Sokkoló ínyencségek: Gejzírkenyér és rothadt cápa - az...
Címlap / Szépség-Egészség / Sokkoló ínyencségek: Gejzírkenyér és rothadt cápa - az izlandi konyha remekei vulkánban sütve

Sokkoló ínyencségek: Gejzírkenyér és rothadt cápa - az izlandi konyha remekei vulkánban sütve

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-13

Főztél már gejzírben? Sütöttél vulkánban? Vagy mindez túl hajmeresztőnek hangzik? Mielőtt azt hinnéd, elment a kérdező józan esze, vedd figyelembe, hogy Izlandról van szó, ahol a vulkanikus tevékenységet a leleményes lakosok a konyhaművészetben is kihasználják. Nem csak erős gyomrúaknak! 

Izland különleges ország. Nem csak földrajzi adottságai teszik különlegessé ezt a vulkánoktól és gejzírektől hemzsegő kis szigetet, hanem meglepő konyhája is. A takarékos és leleményes lakosok alaposan kihasználják a természet adta lehetőségeket, és a fortyogó tavakat, valamint a forró talajt használják konyhaként. A geotermikusan igen aktív Izlandon mindennapos látvány a földbe ásott fazék, vagy a forró vízbe rakott tepsi, amelyekben igazi csemegék készülnek a szigeten élők számára.

HarmoNet tipp: Európa széle - avagy meddig ér az öreg kontinens? >>

Ők már megszokták nem mindennapi ételeiket, az idelátogatóknak ellenben némelyik fogás kissé furcsa lehet. Az elkészítés módjáról nem is beszélve. Itt a "kiugrom a konyhába" kifejezést szó szerint kell érteni, azok az emberek, akik a hőforrások és vulkánok közelében élnek, bizony a szabadban főznek. A talaj sok helyütt 100 Celsius-fokos, ide ássák le az edényeket, amelyekben hamar megfő a leves. A serpenyőt elég lerakni a hőforrás mellé, a tojás pillanatok alatt megsül benne - inkább magukra kell vigyázniuk ne jussanak a tojás sorsára -, de ha főzni szeretnénk, elég bedobni - persze óvatosan - a vízbe. A leásott fazekakban fő az étel, sőt, még a kenyeret is itt sütik! A tésztát a forró talajba süllyesztett edénybe rakják, és az szép lassan, 24 óra alatt ropogósra sül. Nem tandoorban, ahogy az indiai konyha csodás kemencéjét hívják, vulkánban. Ez a gejzírkenyér.

Ólöf Hallgrímsdóttir (viking harcosnak gondolnánk, pedig fogadós), aki egy családi gazdaság, egy panzió és egy kávéház tulajdonosa, minden nap így süti a kenyeret a család és a vendégek számára. A gejzírkenyér mellé saját tehenei tejéből készült vajat kínál, valamint a helyben fogott - na nem a gejzírben, hanem a csodásan tiszta vizű patakokban - lazaccal, amit házilag füstölnek! Ez ellen vélhetőleg nem sok embernek lenne kifogása. Vannak persze egészen különleges falatok is, ilyen a rothasztva érlelt cápahús, ami helyi specialitás és vélhetőleg túlmutat a 100 napos kínai tojás problémakörén, ám ez elsőre (meg másodikra, harmadikra) kissé fura lehet az idegenek számára, akik nem szokták meg az izlandi konyhát. A házilag készült finomság, a gyümölcsös joghurt, izlandi nevén skyr ellenben mindig osztatlan sikert arat! Nos, az biztos, ha néha fura is a sziget kínálta étek, elkészítése igazán energiatakarékos és környezetbarát! Ízvilágát tekintve pedig... meg kell kóstolni.

HarmoNet tipp: Izland újból engedélyezi a bálnavadászatot >>

HarmoNet Fórum tipp >>

Regele Tímea
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4416 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x