Elhízás szociális körülményektől - testtömeg és fogyás...
Címlap / Szépség-Egészség / Elhízás szociális körülményektől - testtömeg és fogyás más szemszögből!

Elhízás szociális körülményektől - testtömeg és fogyás más szemszögből!

Forrás: mdosz
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-14

Kövér baba kövér felnőtt. Na nem minden esetben, de gyakran. Persze az sem mindegy, hol élünk, milyen körülmények, milyen infrastruktúra állnak rendelkezésünkre. Életünk nyugodt, stabil, vagy inkább rettenetesen ingadozó az állapotunk. Mitől függ az elhízás és a szociális életünk alakításával hogyan fogyhatunk? 

A gyermek- és felnőttkori testtömegindex (BMI) és testmagasság változásának összefüggései: két brit tanulmány összehasonlítása
Az egészségügyi szakemberek által évek óta hangsúlyozott tény, hogy a gyermekkori testi fejlődésnek és testtömegindexnek hatása van a felnőttkorban kialakuló krónikus betegségek kockázatára. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a túlsúlyos gyermekből nagyobb eséllyel válik testtömegtöbblettel rendelkező felnőtt, annak minden egészségügyi következményével együtt.

Az összefüggések pontosabb feltérképezése, alaposabb megértése érdekében brit kutatók két nagy: egy 1946-ban rögzített, kb. 5.300 gyermek adatait rögzítő felmérés; illetve egy 1958-ban, megközelítőleg 17.000 fő jellemzőit rögzítő felmérés adatait összevetve figyelték meg a testtömegindex (BMI), valamint a testmagasság generációkon átívelő változását.


A vizsgálat megállapításai a következők voltak: Az 1958-ban született gyermekek testtömege nem volt nagyobb, mint a bő egy évtizeddel korábban világra jötteké, de testmagasságuk gyermekkorban átlagosan 1 centiméterrel haladta meg az 1946-ban születettekét, testi fejlődésük gyorsabb üteműnek bizonyult, és serdülőkorukban is 3-4 cm-rel voltak magasabbak. Az 1958-as generáció gyorsabban érte el felnőttkori testmagasságát, mely átlagosan 1 cm-rel haladta meg a ’46-ban világra jöttekét és ez a magasságtöbblet elsősorban a lábak hosszának többletéből adódott. Az 1958-ban született gyermekek testtömegindexe gyorsabb ütemben gyarapodott, mint a ’46-os generációé. Felnőttkoruk középső időszakában testtömegindexük átlagosan magasabb, derék és csípő körfogatuk terebélyesebb volt, mint a korábban születetteké és az elhízás is kétszer gyakoribbnak bizonyult körükben.

Ezek a markáns különbségek, melyek a két, csupán 12 évvel elválasztott csoport testi fejlődésében, felnőttkori egészségi állapotában mutatkoznak meg, megerősítik a korábbi feltételezést, hogy egészségünk gyökerei a gyermekkorig nyúlnak vissza. Éppen ezért a gyermekeket megcélzó egészségfejlesztő programok létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen.

HarmoNet tipp: Táplálkozási olimpia gyerekeknek! - Verseny ősztől az egészség jegyében >>

Megbízhatóan kiszámítható-e a BMI (testtömegindex) az önbevallással megadott információk alapján?
Ismert jelenség az a torzítás, amely saját testi paramétereink megítélésekor mutatkozik meg: míg testtömegünket alul-, addig testmagasságunkat felülbecsüljük. Ez a jelenség túlsúly esetén még markánsabban működik - így a túlsúly, vagy az elhízás diagnózisának pontos felállítása nehézségekbe ütközhet.

Egy érdekes, több mint 13.000 svájci városlakó segítségével elvégzett kísérletben annak próbáltak utánajárni, hogy mekkora testtömegindexig fogadhatók el az önbevallással megbecsült adatok és mikor válik szükségessé a diagnosztikai határok módosítása. A kísérlet során megkérték a résztvevőket saját testtömegük és testmagasságuk megbecslésére, amit párhuzamosan egzakt mérésekkel is megerősítettek.

