Mi állhat a gyermek különös, akár zavart viselkedésének...
Címlap / Szépség-Egészség / Mi állhat a gyermek különös, akár zavart viselkedésének hátterében?

Mi állhat a gyermek különös, akár zavart viselkedésének hátterében?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-24

A gyermek olykor zavart, különös, fura. Talán meg sem hallotta, amit mondtunk, vagy csupán nem érdekli? Mozgása bizonytalan, vagy még inkább rendezetlen. Valami furcsát tapasztalhat a szülő és egészen érthetetlen, ami a kicsi körül történik? Felismerés és gondozás gyermekkorban! 

A gyermekkori hallásvizsgálat
A szülők és a pedagógusok számára különösen fontos felismerni azt, ha egy gyermek viselkedésének háttérben halláskárosodás áll. A halláscsökkenés megnehezíti a gyermek kommunikációját, előfordulhat, hogy nem érti a szülő kéréseit, utasításait, így szófogadatlan gyermek benyomását kelti. Az okokról, tünetekről és hallásvizsgálatokról Dr.Csokonai Vitéz Lajos, audiológus beszélt.

HarmoNet tipp: Abszolút hallás - génfüggő? >>

Az újszülöttek hallásvizsgálata Magyarországon vezető egészségügyi intézményekben egyre jobban megszervezett. Az újszülötteket otoakusztikus emissziós módszerrel, ill. bizonyos helyeken hagyományos módszerekkel kötelező szűrni. Itt már a legtöbb esetben kiderül, hogy az újszülötteknél van-e valamilyen halláskárosodás és amennyiben ilyet találnak, további részletes audiológiai vizsgálaton esnek át a károsodottak. 
 
A jelek
Mindemellett, ha valamilyen oknál fogva a csecsemőknél a szülők halláskárosodásra utaló jeleket találnak, a hazai fül-orr-gégészeti osztályokon a legtöbb helyen megvannak azok a lehetőségek, hogy a részletes hallásra vonatkozó vizsgálatokat elvégezzék.
 
Amennyiben a gyerekeknek mégis beszédfejlődési zavara alakulna ki, mindenképpen szükséges és érdemes a halláscsökkenéssel kapcsolatos vizsgálatokat elvégezni, mert előfordulhatnak olyan pszichés fejlődési zavarok (autizmus), melyek nem a hallásra, hanem egyéb más, a beszéd fejlődés kialakulására hatással lehetnek.

HarmoNet tipp: A süketség génterápiája >>
 
Óvodáskorban már rendszerint kiderülnek a halláscsökkenés, ill. a beszédfejlődés zavarai, ezért ilyenkor csak nagyon elhanyagolt esetekben szükséges a hallásvizsgálat. Ez elsősorban a belsőfül, ill. magasabb agyi centrumok károsodását jelenti. Az aktuálisan, az elsősorban orrmandula túltengéssel kapcsolatos vezetéses típusú halláscsökkenések (tuba funkciós zavarok) kiszűrését mindenképpen érdemes elvégezni, hiszen előfordulhat, hogy a szülők tévesen ítélik meg a halláscsökkenést és figyelmetlenségnek, esetleg más a gyermek viselkedési zavarainak ítélik meg. 
 
Ha későn veszed észre

Ritka esetben előfordulhat az, hogy a szülők csak iskolaérett korban figyelnek föl a fent említett tünetekre. Ilyenkor feltétlenül érdemes audiológiai vizsgálatot, ill. tympanometriai vizsgálatot elvégezni annak kiderítése érdekében, hogy tubafunkciós zavarról van-e szó, amely un. serosus otitist okoz, vagy esetleg fel nem ismert un. percepciós típusú halláscsökkenés áll-e fenn. Ennek elkülönítése speciális audiológus szakember, ill. jól felkészült audiológiai centrumok feladata.
 
Iskoláskorban már a gyermek kommunikatív, ezért jól kooperáló gyermekeknél elvégezhető az un. küszöbvizsgálat, ill. az objektív hallásvizsgálatok bizonyos része. Amennyiben a gyermek nem kooperál megfelelően, lehetőség van játék audiometriával eldönteni a halláscsökkenés fennállását. A magasabb agyi halláscentrumok vizsgálata (BERA, otoakusztikus emisszió) objektív hallásvizsgálati módszerekkel történnek, ezeket altatásban lehet elvégezni.
 
A gyermekek halláscsökkenését jelezheti a gyermek figyelmetlensége, nem figyel a szülők kérdéseire, kéréseire, nyitott szájjal alszik, ún. „bamba" arckifejezése van. Beszédkészség és beszédérthetőség zavarai is jelentkezhetnek, esetleg gyakran van középfül gyulladása, illetve orrmelléküreg-gyulladása. Ezek az esetleg mellékesnek tűnő tünetek felhívhatják a figyelmet a halláscsökkenésre.

OrvostKeresek >>
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2049 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x