Édes élet? Cukorbetegség - típusok, megelőzés, gyógyítás....
Címlap / Szépség-Egészség / Édes élet? Cukorbetegség - típusok, megelőzés, gyógyítás. Ne add fel!

Édes élet? Cukorbetegség - típusok, megelőzés, gyógyítás. Ne add fel!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-19

Sajnos a fogyasztói társadalom termékeként egyre több a cukorbeteg, már gyermekkorban is. Forrása a genetikai okok mellett, leginkább az életmódra vezethető vissza. Az egészséges életmódra nevelés hazánkban csak az elmúlt pár évben kezd az iskolákban elterjedni. Ezért fontos felhívni a figyelmet a betegségre és annak megelőzési formáira. Ebben segít a rendezvények egész sora. 

Kék fénybe borul a szabadság szobor. A Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége a nemzetközi kampányhoz csatlakozva kék fénnyel világítja meg a budapesti Szabadság-szobrot november 14-én, a Nemzetközi Diabétesz Világnapon.

A Nemzetközi Diabétesz Társaság (International Diabetes Federation (IDF) „World Diabetes Day”- és a „UNite for diabetes” kampányainak célja, hogy a cukorbetegség felismerése és kezelése nagyobb nyilvánosságot és figyelmet kapjon.

A Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete  figyelemfelkeltő kampányt rendez a cukorbetegség világnapja alkalmából az ország négy nagyvárosában - Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden. A „Szűréssel a cukorbetegség ellen” kampány célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a cukorbetegség veszélyeire és megelőzési lehetőségeire.

HarmoNet tipp: Öltöztessük kékbe az országot a cukorbetegség világnapján! >>

A négy város orvostanhallgató csapata híres kapitányaikkal együtt (Pély Barna – Budapest, Harsányi Levente – Debrecen, Kisó – Pécs, Gönczi Gábor – Szeged) arra tesznek kísérletet, hogy megalkossák a legnagyobb kék kört, mely a Diabétesz Világnap nemzetközi szimbóluma. Ezen felül arra kérik a lakosságot, hogy november 14-én mindenki viseljen kéket, ezzel is támogatva a kezdeményezést.


A diabétesz különböző fajtái
Az 1-es típusú diabétesz a cukorbetegség ritkábban előforduló, főként gyermek- és ifjúkorban kialakuló fajtája. Oka többnyire – a genetikailag erre hajlamos egyéneknél – fellépő autoimmun folyamat, amely elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő béta sejtjeit. Ezt követően a beteg csak inzulin injekciókkal tartható életben. Ma hozzávetőlegesen 40-50 ezer 1-es típusú diabéteszes él Magyarországon, közöttük kb. 2600 a 14 év alatti gyermek.

A 2-es típusú cukorbetegség főként felnőttkorban jelentkező, gyakoribb fajtája, amely az esetek többségében – szintén az örökletesen erre hajlamos egyéneknél – az életmód problémák következtében fejlődik ki. Fő oka a túl bőséges táplálkozás, a túl kevés mozgás, a csökkent fizikai aktivitás, s az ezekből eredő elhízás, és a mindezek nyomán kifejlődő inzulin rezisztencia. Miután e káros tényezőkkel egyre gyakrabban, már korai gyermekkorban is találkozunk, nem ritka a huszonéves fiatalok körében jelentkező 2-es típusú cukorbetegség. Mivel e diabéteszforma kezdetén hatásosan alkalmazhatók a különféle vércukorcsökkentő tablettás készítmények és az egyén nem szorul inzulinkezelésre, korábban e kórformát nem inzulin-dependens diabétesznek (rövidítve NIDDM-nek) nevezték. Ma Magyarországon az ismert 2-es típusú cukorbetegek száma 500-600 ezerre tehető. Közülük kb. 50 ezren részesülnek inzulinkezelésben, de a korszerű terápiás elvek szerint legalább még kétszerannyi jelenleg tablettával kezelt cukorbetegnél lenne kívánatos az inzulinterápia bevezetése.

HarmoNet tipp: Édes élvezetből halálos kór: Diabetes - Ismerd fel! (Teszttel!) >>

Félelmek és tévhitek
Genetikailag örökölhetem a cukorbetegséget?
Nem. Önmagában nem elegendő a cukorbetegség kialakulásához a genetikai tényező.
Az inzulin rezisztencia kialakulását számos környezetei tényező és életmód probléma okozza:

A helytelen táplálkozás (rendszertelen, egyszerre nagyobb volumenű, ritka étkezések, túlzott kalóriabevitel, a rostszegény táplálkozás, a zöldségek, saláták fogyasztásának hiánya, a telített zsírsavakban gazdag ételek előnyben részesítése).
  • Fentiekkel szoros összefüggésben a túlsúly, elsősorban a hasra lokalizálódó típusa
  • A mozgásszegény,rendszertelen életmód  ugyanúgy, mint a közlekedés elgépesítettségéből fakadó mozgáshiány).
  • Fokozott stressz

Ha inzulint kapok megváltozik az életem?
Egyrészről igen, mert sokkal tudatosabb életet kell élni: jobban oda kell figyelni a táplálkozásra, rendszeresen, megfelelő mennyiségű és összetételű ételt kell fogyasztani. Másrészt kellő odafigyelés mellett, ugyanolyan teljes életet lehet élni, mint bárki másnak.     
 

Egry Márta

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5854 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x