A szem és a tüdő profi védelme - antioxidánsok háborúja...
Címlap / Szépség-Egészség / A szem és a tüdő profi védelme - antioxidánsok háborúja

A szem és a tüdő profi védelme - antioxidánsok háborúja

Forrás: mdosz
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-16

Tudományos bizonyítékokkal meggyőzően alátámasztott tény, hogy étrendünk antioxidáns tartalma hatékony segítséget jelent a sejteket károsító szabadgyökök semlegesítésén keresztül számos idült betegség (pl. egyes daganatok, érelmeszesedés) elleni küzdelemben. Miért nem kap ez elég figyelmet és miért nem óvjuk meg magunkat a problémáktól, ha könnyedén célt érhetünk? 

A táplálkozási tényezők szerepe az időskori szembetegségek megelőzésében
Napjainkban, elsősorban a fejlett országokban hatalmas népegészségügyi problémát jelentenek az időskori degeneratív szembetegségek (pl. a központi éles látást szolgáló sárga folt károsodása). A jelenség hátterében az áll, hogy az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken a sárga foltban a lutein és zeaxantin szint koncentrációja, melynek következtében a szem fotoreceptorai könnyebben sérülnek. Az említett anyagok az antioxidáns (sejtvédő) hatású karotinoidok családjába tartoznak, a szemben hatékony szűrőként működnek a nagy energiájú és ezért agresszív szemkárosító hatású kék fénnyel szemben. Közömbösítik a sugárzás hatására keletkező, a sejtek pusztulásához vezető szabadgyököket.
A karotinoidok elsősorban az intenzív színű (élénkpiros, sárga, sötétzöld, bíborszínű) zöldségek és gyümölcsök, pl. paradicsom, paraj, sütőtök, sárgarépa, cékla, kukorica, sárgabarack, sárgadinnye, illetve ezek leveinek fogyasztásával jutnak be szervezetünkbe. Ebből az élelmiszercsoportból az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján naponta legalább 40-50 dekányi mennyiséget kellene elfogyasztanunk.

Természetesen a táplálkozás minőségének hatása van a szem lutein és zeaxantin koncentrációjára is, a felmérések eredményei szerint azonban a szükséges antioxidáns mennyiség, a táplálkozási hibák következtében, az esetek nagy részében nem jut be szervezetünkbe. Pedig a szakemberek véleménye szerint a luteinben és zeaxantinban gazdag étrend fogyasztásának lényeges szerep jut az időskori degeneratív szembetegségek megelőzésében (is). A kutatások során terápiás, prevenciós lehetőségként felmerült az említett antioxidások étrendkiegészítők formájában történő használata is, azonban e területen még további vizsgálatok elvégzése szükséges.


A tea polifenolok antioxidáns hatásának in vitro PC12 daganatsejteken végzett vizsgálata
A teában lévő polifenolok, főként a katechin, intenzív antioxidáns hatása és ezáltal, lényegi szerepe az oxidatív stressz okozta sejtkárosodás talaján fellépő betegségek, pl. a daganatok megelőzésében meggyőzően bizonyított tudományos tény.

Számos kísérletben és epidemiológiai vizsgálatban foglalkoztak a fekete és a zöld teában megtalálható polifenoloknak (a katechinek közül különösen epigallokatechin-gallátnak) a daganatos betegségek progresszióját késleltető hatásával.

Egy nemrégiben végzett vizsgálat során PC12-es izolált daganatsejteken mutatták be a fekete és zöld tea polifenol tartalmának jótékony hatását. A kísérlet során igazolást nyert hogy az említett anyagok megváltoztatták a sejteket károsító szabadgyökök keletkezését, a zsírsavak és a fehérjék oxidációját, valamint a glutathion anyagcserét. A sejtek tea polifenolokkal történő kezelése eredményeként megfigyelhető volt a természetes sejtpusztulás (apoptózis) felgyorsulása (daganatsejteknél), amelyet a DNS fokozott lebomlása, valamint az apoptózist jellemző enzimek aktiválódása jelzett. Ezek az eredmények megerősítik a tea katechin tartalmának preventív hatását, valamint felvetik terápiás alkalmazásának lehetőségét is.

