Elhízás, ekcéma, asztma - Veszélyes tejtermékek babakorban!...
Címlap / Szépség-Egészség / Elhízás, ekcéma, asztma - Veszélyes tejtermékek babakorban! Ne kockáztass!

Elhízás, ekcéma, asztma - Veszélyes tejtermékek babakorban! Ne kockáztass!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-08-04

A csecsemőkorban túl hamar bevezetett tejdesszertek felelősek lehetnek az elhízásért. A túl korán elkezdett tehéntejes táplálás a csecsemőknél asztmatikus légúti tüneteket, hasmenést, fehérjeallergiát, ekcémát okozhat, előidézhet felnőttkorban kialakuló betegségeket, mint például a szív és érrendszeri problémákat is. 

 

A magyar édesanyák jelentős része túl korán ad színtejet, tejterméket a 6 és 12 hónap közötti csecsemőknek. Sőt az ajánlások ellenére már egy éves kor előtt kétnaponta cukrozott tejdesszertet adnak a babának – derül ki a Magyar Gyermekorvosok Társaságának felméréséből. Pedig a tejtermékek nem helyettesítik ebben az életkorban az egészséges fejlődéshez szükséges mennyiségű 5-8 dl anyatejet

A szakemberek most arra intik az édesanyákat: a gyermekek egészsége érdekében lassítsanak a tejtermékekkel, hiszen mértékletességgel és fokozatos hozzászoktatással elkerülhetőek a gyerekkorban kialakuló táplálkozási problémák, megelőzhető a túlsúly és a cukorbetegség. Hangsúlyozzák: féléves kor után a nem megfelelő mennyiségű anyatej pótlására a legjobb megoldás a tápszer, tejtermékeket csak ennek kiegészítésére kapjon a csecsemő. 

A Magyar Gyermekorvosok Társasága Cumisüveg és Tudomány néven felvilágosító kampányt indított annak érdekében, hogy a magyar édesanyák hiteles információkon alapuló döntést hozzanak csecsemőjük táplálásával kapcsolatban. Elsősorban a kizárólag anyatejes táplálást követő időszakban van szüksége egyértelmű iránymutatásokra a szülőknek. A 6-tól 12 hónapig terjedő időszakban a baba megháromszorozza testtömegét: ehhez kiváló minőségű és megfelelő mennyiségű táplálékra lenne szüksége.

A szakemberek felmérése szerint mégis ennek az időszaknak a táplálási irányelveit homályosítja el a legtöbb tévhit és közhiedelem. Az egyik legriasztóbb adat, hogy az édesanyák 45%-a 5 deciliternél is kevesebb anyatejet vagy azt pótló tápszert ad gyermekének, pedig a gyermekorvosok minimum 5-8 decilitert javasolnak egyéves korig. Az anyatej ugyanis a hozzátáplálás időszakában is a babák fő fehérjeforrása kellene, hogy legyen.

Tejtermékek: túl korán, túl sokat
A Magyar Gyermekorvosok Társasága által végeztetett kutatás rámutat, hogy a szülők a hozzátáplálás időszakában túl korán kezdik el a tejtermékek bevezetését, és túl gyakran adnak a piciknek ilyen ételeket. A 9 hónaposnál fiatalabb csecsemők közel fele (48%) már rendszeresen kap tejterméket (joghurtot, túrót, sajtot, kefirt), a 6-7 hónapos babák közül már minden ötödik kap natúr joghurtot (21%), és minden negyedik sajtot (24%). Holott a tejtermékeket 7 hónapos kórtól fokozatosan szabad bevezetni. 7-9 hónapos korban még csak nagyon kis mennyiségben adhatók, például főzelékhez keverve. Önálló ételként a szakemberek csak később – 10 hónapos kor után – javasolják.

HarmoNet tipp: A baba táplálása ősszel >>

„A tejtermékekkel alapvetően az a probléma, hogy átalakítás nélküli tehéntejből vannak. A túl korán elkezdett tehéntejes táplálás a csecsemőknél asztmatikus légúti tüneteket, hasmenést, fehérjeallergiát, ekcémát okozhat, előidézhet felnőttkorban kialakuló betegségeket, mint például a szív és érrendszeri problémákat is.” – figyelmeztet Dr. Szabó László, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke. A szakember hangsúlyozza, hogy a tejtermékek nem helyettesítik, csak kiegészítik az egyéves korig ajánlott 5-8 dl anyatejet. Felmérésük szerint ugyanis az anyák fele gondolja úgy, hogy anyatej hiánya tejtermékekkel pótolható. Az anyatej pótlására a gyermekorvosok tápszert ajánlanak, hiszen az a babák igényeinek megfelelően átalakított tehéntejből készül. 

