Gyógynövényismeret - Tudomány vagy misztikus családi hagyaték?...
Címlap / Szépség-Egészség / Gyógynövényismeret - Tudomány vagy misztikus családi hagyaték?

Gyógynövényismeret - Tudomány vagy misztikus családi hagyaték?

Forrás: Gyógytea
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-09

Egy különleges hagyatékkal rendelkező család és egy ősi tudást dédelgető unoka. Vajon a gyógynövények megismerése és használata egyfajta természetes boszorkányság, érzet és különleges képesség, vagy sokkal inkább egy tudomány, kísérleti értékekkel és megfigyelésekkel? Magyarország egyik gyógynövény-ismerő családjáról. 

Gyógyítók félezer éve
A családi fáma egy nagymamáról szól, aki ismerte a füvekkel való gyógyítás titkait. Bori néni a kiegyezés előtt, 1865-ben született, és egy kis észak-magyarországi faluban, Sajókazincon élt. A beteg emberek hozzá szaladtak tanácsért, szárított vagy friss növényekért, melyeknek hol a teája, hol a friss nedve bizonyult hatásos gyógyírnak. Hagyománya volt már ennek, hiszen Bori néni anyja, nagyanyja is így gyógyított azelőtt. Minden falunak, kis közösségnek megvolt akkoriban a javasasszonya.


Tudásukat nemzedékről nemzedékre, kézből kézbe adták, ki tudja, mióta halmozódik az, talán évszázadok óta. Benne van a nép bölcsessége, tapasztalata, amit saját kárán és a maga hasznára tanult. Kilenc unokája volt Balogh Bori néninek, köztük is Gyurka a legelevenebb. Mikor már elég nagy volt, hogy hasznát vegye a nyári gyűjtésnél, vitte magával. Így tanulta a kisunoka apránként a szigorú tekintetű és hirtelen kezű nagymamától, melyek a gyógyító növények, melyiket mire lehet használni, mikor és hogyan kell szedni őket. Munka volt ez, nem is kevés, mindennapi tanulás. Bori néni 1942-ben halt meg, akkorra mindent megtanított az élénk eszű fiúnak. Így lett később belőle gyógyító füvesember.

HarmoNet tipp: 3 fogyókúrához nélkülözhetetlen gyógynövény – ki ne gyomláld őket! >>

A füvesember
Él valahol a Bükk rejtekében egy varázslatos, öreg füvesember, aki úgy ismeri a gyógynövényeket, mint ahogy ma már kevesen. Gyerekkora óta járja az erdõket, gyűjti a gyógyító növényeket, melyek készségesen feltárják neki titkukat. Nagymamájától, a mindentudó javasasszonyától tanulta, melyik növény mire való. Több mint 150 féle gyógynövényt ismer és alkalmaz. Gyógyteái számtalan bajra, nyavalyára adnak enyhülést, köztük a cukorbetegségre is. Különösen az utóbbi tüneteit enyhítő teakeverék miatt vált ismertté a neve, még az óceánon túlról is érdeklődnek utána a betegek. Gyuri bácsi ha épp nem a Bükkben barangol, akkor a gyógynövények hatásairól tart előadást az ország másik szegletében. Vagy könyvet ír a tapasztalatairól, esetleg egészségnaptárt szerkeszt. És hogy a tudás ne vesszen kárba, tanítja Zsuzsa lányát, hogy majd ő vigye tovább az apai, dédnagymamai, szépanyai örökséget.


Az utód
Az utód A következő generációt képviseli Gyuri bácsi lánya, Zsuzsa. Gyerekkora a természet szeretetének és tiszteletének jegyében telt el, édesapjától megtanulta a gyógynövények szeretetét, alkalmazásukat. Bár régen elköltözött a családi fészekből és évek óta külföldön él, a szellemi örökséget továbbra is hűen ápolja. 2003 óta dolgozik édesapjával. 2005-ben családi céget alapítottak Pharmaherb néven. Az üzletvezetésben saját szakmai tapasztalatait hasznosítja, édesapja mellett legfőbb tanácsadója vegyészmérnök végzettségű férje, aki sokéves vezetői múlttal rendelkezik. Nemcsak a sokak által ismert Györgyteát, hanem más teakeverékeket illetve önálló gyógynövényeket is forgalmaznak. A budapesti irodában, rendezvényeken, vagy az internetes levelezési oldalon találkozhatnak vele. Válaszol a hozzájuk érkezett kérdésekre, és arra törekszik, hogy a szó legnemesebb értelmében szolgálja az embereket.

www.gyorgytea.hu >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3502 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x