HarmoNet tipp: Slágerszavak: antioxidáns, szabad gyökök- De mik ezek? >>

Az antioxidánsok hatása a tüdőrák kialakulásának kockázatára
Egy, nemrégiben az Egyesült Államokban végzett vizsgálatban 1975 és 1993 között diagnosztizált tüdőrákban szenvedő betegek, valamint egészséges személyek vérének C-vitamin, alfa- és béta-karotin, cryptoxanthin, lutein/zeaxanthin, likopin, alfa-tokoferol (E vitamin-hatású vegyület), szelén szintjét valamint peroxyl-gyök abszorbciós kapacitását vették górcső alá. A vizsgálat célja az említett antioxidáns hatású anyagok és a tüdőrák kockázata közötti összefüggések mélyebb megismerése volt. A vizsgálatba megközelítőleg 2000 vérmintát vontak be.

A megállapítások a következők voltak: 258 tüdőrákban szenvedő vérében az 515 kontrollhoz viszonyítva jelentős (szignifikáns) mértékben alacsonyabb cryptoxanthin, béta-karotin és lutein/zeaxanthin szint volt kimutatható. Mérsékelt, nem szignifikáns mértékű pozitív irányú eltérés volt kimutatható az alfa-karotin és a C-vitamin vonatkozásában. A likopin, az alfa-tokoferol, a szelén és a peroxyl-gyök abszorbciós kapacitás vonatkozásában pedig csupán jelentéktelen különbség volt felfedezhető a két csoport vérmintái között. A vizsgálat során külön elemzéseket végeztek a két nemre, valamint a dohányzási szokásokra (külön bontásban vizsgálták a sosem cigarettázó, az alkalmanként, valamint a rendszeresen dohányzók mintáit) vonatkozóan is.

HarmoNet tipp: Gyümölccsel a krónikus megbetegedések ellen >>

A vizsgálat konklúziója szerint a béta-karotin néhány, a tüdőrákkal szembeni védőfaktor jelzője. A crypoxanthin, az alfa-karotin és a C-vitamin potenciális védőhatásával kapcsolatban még további vizsgálatok elvégzése tűnik indokoltnak. Addig is, amíg sikerül a tüdőrák megelőzésében specifikusan bevethető antioxidáns hatóanyagot azonosítani, a szakemberek továbbra is a dohányzás mellőzését (annak passzív formájának visszaszorítását is) és a védő hatású tápanyagokban gazdag zöldségfélék, gyümölcsök bőséges, napi legalább fél kilogrammnyi mennyiségben történő fogyasztását javasolják.

Zöldség és gyümölcsfogyasztás=bőséges antioxidáns bevitel - egy skót vizsgálat tanulságai
Tudományos bizonyítékokkal meggyőzően alátámasztott tény, hogy étrendünk antioxidáns tartalma hatékony segítséget jelent a sejteket károsító szabadgyökök semlegesítésén keresztül számos idült betegség (pl. egyes daganatok, érelmeszesedés) elleni küzdelemben. 
Egy nemrégiben, az Egyesült Királyságban elvégzett táplálkozás-élettani vizsgálat során a gyümölcsökből és a zöldségekből a szervezetbe kerülő antioxidáns mennyiség becslésén keresztül igyekeztek egy, a társadalom egészére érvényes étrendi stratégiát kidolgozni. A vizsgálat alapjául, egy 2000-2001-ben elvégzett felmérés, a National Diet and Nutritional Survey adatai szolgáltak. Ebből becsülték meg a kutatók a zöldségekből, gyümölcsökből történő átlagos antioxidáns felvételt és a teljes antioxidáns kapacitást.
A vizsgálat a következő tanulságokkal zárult. Ahogyan feltételezhetően ez hazánkban is így van, az Egyesült Királyságban is régiónként nagyon eltérő volt a zöldség és gyümölcsfogyasztás, és ennek eredményeként az antioxidáns felvétel. A skótok (123 minta) átlagos becsült antioxidáns felvétele 680-689 mmol/nap volt, 92%-uk nem fogyasztotta el a javasolt napi minimum 40 dekányi zöldséget és gyümölcsöt. A legfontosabb öt növényi antioxidáns forrásnak esetükben az eper, az alma, a citrusfélék, a bíborszínű brokkoli és a karfiol bizonyult.

Megfelelő válogatással, ami azt jelenti, hogyha napi legalább fél kilogrammnyi mennyiségben fogyasztunk az idénynek megfelelő, színanyagokban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket, illetve zöldség-, és gyümölcsleveket, biztosak lehetünk abban, hogy szervezetünk hozzájut ahhoz az antioxidáns mennyiséghez, amely jelentős egészségi előny eléréséhez elegendő.
 
MDOSZ >>

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 8365 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x