Tények és furcsa mítoszok a cigiről
Címlap / Szépség-Egészség / Tények és furcsa mítoszok a cigiről

Tények és furcsa mítoszok a cigiről

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-22

Azzal azért valószínűleg valamennyien tisztában vagyunk, hogy a dohányzás káros. Az egészségünkre valamint a környezetünk egészségére. Ennek ellenére az Egyesült Államokban jelenleg is mintegy 43 millióan dohányoznak, és bizonyos szempontból nekik van igazuk.  

Manapság elharapóztak azok a nézetek, melyek szerint a dohányzás biztosan és minden esetben halált okoz, nekünk és családtagjainknak. A tények és a tévképzetek tisztázására álljon itt most néhány tipikus mítosz és igazság a dohányzással kapcsolatban.

Az első mítosz, hogy a dohányzás minden esetben rákot okoz

Az igazság az, hogy a dohányosoknak kevesebb, mint 10 százaléka lesz tüdőrákos, és még ennél is kevesebb a járulékos (torok, szájüreg, ajakrák) rákos megbetegedések száma.

Ennek ellenére elrettentő lehet, hogy a dohányzás felelős az összes rákos megbetegedések 30, és a tüdőrákos megbetegedések 87 százalékának kialakulásáért. Egy dohányos férfinak mintegy 23-szor nagyobb esélye van a tüdőrák és 15-ször nagyobb esélye a más típusú rákos megbetegedésekre.
A másik általánosan elterjedt nézet, hogy a dohányzás korai halált okoz


A kérdés csak az, hogy mihez képest. A legújabb kutatások szerint az átlag amerikai dohányosok 64 éves korukban halnak, ami bár még mindig 14 évvel kevesebb, mint a nemdohányzók átlagos várható életkora, korainak mégsem nevezhető. A kérdés csak az, meddig szeretnénk élni?

A legnagyobb probléma mégis az, hogy a dohányzással kapcsolatban gyakran csak a tüdőrák kockázatát emelik ki, pedig a dohányzás ennél sokkal gyakoribb és súlyosabb betegségeket is okozhat. A dohányzás következtében kialakult vaszkuláris betegségek sokkal több embert ölnek meg évente, mint a rák, a dohányban található toxinok ugyanis gyulladást és károsodást hoznak létre az artériákban.

A másik gyakori megbetegedés a krónikus obstruktív tüdőbaj, ami még csak nem is gyógyítható, és visszafordíthatatlan károsodásokat okoz a tüdőben.

A dohányosok gyakrabban betegszenek meg

A tüdejük ugyanis kevésbé áll ellen a fertőzéseknek, mint a nemdohányzóké. Elrettentő lehet még a tény, hogy a dohányos férfiak gyakran szenvednek merevedési zavaroktól, a vérükbe került szénmonoxid mennyisége miatt.

Egy biztos, a dohányzás nem öl meg mindenkit. A dohányosok több, mint fele szép kort érhet meg, még akkor is, ha íz érzékelésük károsodik, szexuális életük leromlik, látásuk rosszabbodik, foguk elsárgul, leheletük pedig kellemetlen a dohányzás miatt.

Leszokni tehát nem muszáj, de érdemes.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4543 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x