Fogyás a hagyományőrzéssel? - Optimális testsúly az évkör...
Címlap / Szépség-Egészség / Fogyás a hagyományőrzéssel? - Optimális testsúly az évkör ritmusát követve, erőlködés nélkül!

Fogyás a hagyományőrzéssel? - Optimális testsúly az évkör ritmusát követve, erőlködés nélkül!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-29

Számtalan fogyókúrás módszerről hallunk, amely valamely genetikai elméletre, biológiai megfigyelésre hagyatkozik, de nem ismerjük - még mindig - azokat a hagyományos és biztosan beváló módszereket, melyekkel ősanyáink fogytak. Hogyan őrizték meg súlyukat a régiek? 

Telt keblű, de nádszál
Természetesen láttunk már elhízott vidéki asszonykát. Ugyanakkor tudvalevő, hogy a telt keblű, gömbölyded idomú volt a kedvelt nőtípus, de ez nem jelentette azt, hogy minden leány húsos, mi több túltáplált volt. Falvakon sajnos a fogyókúra függött a terméstől is, ha be kellett osztani élelmiszert, akkor az asszonyok osztották be, megetették férjeiket, gyermekeiket, és csak azután ettek ők maguk is. A földet művelő, dolgos embertől ugyanis nem lehetet megvonni a bőséges táplálékot, legfeljebb csökkenteni valamivel.

Az asszonyok e mellett sokat dolgoztak a ház körül, vagy segítettek a földeken, ez a sok testmozgás azonban még mindig nem elegendő egy csábos alakhoz, hiszen ma azok a nők, akik egész nap a gyermekek után szaladnak, és a ház gondjait intézik, sokszor testesebbek, mint munkába járó, már-már lestresszelt társaik.

HarmoNet tipp: Fogyókúrás a reggeli tojás! (Elronthatatlan receptekkel!) >>

A harmónia fogyaszt...
A régi ember azonban békében és harmóniában élt a természettel, s tudta melyik táplálék mikor fogyasztandó. A magyarok táplálkozásában első helyen említik ma, a sült és húsféléket, noha a régi magyarok csak mértékkel fogyasztottak húst, egyesek szinte soha, de vegetarianizmus díszes zászlaját persze nem tűzték ki lobogóul házukra. Csak úgy tették ezt, mert természetes volt. A modern kor előtti, még meg nem zavart elméjű emberek azonban követték saját népük hagyományait, át is adták azokat gyermekeiknek, és az ünnepeknek, szokásoknak megfelelően táplálkoztak. Az évben többször böjtöt tartottak. Olykor a húst, máskor a gyümölcsöt voltak kénytelenek megvonni maguktól. Télen nehezebb ételeket fogyasztottak, amelyek erőt, energiát és meleget adtak. 


Mit ehetsz és mit nem?
Ma egy-egy fogyókúrás időszakban szívesen kijelentjük, hogy nem fogyasztunk cukrot, vagy éppen fehérlisztet, pedig a gabona tápláló erő, s bár a pékáruk jó része valóban felesleges anyagoktól gazdag, a valódi kenyér, főként cukrozás nélkül, elhagyhatatlan kellene, hogy legyen.

Így van ez éppen Kenyér Ünnepe után is egy nappal, amikor is csak remélni lehet, hogy a kenyeret elfogadta minden leány s mellé gyümölcsöt, lekvárt falt és a föld minden terményét. Bár fogyni érdemes és jó lehet, ha az emberre felkúsztak a kilók, semmiképp sem a természet rendjével ellenkező módon kell azt tenni. Így tavaszi megtisztuláskor ne együnk sokat, nyáron pedig, a nehéz húsételek helyett és a minőségtelen bolti táplálékok helyett, válasszunk gyümölcsöket és zöldségeket. Fogyaszthatjuk őket nyersen, grillezve, süve, rántva, salátában, vagy éppen főzeléknek, sőt akár kenyérre kenve pástétomnak is. Ahogy a vitaminok is, aszerint, hogy mely gyümölcsben találhatók, aszerint, hogy melyik mikor érik, hasznosulnak a legjobban, éppen így a tápanyagok is akkor a legszükségesebbek, a mikor a Földanya azt nekünk adja. 


Az aratás idején fogyasztott kenyér nem hizlal téged, de ha helyette a bendődet sok cukorral, vagy hússal tömöd, biztosan felkapsz pár kilót. Ősszel érdemes a betakarításban télire való elrakásban is részt venni. Télen nehezebb lebontanunk az erős cellulóz tartalmú zöldségeket, így azok mértéktelenül akár már hizlalhatnak is - pl. kukorica, zöldborsó, bab -, ilyen például a kukorica, amely a disznókat is felhizlalja. 

Télire eltéve

Télen a legjobb a káposzta, csalamádé, a leszárított babból, lencséből készülő étel, de mértékkel, a lefagyasztott terményeket is elővehetjük. Télen is jól eláll az alma, a karácsonyt is kihúzza egy-egy adag körte. Ha a hagyományokat követjük, megtartjuk az ünnepi népszokásokat, akkor semmiképpen sem hízhatunk el. Figyeljünk, mit ír elő az adott hónap idején a régi hagyomány. Természetesen nem kell túlzásba vinnünk, ha éppen a Húsvétot tartjuk - ahogy a régi keresztények tudták - nem kell feltétlenül húst vennünk magunkhoz, hiszen maga az ostya is, Krisztus teste is egyfajta picike lepény, liszt, gabona.

HarmoNet tipp:
Fogyás válaszreakció módszerrel >>

Kövesd az év járását
Ha tehát le szeretnél fogyni, bárminemű erőlködés nélkül, akkor olvass az adott hónap népszokásairól, és nézd meg mi az, ami terem. Ha egy bevásárlóközpontban jársz, és figyeled az árakat a leárazáskor tudhatod, hogy az adott gyümölcsnek, zöldségnek éppen termési ideje van, és ennek tudatában állítsd össze napi étkezéseid. Kerüld a túlzásokat és a habzsolást. Ahogy magyar ember mondja: enni éppen addig kell, amikor már csak egy hajszálnyit érzi éhesnek magát az ember.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5294 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x