Sport, nőiség, életforma: Hastánc - amit soha nem késő...
Címlap / Szépség-Egészség / Sport, nőiség, életforma: Hastánc - amit soha nem késő elkezdeni (Fitten 60+)

Sport, nőiség, életforma: Hastánc - amit soha nem késő elkezdeni (Fitten 60+)

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-13

A HarmoNet-es tanácsadásom kezdete óta sok 50-60 év feletti hölgy is megkeresett már azzal a kérdéssel, hogy nem túl késő-e az ő korukban nekiállni táncolni, főleg, ha nem igazán modell alkatúak. Nem válnak-e ezzel nevetségessé, illő-e ez az ő korukban, képesek lesznek-e még elsajátítani a különböző mozdulatokat, stb. Én hiszek abban, hogy a hastáncot soha nem késő elkezdeni! Minden nőnek, minden korban ajánlom a hastáncot, hiszen a hastánc (és általában a TÁNC) öröme független a kortól, a kilóktól, a testalkattól... 

Később kezdve
A kismama, a gyermek és felnőtt hastáncot felölelő cikksorozat befejező részeiben most arra a kérdésre keressük a választ, hogy mit adhat egy nőnek a hastánc 40 (50, 60, 70.) felett, miért választják az idősebb korosztály tagjai is a hastáncot. Mi motiválja őket, mi ad erőt és kitartást ehhez a nem éppen könnyen elsajátítható mozgásformához? Hogyan tanulnak, mit részesítenek előnyben, mi változik bennük a tánc hatására?

Régebben gyakran elhangzott férfiak és nők szájából is a kérdés az Asszonycsoport táncát látván: "Miért nem maradnak otthon és tisztes családanyaként ülnek a fenekükön a nevetséges magamutogatás helyett?"

De úgy tűnik, manapság változnak az idők. Sorban virágoznak fel az asszonycsoportok, és a vegyes korosztályos csoportokban is egyre több 40, 50, sőt 60 év feletti hölgy tűnik fel.


Minden kezdet nehéz?
Tapasztalataink szerint azok a hölgyek, akik 40 év felett kezdik el a hastáncot, nagyon hamar megszeretik, s nem is mondanának le róla semmi pénzért. Sokan közülük akár már 5-10 éve is kitartóan táncolnak, és többségük igen sajnálja, hogy nem volt alkalma, lehetősége, hogy már sokkal előbb táncolni kezdjen. Ezért nem is tervezik, hogy a közeljövőben abbahagyják. Hamarosan talán nálunk is megszokott lesz a 80 felett is hastáncoló "matrónák" látványa.

Miért vágunk bele?
A hölgyek motivációja 40 felett is ugyanaz, mint a fiatalabb korban: "Vonzott a táncnak egzotikuma, a zene, a mozgásvilág, a csillogó sejtelem..." - írja Melinda /40/.
Gabi /49/ pedig azt mondja, imád táncolni, de a férjének semmi érzéke a tánchoz. A hastánchoz legalább nem kell férfi - mint a legtöbb tánchoz - aki mindig az ember lábára lép.

A kezdetekről, a motivációikról így vallanak a "lányok": "Világ életemben sportoltam, versenyszerűen is, de egy idő után a család került előtérbe és háttérbe szorult a mozgás. Hiányzott valami, amit még én sem tudtam megfogalmazni. A gyerekek születése után is több mindent kipróbáltam, de valahogy nem volt az "igazi".Tartást ad belsőleg, külsőleg. A gerincemen több helyen is sérv van, nehezen mozogtam már az utóbbi időben és ez a fajta tréning jót tett, így sokkal kevesebb problémám van" /Évi, 50/.

HarmoNet tipp: Hastánc a könnyű szülésért és a hatékony szoptatásért! >>

"Nagyon - nagyon szeretek táncolni, nőies, kellemes mind táncolni, mind nézni. Tetszik a ritmusos zene, ami szinte a gyomromból indul. Mindezek mellett, talán mégis a belső kisugárzás, a test és a lélek harmóniája, szépsége fogott meg igazán. Az, amit a hastánc képvisel. A harmóniát és a nőiességet." /Kati, 42/
"Szerettem volna végre tenni valamit magamért, azért, hogy jobban nőnek érezhessem magamat. Nagyon szeretek táncolni. Régóta vonzott a hastánc, és úgy gondoltam ez fitten, fiatalosan tart, segít megőrizni a mozgékonyságomat, kíméletesen használom az izületeimet. Volt egy komoly műtétem, amit katasztrófaként éltem meg. A tánc nagyon sokat segített abban, hogy még mindig nőnek érezhessem, tarthassam magam." /Gyöngyi, 47/
"A mozgás öröme. azt hiszem. De igaziból, ahogy megy az idő (egy darabig) az ember egyre inkább érzi, hogy NŐ. legalábbis nálam így volt, és akartam valamit, ami ezt még jobban kidomborítja, elősegíti, és konzerválja." /Éva, 42/


A kitartás meghozza az eredményét
És ha már egyszer elkezdték, az a tapasztalat, hogy ezek a hölgyek sokkal kitartóbban is csinálják a hastáncot. A motiváltságuk foka sokkal nagyobb, mint fiatalabb társaiké, így az első "kudarcok" vagy nehézségek, kihívások nem tántorítják el őket.

"Szerintem aki egyszer elkezdi az nem tud már "szabadulni"tőle. Jól éreztem magam a lányok között, mai napig tartó barátságok alakultak ki." /Évi, 50/

"Alapjában véve eléggé lusta vagyok, ami a mozgást illeti, de táncolni szeretek. Egyébként többször is úgy gondoltam - főleg fellépések után -, hogy abbahagyom. Hát körülnéztem és láttam mennyi szép, fiatal, ügyes lány van körülöttem és úgy gondoltam, arra biztos nem kíváncsi senki, hogy én hogy bénázok. Azután mégis maradtam. Talán azért, mert azért többen is megdicsértek." /Judit, 47/

A kitartás talán annak is köszönhető, mert ennél a korosztálynál rendkívül látványos változásokat érhet el az oktató, és persze a tanítvány maga is, ha látja, hogy megéri az önmagára szánt többlet idő és kiadás.

(A cikk a 2. oldalon folytatódik)
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 7497 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x