Antibiotikum - a szükséges rossz? Amit alkalmazásukról tudni...
Címlap / Szépség-Egészség / Antibiotikum - a szükséges rossz? Amit alkalmazásukról tudni kell!

Antibiotikum - a szükséges rossz? Amit alkalmazásukról tudni kell!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-23

Az elmúlt időszakban számos hír látott napvilágot a sok esetben szükségtelenül használt antibiotikumok káros mellkéhatásaival kapcsolatban. Alkalmazásukról dr. Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégész ad felvilágosítást. 

Az antibiotikumok az egyik leggyakrabban használt gyógyszercsalád a tüdőgyógyászatban és fül-orr-gégészetben. Szerepük bakteriális fertőzések felléptekor, esetleg megelőzés céljából a fertőzés kialakulása előtt van. A szakorvosok rendszerint követik a tudomány aktualitásait, így az antibiotiukus kezelések során is a legfrissebb protokolloknak megfelelően járnak el. 

Fontos irányelv, hogy antibiotikumot csak és kizárólag akkor, olyan és akkora mennyiségben szabad adni, amikor indokolt. Régebben inkább elfogadottabb volt, hogy vírus okozta légúti fertőzés esetén is adtak antibiotikumot, megelőzendő a bakteriális fertőzés kialakulását.

Mostanra azonban ez a nézet változott, aminek több oka is van:
  • a gyakori antibiotikum adás eredménye, hogy a baktérimuk elvesztették érzékenységüket, ma sokkal nehezebb elpusztítani ugyanazt a baktériumot, mivel nem hat rá a régi antibiotikum
  • az antibiotikum elpusztítja a velünk élő jótékonya, egészségünk szempontjából fontos baktériumokat is, ez hosszú távon immungyengeséggel, emésztési problémákkal is járhat.
  • a helyesen kezelt vírusos fertőzés talaján sokkal ritkábban alakul ki bakteriális felülfertőzés, mint azt korábban gondoltuk
 

HarmoNet tipp:
Megdöbbentő: Hamis gyógyszerek terjednek a neten! - Az orvosságok 10%-a nem valódi! >>

Ami fontos az antibiotikumokkal kapcsolatban:
  • ha egyszer elkezdtük, mindig végig kell szedni a kúrát, akkor is, ha időközben jobban lennénk (Ennek háttrében az áll, hogy a javulás ellenére még pár baktérium jelen lehet. Ha nem szedjük végig, azok újra szaporodnak, és a betegség újra megjelenhet. Ráadásul az utoljára maradt baktériumok a legellenállóbbak, így azok elszaporodása rontja az újabb antibiotikumos kúra esélyét.)
  • fontos megnézni, hogy az antibiotikumot étkezés előtt/után vagy közben kell bevenni
  • fontos elegendőt, lehetőleg a szokásos napi 2 liter helyett legalább 2,5 liter folyadékot (vizet) inni
  • lényeges, hogy az orvos aszerint választ antibiotikumot, hogy melyik kórokozónak van a legnagyobb valószínűsége, hogy a betegséget okozta. Éppen ezért véletlenül se a szomszéd vagy korábbról a fiókban megmaradt antibiotikumot szedjük be az orvos által írt helyett!

Orvost Keresek >>

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1652 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x