható. Kiváló nyugtató, görcsoldó. Különösen ajánlott stresszes feszült időszakban.

Gesztenyeméz
Barnás árnyalatú. Sötétebb bőrűeknél a bőr fényét erősíti, de minden típusra használható. Kiváló érfal erősítő, és gyulladáscsökkentő hatása miatt kedvelt méz a terapeuták körében.

Hagymaméz
Sötétebb árnyalatú méz, hagymatermő vidékeken gyakori. Kiváló a háti szakasz kezelésesére, különösen előnyös légúti problémák esetén.

Akácméz
Világos színű méz. Mivel gyakorlatilag nem kristályosodik, ezért kedvelt a mézes masszást végzők körében. Szintén minden bőrtípusra megfelelő. Kiemelt hatása van köhögés esetén.

Fenyőméz
Sötétbarna majdnem fekete méz. Ritkán használják, pedig fertőtlenítő, erősítő hatása miatt kiválóan alkalmas minden terápiára.

A méz kiválasztása, alapszabályok.
Mielőtt mézes masszázst kezdünk, be kell tartani pár fontos feltételt. Ezek nélkül kellemetlen meglepetés érheti a terapeutát, de legfőbbképpen a pácienst. Mindig tájékozódnunk kell arról, hogy a kezelt személy nem allergiás a mézre. Ha gyanú merül fel, akkor kis területen, pl. az alkaron végezzünk próbát. Kenjünk fel kevés mézet a bőrfelszínre, várjunk legalább 15 percet. Ha fokozott bőrpír, vagy kiütés jelentkezik akkor a kezelés nem végezhető el. A mézet masszázskor előmelegített állapotban kell felvinni a kiválasztott testrészre, ezt meleg vízfürdővel érjük el. A mézes tégelyt meleg vízbe helyezzük. Akkor jó az állaga, ha a langyosnál kicsivel melegebb, nem forró. Ne használjunk a melegítésre mikrohullámú sütőt! Kristályosodott mézzel nem lehet dolgozni, mert nem kenhető, és karcol. A repceméz, pl. nem alkalmas kezelésre. Azért használnak leggyakrabban akácmézet, mert gyakorlatilag nem kristályosodik.  A kristályosodás forró vizes fürdőben feloldódik, de ekkor várjuk meg, hogy megfelelő hőfokra hűl a méz, mielőtt kezelni kezdenénk. A méz kiválasztásánál vegyük figyelembe a méz alaptulajdonságait, de természetesen dolgozhatunk vegyes virágmézzel is.

HarmoNet tipp: Toplistás masszázsok: Thai masszázs, amit ne keverj a szex-masszázzsal! >>

Általános tudnivalók.
A helyszín és az előkészületek megegyeznek az egyéb masszázsok esetén elvárt feltételekkel. Kellemes hőfokú kiszellőztetett helységben a páciens kényelmesen elhelyezkedik, és a terapeuta elkezdi a munkát. Különbség azonban a kivitelezés területén jelentős. A mézes masszázs nem alkalmazható szőrös testfelszínen, ezért férfiakon ritkábban használnak mézes terápiát. A masszázs legtöbbször pontosan körülírt területen történik. Ilyen terület a far, a combok, a hát. Ritkábban alkalmazunk teljes hátsó alakos kezelést is, ez viszont a nagy felület miatt jelentős munkát ró a kezelőre. Komoly ügyességet kíván, hogy egyenletesen nagyjából ugyan abban az időben az egész szakaszon beinduljon az élettani hatás. Első alakos kezelésnél a hasi tájék a leggyakoribb célzóna. Ritkábban kezeljük a kebleket, itt elsősorban a mellek feszesítésére használnak mézes terápiát. A kezelésnek nincs konkrét masszázsideje. A munkát a bőr egészséges kipirosodásáig kell végezni. Ez bőrtípustól, és a terület nagyságától függően 10 és 30 perc között van átlagosan. A helytelenül végzett kezelés estén akár hajszáleres vérzés is felléphet. Nagyobb testfelület kezelése után minden esetben biztosítani kell a fürdés lehetőségét. A méz teljes mértékben könnyedén eltávolítható. Kisebb felületeknél elegendő lehet a vizes ruhás törlés is.


Konkrét kivitelezés.
A mézet meleg vizes fürdőben előkészítjük, a páciens ruha nélkül elhelyezkedik a masszázságyon, és a nem használt testrészt betakarjuk.
  • A far tájék kezelése: Célja a farizmok edzése, az esetleges szépséghibák korrigálása. A far területét egyenletesen bekenjük az előre kiválasztott fajtamézzel, majd speciális húzó nyomó masszírozással a bőrbe juttatjuk a mézet. A folyamatot egyenletes kipirosodásig végezzük. Ezek után, vagy 20 perces far tekercselés következik, vagy langyos vízzel eltávolítjuk a mézet.
  • A comb kezelése: Gyakran a far területével együtt történik. Itt figyelni kel arra, hogy a comb teljes hátsó és belső fele kezelésre kerüljön. Igény esetén a comb első része is a munkafolyamat része. Ekkor a páciens alá, amikor megfordul tapadásmentes, Pl. műanyag fólia kerül.
  • Hát kezelése: Célja a háti szakasz izmainak ellazítása, a test átmelegítése, a bőr szépítése. Mivel a kezelés viszonylag nagy szakaszon történik, ügyelni kell az egyenletes méz elosztásra, és arra, hogy ne maradjanak ki területek.
  • Egész hátsó alakos kezelés: az előző három terület együttes kezelése. Ahogyan, már említettük nagyfokú figyelmet, és állóképességet igényel. A terápia végén teljes testtekercseléssel lehet a hatást fokozni.

A masszázs élettani hatása.
A mézes masszázs jelentős élettani hatásokkal bír. A kezelés folyamán kitágulnak a pórusok, és a lerakódott tisztátlan anyagok távoznak. A méz megtapadása után, a húzó nyomó hatás miatt  vérbőség  keletkezik, ami  a helyi hatás  miatt a zsír lebontását, és a salakanyagok eltávolítását segíti elő. Távolabbi hatásként az egész szervezet keringési rendszerét erősíti. Az izmokra gyakorolt hatás miatt kezelt izomzat ellazul, és rendszeres kezeléssel erősödik. Ez a far masszázsnál látványosan nyomon követhető. A méz speciális hatásánál fogva bőrszépítő tulajdonságokkal bír. Kezelés végén a zuhanyzás után bársonyos és meleg lesz a bőrfelület, ezt a frissesség és tisztaság érzetét erősíti, stb.

Összefoglalásként leszögezhetjük, hogy a szakszerűen elvégzett mézes masszázs, a szépség és az egészség szempontjából is kiváló kezelés, ezért illik a wellness terápiák sorába. Kipróbálását mindenképpen javaslom.

Hartmann Ferenc
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 14140 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x