Jó erőben - jó csontokért!
Címlap / Szépség-Egészség / Jó erőben - jó csontokért!

Jó erőben - jó csontokért!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

Már régen elmúlt 11 óra, a kezdés időpontja, bemutatkoztak a rendezők és az előadók, de még özönlenek be az ajtón a szürke, szőkébe-barnába őszült, de leginkább a hófehér hajú kortársak: hölgyek és urak. A hatvanéves fiatalok átadják a helyet a nyolcvanéves középkorúaknak. Mert van, aki nyolcvannál is idősebb, mégis vállalta az utat Hévízre a csontritkulás világnapjára - hogy értsünk a magyar szóból. 

Osteoporosis Világnap rendezvénye Hévízen
Csodás az idő! Ritkán lehet lombos fát látni halottak napja után, most olyan a november, mintha nyárutó lenne. És csillog csalogatóan a tó vize. Lila vízirózsák között úszkálnak a szerencsések – sajnos, több a külföldi, mint a magyar nyugdíjas a fürdőben. Németek, lengyelek, csehek, szlovákok nevetgélnek csakúgy, mint Bükfürdőn. A mi csontritkulásos öregeink a tó körül sétálnak. Igaz, az is gyönyörű program ilyen időben.

A miniszter levélben köszöntötte a megjelenteket – ezt így szokták a rák világnapján is az Egészségügyi Minisztériumban. Sok dolga van, nem ér rá.

De itt van a Szent András Kórház igazgatója, Endrei Judit, Prof. Dr. Marton István, Dr. Szekeres László, a végtelenül kedves polgármester, aki nagyon büszke arra, hogy ezt a várost a Jóisten személyesen szereti, ezért a nép hálás, minden felekezet saját közösségében új templomokban dicsérheti az Urat. És ez a sok nagyon jólelkű vendéglátó olyan „terülj asztalkámat” szervezett a többezer nyugdíjasnak, hogy nemcsak éhen nem maradt senki, de délutánra a táskákba is jutott, sőt, magyar módra, a kórház betegei el-elvittek egy-egy doboz üdítőt, néhány szendvicset és gyümölcsöt. Mindkét szünetben terített asztal várta a társaságot, de még előadások alatt is olthatta a szomját, aki akarta.


Orvosgenetika
Hála Dr. Czeizel Endre, orvosgenetikus több évtizedes tévés műsorainak, mindenki tudni vél valamit erről a tudományról, s akár számonkéri a doktor úrtól, hogy egykori előadásai ellenére vannak olyan betegségek, amiket még nem tudnak gyógyítani. A doktor úr követi a nemzetközi kutatásokat, és bevallja, hogy nagyobb reményeket támasztottak egykor a gének felfedezésének, mint amennyit a hétköznapokra fel lehetne használni. (De megadta a telefonszámát, ha gyógyítható betegségről van szó, felhívhatjuk!!!)

HarmoNet tipp: Szerevzetünk titkos ügynökei - észrevétlen ásványi anyagok >>

A gén nem változtatható, vagy ha igen, az nagyobb kárral jár, mint az eredeti betegség. Az öröklődés meghatározza fehérjéinket. Vannak szerek, amik használhatók lennének, ámde azt nem tudják, hogy hol kell hatni. (Az egyszerű kalmopirint is bevehetjük fejfájásra, torokfájásra, lehet, hogy ideiglenesen jobban érezzük magunkat, de a betegség okát nem szünteti meg /Dobosy Ildikó – nem Czeizel doktor/) 

Eugenetika helyett „eufenetika”
Mégsem teljesen reménytelen a helyzet. A genetikai hajlamot külső tényezőkkel befolyásolhatjuk. Ha erősítjük az immunrendszerünket, az megvéd a betegségektől, annak ellenére, hogy fogamzásunkkal sorsunk DNS-ünkbe lett írva, mert a gén „Isten dolga”. De a fehérjéket meg tudjuk javítani. A „fén” befolyásolható életmóddal, gyakorlatokkal, viselkedéssel. Valamilyen mértékben az őssejt-beültetésre is számíthatunk, bár nagyon drága, és a köldökzsinórból levett vér legfeljebb egy 40 kg-os embernek lenne megfelelő. Ám nagyon gyorsan szaporodik laboratóriumi körülmények között, tehát ha valakinek van pénze a kísérletek megfizetésére, annak érdemes vállalkozni. 

A 15. nap
Ötmilliárd betű van a génben. 1990-ben kezdték megfejteni ezeket az USÁ-ban, 2005-re ígérték, hogy meglesz, és 2003-ra megfejtették (Ez nem Magyarországon történt!!!)

Vagyis olyan országban, ahol a vállat határidő előtt két évvel teljesítik a feladatot, elképzelhető, hogy kiküszöbölnek olyan betegségeket, amiket fel sem ismernek ott, ahol éveket csúsznak a határidők.

HarmoNet tipp: A fitoösztrogének szerepe táplálkozásunkban - avagy az élet szója >>

A fogantatás után 15 nappal jön létre a sejtek specializálódása. Kb. 25 ezer génpárból 1000 betű elromlik. 300 gén felelős a legtöbb betegségért. Ma ez a vizsgálat már „csak” 1000 dollár. Obama elnök azt ígérte, hogy megnyitja a kapukat az őssejt-kutatáshoz. 

Ikerkutatás
Minden korban nagyon fontos volt, mert az egypetéjű ikrek génjei majdnem teljesen egyformák. Ha tehát a betegség meghatározott, mindketten megkapják. Így a családvizsgálatnál fontos lenne a kromoszóma-vizsgálat, a nagygének és a kisgének vizsgálata. A betegségek családi előfordulása egyre nő a rokonság közeli fokával. Meg kellene vizsgálni a szülőket már a fogamzás előtt. Egy-egy gén felelős a cukorbetegségért, a rákért, a homoszexualitásért stb. 

De mindezt ki fizeti?
Ez az örök kérdés: mennyit vállalhat fel ebből az adott társadalom, mennyit kellene az egyénnek vállalnia. Ahol van pénz (az USÁ-ban), kitűzhetik célul, hogy 100 évig fognak élni az emberek. Ez normális lenne, akkor, ha a nyugdíjas emberek hasznos tagjai akarnának lenni a társadalomnak. Mehetnének 60 éves koruk után egyetemre. Tanulhatnának új szakmákat. Lenne értelme az életüknek a maguk számára és a társadalom számára is. Az eltartottság nem lehet életcél. 


A csodás gyógyvizű tó…
Kevesen kerestük fel a nap folyamán. Pedig kinn a szabadban is meleg vízben lehetett úszni, s gyűjteni a gyógyuláshoz szükséges D-vitamint. A vendégek sétáltak a tó körül, talán kedvet is kaptak a vidáman úszkáló német nyugdíjasoktól, hogy egyszer itt töltsenek egy hetet ki-beugrándozva az úszógumikból.

Nem mozgunk eleget, nem mosolygunk eleget, nem játszunk eleget, pedig éppen ez lenne az igazi egészség titka. Bolondozni a házastársunkkal a meleg vízben, aztán jót szeretkezni még 100 éves korban is – ajánlotta Czeizel doktor úr. Úgy legyen!!! Ámen!

Dobosy Ildikó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1617 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x