Az eredmények alátámasztották a korábbi feltételezést a testtömeg alulbecsülésével kapcsolatban, hiszen az elhízott férfiak és nők harmada egészséges testtömegindexűnek bizonyult az önbevallásos adatok alapján.
Hogy kiküszöböljék az önkéntelenül pontatlan becslésből eredő diagnosztikus tévedéseket a szakemberek az önbevallás alapján kalkulált BMI esetében 30 kg/m2 helyett 29,2 kg/m2-re javasolják csökkenteni az elhízott BMI kategória alsó határát.


A lakókörnyezet és elhízás
Vajon lakóhelyünk van-e olyan hatással életünkre és egészségünkre, mint amennyire mi befolyásoljuk, alakítjuk környezetünket?

HarmoNet tipp: Kipróbáltuk! Fogyókúra-keringő - 10 módszer fehéren-feketén >>

A New Jersey-ben dolgozó kutató csapat ezzel kapcsolatban arra kereste a választ, hogy a lakókörnyezet miképp befolyásolja testsúlyunkat 55 éves kor felett. Ennek kiderítéséhez az életteret nyolc jellemző alapján mérték fel: gazdasági előnyök, hátrányok, légszennyezettség, bűnözés, szegregáció, úthálózat, népsűrűség, bevándorlók jelenléte és lakóhely változtatási szokások. Az adatokat összevetve a felmérésben résztvevő lakosság tápláltsági állapotával megállapítható, hogy bizony környezetünk is komoly hatással van ránk. Azok a felmérésben résztvevő 55 év feletti férfiak, akiknek környezetében több bevándorló él, elhízottabbnak bizonyultak társaiknál.

Hölgyek esetében a túlsúly a stabilitással áll összefüggésben, tehát ha a lakókörnyezet állandó és nem gyakran érkezik új család a szomszédságba, akkor bizony nagyobb az esély az elhízásra. Ha az infrastruktúrát vizsgáljuk, kiderül, hogy amennyiben az úthálózat jobban kiépített, az csökkenti a plusz kilók felszedésének esélyét. Minden adatot összegezve elmondható, hogy függően az életkortól és nemtől, a férfiak esetében a gazdasági és szociális körülmények egyre fontosabbá, míg hölgyek esetében egyre észrevehetőbbé válnak.

Mindezen információknak ismeretében beláthatjuk, fontos hogy formáljuk tudatosan mind magunk, mind környezetünk körülményeit, egészségét. Segítsünk egymásnak, változtassunk pozitív irányba, hisz egyértelmű, hogy éppúgy befolyásolja életünket a környezetük, mint ahogy mi befolyásoljuk azt.

HarmoNet tipp: Dagi poci, nuku szex!  >>

Következmények: A testsúlycsökkenés hatása a vastag- és végbél jóindulatú daganatainak előfordulására
A vastag- és végbél jó- és rosszindulatú daganatos megbetegedéseinek kapcsán mindig felmerül a táplálkozási szokások kérdése, de vajon az elhízás mértékével a megbetegedések száma milyen kapcsolatban áll?

Ennek kiderítésére vállalkoztak japán kutatók, akik majdnem 8 ezer (7963) tünetmentes, átlagos rizikócsoportú honfitársukat vonták be a felmérésbe. Egy esztendő elteltével 2568 résztvevőnél (akik vállalkoztak rá) az első béltükrözést (kolonoszkópia) egy második vizsgálat is követte, és természetesen mindkét alkalommal kiszámolásra került a testtömegindex is. Az eredményeket összevetve megállapítható volt, hogy az elhízás egyértelműen növeli a jóindulatú béldaganatok kialakulásának eshetőségét, így kijelenthető, hogy a testsúlycsökkenés csökkenti ezen megbetegedés kockázatát!
Figyeljünk tehát étkezésünkre és testtömegünkre, hisz egyre több betegséggel kapcsolatban válik bizonyítottá, hogy a túlsúly és a nem megfelelően összeállított étrend növeli ezek kialakulásának kockázatát. Kiegyensúlyozott étrend és rendszeres testmozgás mellett egészségesebb életet élhetünk, és sok megbetegedést elkerülhetünk!

MDOSZ >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4206 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x