A baba nem ízvadász
„A 6-12 hónapos csecsemő még nem igényli a nagyon változatos ízeket, ez az igénye fokozatosan alakul ki. Ízesítésre a zöldségek és gyümölcsök só- és cukortartalma 1 éves kor alatt bőven elegendő” – világít meg egy lényeges, ám a szülők által sokszor elhanyagolt különbséget babák és felnőttek étkezési szokásai között Kajáry Cecília dietetikus.

A felmérés szerint ennek ellenére a 6-12 hónapos babák közel 60%-a kétnaponta kap valamilyen hozzáadott cukrot tartalmazó tejdesszertet (túró rudit, túrókrémet, pudingot vagy gyümölcsjoghurtot). Ennek hátterében a legtöbb esetben az áll, hogy a szülők változatossá szeretnék tenni csemetéjük táplálkozását, azt azonban nem veszik figyelembe, hogy a túl korán bevezetett és gyakran fogyasztott tejes édesség táplálkozási problémák kialakulásához, túlsúlyhoz és extrém esetben cukorbetegséghez vezethet. 


Babakosár orvosi ajánlással
„Az ideális babakosár összeállításához nézzünk egy 9 hónapos csecsemőt! Kapjon napi 5-8 dl anyatejet, hiszen fejlődéséhez, növekedéséhez ebből nyeri a megfelelő minőségű fehérjét. Hiánya esetén kerüljön a kosárba tápszer, de száműzzük ekkor még a tehéntejet! Emellett kb. 4-5 fajta gyümölcsöt és 4-5 fajta zöldséget is tehetünk bele. 7 hónapos kortól állati eredetű fehérjepótlás szükséges (pl. csirkemell). Ebben a korban kis mennyiségben vezetjük be a natúr tejtermékeket, ezért egy 9 hónapos csecsemőnek már mértékkel adható natúr joghurt, kefír, túró és sajt, a legjobb, ha főzelékhez keverjük. Az édes tejtermékeket, tejdesszerteket ebben a korban még kerüljük, ne kapjon a baba túrókrémet, pudingot vagy gyümölcsjoghurtot 1 éves kora előtt!" - javasolja Dr. Szabó László.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága (MGyT)
2200 hazai gyermekgyógyászt tömörítő kiemelkedően közhasznú szervezet. A közel egy évszázados múltra visszatekintő (1924-ben alapított) szakmai társaság elsődleges célja a gyermekgyógyászat és a gyermekegészségügy színvonalának állandó emelése, a tudományos munka támogatása, a hazai és külföldi tudományos-szakmai eredmények megismertetése és azok gyakorlati felhasználásának elősegítése.

HarmoNet tipp: Ősz a babaszobában - a baba lelki békéjének megóvása a változás évszakában >>

Az MGyT tagjai képviseltetik magukat a gyermekgyógyászat irányító testületeiben, véleményükre rendszeresen igényt tart az egészségügyi kormányzat, így részt vesznek az egészség-, illetve szakmapolitika alakításában és megvalósításában. A tudományos munkán túl az MGyT feladatának tekinti a gyermekeket érintő egészségfejlesztést, az egészségügyi ismeretterjesztést és a szülők tájékoztatását. 

Kutatás
A Magyar Gyermekorvosok Társasága 2008 tavaszán egy Magyarországon hiánypótlónak számító reprezentatív kutatást készítetett, amelyet hat és tizenkét hónapos csecsemők édesanyja körében végeztettek.1 Azt térképezték fel, hogy vajon az édesanyák tisztában vannak-e azzal, hogyan járulhatnak hozzá kisgyermekük helyes táplálásához. A kutatásból kiderült, hogy – vélhetően a szoptatást támogató kampányoknak és a védőnők munkájának köszönhetően – ma már széles körben elterjedt: az anyatej a legoptimálisabb táplálék a csecsemők féléves koráig. Az ezt követő, a csecsemő tizenkét hónapos koráig terjedő időszak tejalapú táplálási irányelvei azonban fehér foltnak számítanak. Ezért a Társaság 2008 májusában Cumisüveg és Tudomány néven átfogó csecsemőtáplálási felvilágosító programot indított.
 
Magyar Gyermekorvosok Társasága >>


 
 
[ 7392 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x