Légkondi kontra hőguta - Melyik veszélyesebb?
Címlap / Szépség-Egészség / Légkondi kontra hőguta - Melyik veszélyesebb?

Légkondi kontra hőguta - Melyik veszélyesebb?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

A nyári melegben csak egy gombnyomás és máris kellemesen hűvös levegő árasztja el a lakást, vagy az autót és nincs ez másként a munkahelyi környezetben, de a bevásárlóközpontokban sem. Ahol a hűtőpultoknál egyenesen megfagy az ember - persze, szerencsére. A légkondicionálók elterjedésével azonban egyre gyakoribbá válnak az általuk okozott szövődmények is. Mi a kártékonyabb a meleg vagy a légkondi? 

Azzal a legtöbben tisztában vagyunk, hogy –különösen gyerekek esetében – mellőzzük a légkondicionáló túlzott használatát, nem tartózkodunk a klímából kiáramló hideg levegő útjában, elkerülve ezzel a nyári náthás, meghűléses tüneteket, izületi panaszokat. Egészségünkre nézve azonban nem csak a hideg, de a légkondicionáló berendezésből kiáramló levegő minősége is komoly veszélyt jelenthet.

Szerencsés esetben nem tapasztaltuk még, amikor a klíma bekapcsolását követően kellemetlen, poshadt szag áramlik a berendezésből. Az ilyen jelenségek oka nem más, mint a készülékben lerakódott kosz, por, baktérium- és gombatenyészetek.


A légkondicionálókban leggyakrabban található mikroorganizmusok közül talán a legfontosabb a Legionella. Az általa okozott enyhébb lefolyású betegség a Pontiac-láz, ami az influenzához hasonló tünetekkel jár, és általában nem is azonosítják, mint Legionella-fertőzést. A legionárius betegség ezzel szemben egy összetett tünetekkel járó, atípusos tüdőgyulladás, ami végzetes is lehet. 

HarmoNet tipp: Hőguta helyett hűsöljünk! – Légkondi nélkül! >>

Dr.Magyar Donát, aerobiológus elmondta, a légkondicionáló berendezés ezen kívül még számos fertőzést okozó mikroorganizmus számára biztosít kedvező életfeltételeket. A leggyakoribb baktérium nemzetségek: Actinomycetes, Flavobacterium, Pseudomonas; protozoák: Acanthamoeba, Vorticella; nematodák; penészgombák: Aspergillus, Cephalosporium, Cladosporium, Fusarium, Mucor, Penicillium, Rhodotorula, Trichoderma. 

A nem megfelelően karbantartott berendezések a korábban már említett legionellózis és Pontiac-láz kórképeken kívül az alábbi betegségek kialakulásában játszhatnak szerepet:
  • hypersensitiv pneumonitis, (túlérzékenység okozta tüdőgyulladás)
  • asztma,
  • allergia,
  • szisztémas mycosis, (az egész szervezetet érintő gombafertőzés)
  • aspergillosis, (tüdőben előszeretettel megtelepedő gomba okozta gyulladás)
  • feltételezhetően mycotoxicosis (gombák által termelt szervezetet károsító anyagok által kiváltott reakció) is előfordulhat.-mondta el dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász.

HarmoNet tipp: Ne járasd maximumon a klímát! >>

A szakszerű tisztítás megakadályozza, hogy a készülékben a különböző mikroorganizmusok megtelepedjenek, elszaporodjanak, majd a klíma bekapcsolásával folyamatosan keringetésre kerüljenek a beltéri levegőben. A munkahelyi, otthoni és az autóban felszerelt klímát évente legalább egyszer vegyszeresen ki kell tisztíttatni, vagy, ha a szűrőt már nem elég vegyileg kezelni, akkor az egészet ki kell cserélni.

A berendezések karbantartásához mindig kérjük szakember segítségét, ezzel sok bajt előzhetünk meg.


Ennek ellenére a nagy melegben szükség van a légkondira. A forró időben, tikkasztó melegben, fülledt időben az agy többnyire tompult, a mentális készségek, a konstruktív és megoldókészség teljesen lecsökken, az ember feladatit, munkáját nem képes hibátlanul elvégezni. A meleg a szív, az érrendszer számára egyaránt megterhelő lehet, a nyomottságot alvással rendezhetjük, ez azonban munkaidőben nem kivitelezhető. A megoldás ezért természetesen nem az, hogy elhagyjuk a léghűtést, hanem, hogy tisztán tartjuk a berendezéseket. Hasonlóképpen, az erős, ventillátorszerűen fújó, vad hideg készülékbeállítást is érdemes kerülni.

OrvostKeresek >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2907 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x