Ami minden nőnek nyomasztó teher: a gyermektelenség okai
Címlap / Szépség-Egészség / Ami minden nőnek nyomasztó teher: a gyermektelenség okai

Ami minden nőnek nyomasztó teher: a gyermektelenség okai

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-28

A gyermekvállalásra történő felkészülés természetes részeként a leendő kismama magzatvédő vitaminokat szed, igyekszik nyugodtabb életet élni, több időt tölteni a szabad levegőn, kikapcsolódni. A várva-várt gyermekáldás azonban mégis elmarad, s ekkor, az okok feltárására vizsgálatok sorozata kezdődik meg. 

Cikksorozatunk első részében a meddőség, ismételt vetélések hátterében álló pajzsmirigy problémákról kérdezem Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológust.


Milyen gyakori hazánkban a pajzsmirigy betegségek előfordulása, van-e különösen magas rizikójú csoport?
A legújabb, nagy európai populációban végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a pajzsmirigy betegségei népbetegségnek számítanak, mivel a teljes lakosságban a csökkent működés (hypothyreosis)  4,4%-ban, a fokozott működés (hyperthyreosis) 1,4%-ban fordul elő. A pajzsmirigy csökkent működése a lakosság 0,4%-ban feltűnő  formában van jelen és viszonylag könnyű diagnosztizálni. A probléma az, hogy a betegség gyakran, (4,0%-ban) enyhe, nehezen kimutatható formában van jelen. A fokozatosan, látszólag minden ok nélkül kialakult csökkent pajzsmirigyműködés „idiopathiásnak” (ismeretlen eredetű, olyan kórkép, melynek a kiváltó okát nem tudjuk pontosan megállapítani) tartott formája az immunrendszer betegsége miatt jön létre, u.n. „autoimmun” eredetű.  Az autoimmun pajzsmirigygyulladások, u.n. „thyreoiditisek”, nőkben lényegesen gyakoribbak, mint férfiakban (4-5:1). 

HarmoNet tipp:
Veszélyes, drága és hatástalan az általánosan használt meddőségi kezelés >>

Milyen kockázatot rejt egy fel nem ismert pajzsmirigy rendellenesség nők esetében?
A betegség korai felismerése azért is fontos, mert jelentős rizikófaktora számos betegségnek, többek között a meddőségnek, a gyakori vetéléseknek, a csökkent étvágy melletti hízásnak.

Orvosi szempontból a magzat fiziológiás “transzplantátum”, azaz olyan, mint egy átültetett szerv (pl. a vese, szív stb), amelyről tudjuk, hogy a legnagyobb veszély a szerv kilökődése. A természet csodája, hogy egy immunológiai értelemben félig “idegen” magzat egyáltalában megtapad a méhben és később pedig nem minden esetben lökődik ki. Ennek a védelemnek immunológiai és hormonális okai is vannak. Kiderült, hogy a meddőség és a gyakori abortuszok okai között gyakori a pajzsmirigy csökkent működése és a pajzsmirigy autoimmun betegsége.  


Mikor gondoljunk a pajzsmirigy betegségére, milyen tünetek észlelésekor forduljunk orvoshoz?
A pajzsmirigy rendellenes működésére számos tünet utal. Az alábbi oldalon található kérdőív segítségével bárki felmérheti szükséges-e kivizsgálást végeztetnie. 

HarmoNet tipp: A pajzsmirigy gyötrelmei: Megelőzés és felismerés - 3 perces kérdőív az egészségedért. Teszteld magad! >>

Gyermekvállalás szempontjából különös figyelmet érdemel, ha
  • a családban pajzsmirigybetegség volt (öröklődés!),
  • meddőséget állapítottak meg,
  • ismételten következett be vetélés (oka pedig nem derült ki!).

A felsorolt esetekben immunológiában jártas endokrin szakorvoshoz érdemes fordulni, aki  a beteg megvizsgálása után olyan hormonális és immunológiai teszteket tud már ma végezni, amelyekkel ezt a problémát gyógyszeresen meg lehet oldani. 

OrvostKeresek >>

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5733 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x