Benned felejtették a szikét, elfertőződtél a sterilnek hitt...
Címlap / Szépség-Egészség / Benned felejtették a szikét, elfertőződtél a sterilnek hitt műtőben? - Orvosi műhiba, amiért ezentúl a biztosító sem fizet!

Benned felejtették a szikét, elfertőződtél a sterilnek hitt műtőben? - Orvosi műhiba, amiért ezentúl a biztosító sem fizet!

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-22

Normális esetben ugye azért megyünk kórházba, hogy jobban legyünk, és meggyógyuljunk. Vannak azonban olyan esetek, amikor a kórházi tartózkodásunk alatt még betegebbek leszünk, sőt életünk is veszélybe kerülhet. Benned felejtették a szikét, elfertőződtél a sterilnek hitt műtőben, vagy a dokinak nem jutott a konyhán kávé, és antik sormintát hímzett a hasadba? 

A Medicare nevű amerikai egészségügyi biztosítási cég nemrég közzé tette azoknak a kórházi műhibáknak és baleseteknek a listáját, amikért a jövőben nem fognak fizetni. A Medicare a továbbiakban nem fizeti az operáció közben a páciensben felejtett műtéti eszközök eltávolításának költségeit, a felfekvések, valamint a kórházi balesetek kezelési költségeit. A Medicare-hez hasonlóan több nagy biztosítótársaság vezetett be hasonló szabályokat az utóbbi években.

A számítások szerint az Egyesült Államokban évente 44 000 és 98 000 közöttire tehető azoknak a száma, akik kórházi műhiba miatt halnak meg. Már az óvatosabb becslések szerint is ez a nyolcadik leggyakoribb halálok az országban. A legtöbben hibás diagnózis, eszközhiba vagy fertőzések miatt halnak meg.


Egy három éves felmérés szerint az egészségügyi műhibák évente 79 446 olyan halálesetet okoztak a Medicare betegeinek körében, amelyek mind megelőzhetőek lettek volna. Ezek a műhibák mintegy 8.8 milliárd dollárba kerültek a cégnek.

HarmoNet tipp: Rettegnek a fájdalomtól >>

A leggyakoribb problémák a kórházakban az alábbiak:

1. Antibiotikum-rezisztens szuperbaktériumok
Azt hinnénk, a kórházakban tökéletes tisztaság uralkodik, ez azonban koránt sem igaz. Az Egyesült Államok Betegségirányítási és Megelőzési Központjának (CDC) adatai szerint 2002-ben mintegy 99 000-en haltak meg a kórházakban összeszedett fertőzésekben. A legtöbb fertőzésért a meticilin rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA), amely ellen az ismert antibiotikumok teljesen hatástalanok. A MRSA 2005-ben 18 650 amerikaival végzett.

2. Zaj
A kórházakban az utóbbi évtizedekben egyre nőtt a zajszennyezés, ami gyakran eredményez orvosi hibákat. Az általános nappali zajszint 1960 óta 57 decibelről 72 decibelre nőtt, éjszaka pedig 42-ről 60 decibelre. Az Egészségügyi Világszervezet irányelvei szerint a 35 decibel lehetne a maximum elfogadható érték a kórházakban.

3. Fáradtság
Az egészségügyi műhibák igen nagy számban az orvosok és ápolók fáradtságának és koncentrációhiányának tulajdoníthatók. A PLoS Medicine adatai szerint már havi egy 24 órás munkanap is közel háromszorosára növelheti az orvosi műhibák előfordulásának esélyeit. (Hazánkban is jellemző egyébként a 24, illetve 36 órás műszak. Aki nem vállalja, repül állásából, elgondolkodtató. Talán több orvos kéne jól megfizetve kevesebb munkával - a szerk.)

4. Rossz időzítés
A szívrohammal kórházba szállított betegek esetében minél hosszabb idő telik el az első tünetek észlelése, és a kezelés megkezdése között, annál rosszabbak a páciens esélyei. A JAMA című szaklap adatai szerint a hétvégén és pihenőidőben kórházba szállított betegeknek majdnem 20 perccel többet kell várniuk az orvosi segítségre, mint a hétköznap érkező pácienseknek.


Egy 2005-ös kutatás adatai szerint az éjszaka született gyermekeknek 12 százalékkal nagyobb az esélyük a bölcsőhalál kialakulására, mint a nappal született kicsiknek. Ennek oka valószínűleg az éjszakai ügyelet rossz működése, és az orvosok és ápolók fáradtsága.

Kissé szellemibb megközelítés a Holdciklus megfigyelése, amely, ha a mamára, a teherbeesésre és menstruációs ciklusra hatással lehet, akkor a gyermekre is biztosan kihat. Vannak olyan csillagállások, amik során jobb bele sem fogni egy műtétbe, s amely során a császármetszést is, ha lehet, érdemes elhalasztani. Ezt azonban a hagyományos ovoslás ma még megkérdőjelezi. - a szerk.

HarmoNet tipp: Szabadulj meg a zsírpárnáktól – de nem mindegy hogyan! (videóval) >>

5. Égési sérülések
A Pennsylvania Betegbiztonsági Szolgálat adatai szerint az államban minden évben 28 páciens esik áldozatul a kórházakban keletkező tüzeknek. Az egész USA-ra kivetítve ez 550-650 égési sérültet jelent évente.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2384 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x