Kontaktlencse - ápolás, higiéna szemed fényében
Címlap / Szépség-Egészség / Kontaktlencse - ápolás, higiéna szemed fényében

Kontaktlencse - ápolás, higiéna szemed fényében

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-08-07

Szemünk egészségét a megfelelő kontaktlencse viselete mellett annak gondos ápolásával tudjuk megőrizni. A folyamatos és megfelelő tisztítás nemcsak a lencsék kényelmes viseletére, élettartamára van kihatással, hiszen az elhanyagolt kontaktlencsék súlyos fertőzések melegágyaivá válhatnak. 

 

Te hordhatod?
A kontaktlencse - mint gyógyászati segédeszköz - viseletét alkalmassági vizsgálat előzi meg. Itt kerülnek kiszűrésre azok az állapotok, melyek kizárhatják a lencse használatát, ilyenek a szemhéj, könnyszervek, szaruhártya, kötőhártya visszatérő gyulladásos megbetegedései, vagy esetleges anatómiai eltérései. 

Az alkalmassági vizsgálat során történik meg a kontaktlencse paramétereinek, valamint típusának megválasztása. A lencseparaméterek (dioptria, görbület, átmérő) a szem méreteitől és a fénytörési hiba mértékétől függenek, ennek megállapítása szakember feladata. 
A kontaktlencsék típusairól a közvélemény ma már egyre többet tud, azonban az ápolásukkal kapcsolatosan még hiányosak az ismeretek.

Hibátlan higiénia
A szennyeződések egy része a levegőből vagy a környezetünkből rakódik a lencsére, másrészről a könny bizonyos komponensei, így a könnyfehérjék és a szemhéj mirigyei által termelt zsírok is szennyezőanyagként jelentkeznek a viselet során. A különböző típusú kontaktlencsék természetesen különbözőképpen viselkednek az egyes lerakódások tekintetében, ezért ápolásuk módja is eltér egymástól, azt azonban fontos megjegyeznünk, hogy a kontaktlencse viselés sikerességét, komfortérzetét, biztonságosságát nagyban befolyásolja a tisztítás mértéke és gondossága.

Napjaink egyik legelterjedtebb típusú lencséje a havi kiterjesztett viselésre is alkalmas, lélegző, úgynevezett szilikon-hidrogél alapú kontaktlencse.

Ezek esetében a könnyfehérjék kevésbé, míg a zsírok erőteljesebben kötődnek a felszínhez, szemben a régebbi típusú hidrogél lencsékkel. A lerakódás mértéke azonban nem csak a kontaktlencse alapanyagától, a felszínkezelés meglététől vagy hiányától, az alkalmazott ápolószertől, annak használati módjától (dörzsöléses vagy dörzsölés nélküli használat), hanem a páciens könny-összetételétől is függ.

HarmoNet tipp: Kockázatos az online kontaktlencse vásárlás >>

Befestődés - kellemetlen elővigyázatlanság
Az ápolószerekben lévő konzerválóanyag hatására a szaruhártyán pontszerű festődés léphet fel. Kialakulásában szerepet játszik az adott konzerválószer hámtoxikus hatása, koncentrációja az ápolószerben, a kontaktlencse-alapanyag ápolószer felvételének és leadásának mértéke (azaz a lencse és ápolófolyadék interakciója), a kontaktlencse áztatásának időtartama, valamint a páciens egyéni érzékenysége. 

A különböző gyártók általában multifunkciós oldatokat ajánlanak a kontaktlencsék ápolásához. A szilikon-hidrogél lencsék azonban sajátságos kezelést igényelnek, melyre legmegfelelőbbek a hidrogén-peroxid alapú ápolószerek. Ez a típus kiváló antimikrobás hatással rendelkezik a kórokozó sejtfalának roncsolása révén, a felületi feszültséget csökkentő hatása pedig a fehérjék és zsírok eltávolításában, valamint a lencse nedvesen tartásában nyilvánul meg. 

A hidrogén-peroxid alapú fertőtlenítő-szerek esetében a fertőtlenítés során víz és oxigén képződéssel járó katalizációs folyamat zajlik le, melynek eredményeképpen a hidrogén-peroxid elbomlik. Így mire a fertőtlenítési folyamat befejeződik, a tokban víz marad vissza. Ennek következtében az oldat konzerválószert már nem tartalmaz, tehát érzékeny szeműek esetében is jól alkalmazható.
 
A multifunkciós oldat
A multifunkciós oldatok általában kétféle használati módot is kínálnak a lencseviselőknek. A dörzsölés nélküli használat mellett 4 órás áztatás, míg dörzsölést és öblítést követően 5 perces áztatás általában elegendő a fertőtlenítés biztosításához, hiszen a mechanikus dörzsöléssel és az azt követő öblítéssel a kórokozók nagy többsége eltávolítható a lencse felszínéről. 

Egyes gyártók által kínált speciális ezüst tartalmú antibakteriális kontaktlencsetok tovább fokozza a multifunkciós oldatok komplex rendszerének fertőtlenítő hatását, és csökkenti a tokban a biológiai anyagok felszaporodásának lehetőségét. 

A korszerű, hialuronsav tartalmú nedvesítő cseppek speciális tulajdonsága sűrűségük változása a pislogás hatására. Ennek következtében egyenletesen eloszlik a kontaktlencse felszínén, növeli a könnyfilm felszakadási idejét, ezáltal komfortosabbá téve a kontaktlencse viselést. Ez a típusú csepp - napi egyszeri alkalmazás mellett - megszünteti vagy csökkenti a szem ill. a kontaktlencse száradásával együtt járó panaszokat.

HarmoNet tipp: 5+5 fontos szemvédő szabály, hogy sokáig jól lásd a monitorodat! >>

Minden típusú kontaktlencsénél követendő aranyszabály, hogy ápoljuk a lencséket és a lencsetartó tokot a szakember utasításai szerint. Nagyon fontos a lencsetartó tok rendszeres cseréje, hiszen a tokban felgyűlő szerves szennyeződések kiváló táptalajt biztosítanak a baktériumok elszaporodásához. Szerencsére minden flakon ápolószernek ma már tartozéka egy új lencsetartó tok. Cseréljünk hát tokot is minden új flakon folyadék megkezdésekor!

 
 
[ 4209 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x