Szövetkárosodás a szájban - a biofilm képződés és okai....
Címlap / Szépség-Egészség / Szövetkárosodás a szájban - a biofilm képződés és okai. Egy durva ok, amiért jó ha leszoksz a cigiről!

Szövetkárosodás a szájban - a biofilm képződés és okai. Egy durva ok, amiért jó ha leszoksz a cigiről!

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-20

Dohányzás, stressz, gentikai okok. Mind kezdetét jelenthetik a biofilm képződésnek a szájban, amelyre szervezeted gyulladással reagál, s amelynek közvetlen következménye a szövetek károsodása. Mi történik ekkor szerveztünkben, és mit tehetünk ellene, mik jelentenek kockázatot? 

Évente 440 000 ember hal meg az USA-ban dohányzás következtében kialakult betegségben - amelyek megelőzhetőek lehetnének. A Kaliforniai Fogászati Egyesület (CDA) Őszi Tudományos Ülésén múlt héten, San Francisco-ban kiderült, hogy a fogorvosok fontos szerepet játszanak abban, hogy segítik a betegeket a leszokásában.


A dohányzás a periodontális betegségek vezető megelőzhető kockázati tényezője, közölte Dr. Mark Ryder fogorvos, a Kaliforniai Egyetem Fogorvosi Karának (San Francisco) periodontális professzora és igazgatója. A dohányosok több csontot veszítenek, és kevésbé reagálnak a kezelésekre a nemdohányzókhoz képest. A 20-30 évvel ezelőtt praktizáló klinikusok szerint ez a dohányosok rossz szájhigiénéjének volt köszönhető, ám ez a nézőpont ma már nem érvényes.

HarmoNet tipp: Sokkoló! Vagy vicces? Anglia a tengerekre is kiterjeszti a dohányzási tilalmat >>

A periodontális betegségek a baktériumok felhalmozódásával kezdődnek, amelyek biofilmet képeznek a fogfelszínen, magyarázta Dr. Ryder. A biofilm és az ellene kialakuló gyulladás vezethet a szövetkárosodáshoz. Számos külső tényező - mint a stressz, genetika, szisztémás betegségek, dohányzás - határozzák meg, hogy valakinél kialakul-e periodontális betegség és hogy milyen gyorsan. A dohányzás befolyásolhatja a gyulladásos folyamatot és a baktériumok hatását is a fogfelszínen. "Egy sokkal súlyosabb típusú reakció felé fordíthatja a folyamatot."- közölte.

Még a jó szájhigiénés dohányosoknál is magas a periodontális betegség kialakulásának kockázata. Az olyan kezelések, mint a fogkő-eltávolítás és a műtétek kevésbé hatékonyak a dohányosoknál, és implantáció esetében magasabb a sikertelenség esélye.

Mivel a dohányzás fizikai, szenzoros és pszichológiai függőséget jelent, a leszokás nagyon nehéz. A dohányosok 70 százaléka még így is valóban le akar szokni, és felük egy éven belül meg is próbálja. Ám csupán 3-5 százalékuk fog sikerrel járni tanácsadás nélkül, noha segélyvonalak és nikotinhelyettesítő terápiák megháromszorozhatják ezt az arányt. A fogorvosok szintén kulcsszerepet játszhatnak.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3995 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x