Az Istenek Itala: Kakaó - mit tartalmaz?
Címlap / Szépség-Egészség / Az Istenek Itala: Kakaó - mit tartalmaz?

Az Istenek Itala: Kakaó - mit tartalmaz?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-23

Nincs is finomabb annál, mint amikor egy jó bögre forró édes kakaót hörpinthet fel az ember. Akár vacsorára, akár a reggeli kiflihez, de leginkább, ha valaki ágyba hozza ébredéskor. Azon vajon elgondolkodunk ilyenkor, hogy mit is iszunk valójában? 

Miből lesz a csokinyúl?
Lássuk: a kakaó a mályvavirágúak (Malvales) rendjében a kakaóformák (Byttnerioideae) alosztályának legismertebb nemzetsége, a legkedveltebb élvezeti növények egyike. Maga a növény vadon akár 15 méteresre is megnőhet, azonban az ültetvényeken ritkán látni 3 méternél magasabb példányokat. Törzse barna, göcsörtös, a földhöz közel elágazik, levelei sötétzöldek, tojásdad alakúak. Termése ellipszoid, színe változatos: sárga, narancs, piros lila vagy barna. A terméshús fehér, rózsaszín vagy barna, termésenként általában 60 magot hoz. Na ez az, amire szükségünk van!

A kakaóbab, az általunk oly kedvelt ital, valamint a talán még népszerűbb csokoládé alapanyaga legnagyobb részt, közel 50%-ban kakaóvajat tartalmaz. Ez a zsiradék 30 °C-on szilárd, azonban 36,5 °C-on, azaz testhőmérsékleten már megolvad. Tartalmaz még fehérjét, cellulózt és keményítőt is, 8%-a víz, ásványi anyag tartalma 2,5%. A kakaó hatóanyaga a teinhez és a koffeinhez hasonlatos teobromin - ezért kissé pörget is -, 1,2-1,5%-ban található meg a kakaóbabban. A kakaóbab fermentálása, szárítása hántolása és pörkölése után készül a kakaópor, amelynek (szárazanyagra számítva) legalább 10%-ban kakaóvajat is kell tartalmaznia. 

Nézzük csak, hogyan készül mindebből kedvenc eledelünk, a csokoládé: az őrölt kakaóbab a kakaóvaj hatására masszává alakul, amiből sajtolással készítik a csokoládégyártás alapanyagát. Étcsokoládéhoz különösebb változtatás nélkül felhasználható a jellegzetes aromájú anyag, azonban a tejcsokoládé gyártás során szagtalanítják, hogy illata későbbiekben édeskés lehessen. Az összesajtolt kakaópogácsából állítják elő a kakaóport egy Hollandiában, a XIX. században kifejlesztett eljárással, amihez aztán – tejcsokoládé esetén – cukrot és tejport adva készül el mindannyiunk kedvence. 

HarmoNet tipp: Mi legyen a tízórai? >>

A dicső múlt
A kakaó Amerikából, az Amazonas és az Orinoco ártereiről származik, a maják, az aztékok és az inkák is kedvelték, mi több egy időben fizetőeszköznek használták a kakaóbabot. A legenda szerint az aztékok szent madara, a kvézál eledele is a kakaóbab volt. Már akkoriban is négyféle italt készítettek belőle, ezek egyike a sokoatl volt, amit habos vízként fordíthatnánk. Alapanyagaként a kakaó mellett kukorica vagy manióka lisztet használtak, mézet, vaníliát és vizet kevertek hozzá, és cukorral, fahéjjal valamint ánizzsal fűszerezték. Igen kedvelt ital volt a dél- és közép amerikai őslakosok körében. Európába egyes források szerint Kolumbusz, mások szerint Cortez hozta be, annyi azonban bizonyos, hogy a spanyolok hozták be, és az 1600-as évek közepén terjedt el az öreg kontinensen. Eleinte forró csokoládé italként fogyasztották, XIV. Lajos, a Napkirály például egy pohár kakaóra hívta meg este 10 órára az aktuális éjszakai légyottra kiszemelt udvarhölgyet, de Napóleon, Casanova és Goethe is nagy élvezettel fogyasztotta az italt. Latin elnevezése Carl von Linnétől származik. A svéd természettudós, botanikus és orvos hívta először a kakaót Theobromának, azaz az Istenek eledelének. Nem tudni, hogy ennyire kedvelte a belőle készülő italt, vagy tudomása volt a maja és azték legendákról, ahol valóban a dél-amerikai istenségek italának tartották a nedűt, azonban az tény, hogy rászolgált a nevére, hiszen az íze valóban isteni. 


Habár a kakaó Amerikából származik, a világtermelés kétharmada napjainkban Afrikában terem. Elefántcsontpart, Ghána, Nigéria és Kamerun számít kakaó-nagyhatalomnak, ahová a gyarmatosítók vitték be az idők során egyre értékesebbé és keresettebbé váló növényt, amely el is terjedt a régióban. Dél-Amerikában Brazília és Ecuador osztozik a fennmaradó mennyiségen, de Indonéziában is jelentős termelés folyik. Ezen országok közül több, Elefántcsontpart, Ghána és Ecuador gazdasági jóléte gyakorlatilag ettől a növénytől függ, ugyanis ezen országok GDP-jének meghatározó részét teszi ki a kakaótermelésből származó jövedelem.

HarmoNet tipp: Csokoládés pohárkrém >>

Tízféle kakaó
Amennyiben betegségek tizedelik meg a termést, a helyi gazdák jövedelmük akár 80%-ától is eleshetnek, így egyre ellenállóbb fajtákat kísérleteztek ki. Hagyományosan három kakaófajtát különböztetnek meg, a legelterjedtebb Forastero, az ennél kevésbé ellenálló Criollo valamint e kettő keresztezése, a Trinitario, amely nevét Trinidadról kapta. A legújabb kutatások azonban ellentmondanak ennek az osztályozásnak. Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium által szponzorált tanulmány készítői arra a megállapításra jutottak, hogy ennél jelentősen nagyobb számú, pontosan tíz genetikai csoportja létezik a kakaónak, állításukat pedig több mint ezer különálló fát tanulmányozó kutatásukkal támasztják alá. Az eltérő földrajzi eredetű alfajok jóval pontosabb képet adnak mindannyiunk kedvenc itala alapanyagának genetikai állományáról. 


Mindezek ismeretében talán még jobban fog esni egy esti kakaó, bár az is előfordulhat, hogy hidegen hagy bennünket a körítés, csupán az istenek italának élvezetében kívánunk elmerülni időről időre. Annyit azonban megtehetünk, hogy köszönetet mondunk mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy mi, itt több ezer kilométerrel attól a helytől, ahol ez a növény őshonos, ihatunk kedvenc italunkból.

Regele Tímea
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 10771 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x