Ayurvéda: Egészség személyes jellegednek megfelelően
Címlap / Szépség-Egészség / Ayurvéda: Egészség személyes jellegednek megfelelően

Ayurvéda: Egészség személyes jellegednek megfelelően

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-14

Táplálkozás és testtudat, önismeret és egészség, jólét és a jólét szükségtelenségének felismerése. Összekapcsolódó fogalmak. Mit tud kelet, amit nyugat sosem ismert vagy mélyen elfelejtett? Egy tudomány, amely minden bajt gyógyít, egy filozófiával beburkolt természetgyógyászati módszer, amely ezreken segít, s amely ezer éveket is átvészelt, változatlanul. Áyurvéda: kelet kincse, a misztikus tudás. 

Az ayurvéda
Az ősi indiai gyógymódnak öt-hatezer éves írott emlékei is vannak, de eredete még korábbi. Az „ayur” szó jelentése: élet. A „véda” – tudás. Az Áyurvéda a négy részre osztott Véda közül ma az Atharva Védában található.

A következő sorokat Susruta ayurvéda orvos írta az élet tudományáról, időszámításunk kezdete előtt mintegy ezer évvel: „Az az ember nevezhető egészségesnek, akinek a fiziológiája egyensúlyban van, akinek az emésztése és az anyagcseréje jól működik, akinek a szövetfunkciói és kiválasztási funkciói normálisan működnek, és akinek a lénye, szelleme és értelme a tartós boldogság állapotában van.”
A mai kor embere alighanem kiesik ebből a megjelölésből.

Az ayurveda alapjai soha nem változtak
Az ayurvéda alapelvei létezésének évezredein keresztül soha nem változtak, mivel olyan egyetemes természeti törvényekből származnak, amelyek örökérvényű igazságok - mivel, egyes tanítások szerint az magától az Úrtól való. Nem áll így a mai modern tudományos világ tudásával, amelyben az új keletű elméletek gyakran és rövid időn belül felváltják az őket megelőzőeket, és az egy –két héttel ezelőtt még tökéletesnek beállított, hitt tényeket elavultnak tekintik, mert megjelent egy új eladhatóbb tudásanyag.


Az egészség anyagelvű alapokon nyugvó megközelítésébe vetett hit tévedései egyre nyilvánvalóbbak. A bámulatba ejtő műszerek melyekkel a legkisebb betegséget is mérni lehet és a nagy szakértelemmel összeállított orvosságok ellenére korunk társadalma a szívbetegségek, a rák és a fertőző járványok, anyagcsere gondok, allergiák, és rengeteg az orvostudomány által még ismeretlen betegségtől szenved.

Az Ayurveda üzenete
Az ayurvéda üzenete egyszerű: az egészség több a betegség hiányánál; inkább úgy határozható meg, mint a környezetünk, a testünk, a tudatunk és bennünk lévő szellem, lélek (ki, hogy nevezi) között fennálló dinamikus egység állapota. Az egészség a teljesség helyreállítása.
Ezen a szemléleten belül minden gyógyító rendszernek megvan a maga helye.

HarmoNet tipp: Ismerd meg az indiai ayurvéda csodás ajándékait! >>

Az ayurveda tanítása
Az emberi test a modern fizikai törvényekkel összhangban molekulákon atomokon túli rezgések, információk halmaza, ami ezáltal a tökéletes test minden jellemzőjével rendelkezik. Az egészség bennünk van, csak helyre kell állítani. 

A megnyilvánulatlanból a megnyilvánulás felé
Ahhoz, hogy megértsük az ayurveda működését javasolt, hogy ismerjük és értsük a filozófiáját. Ehhez egy kis adalék. 

Az élet négy része: atma (lélek, szellem, isteni szikra), manas (tudat), indriyas (érzékszervek) és sharira (test)
.
E négy területnek mindegyike sajátos működéssel bír, amelyek hozzájárulnak az életként tapasztalt teljességhez, az ayurvéda pedig a közöttük meglévő kiegyensúlyozott, összehangolt kapcsolat fenntartására összpontosít.

Az ayurvéda hangsúlyozza: az egészség vagy a betegség, a boldogság vagy a boldogtalanság, az alkotó képességek használata vagy mellőzése mind a tudatban keletkezik először.
Bár az élet irányítója az atma, amely biztosan vezet a legvégső sors beteljesítése felé, az érzékszerveket és a testet mégis a tudat határozza meg. mivel a lélek jelenlétét a testben a tudat jelzi.

Ezért fontos, hogy emlékezzünk, önmagunkra, fontos, hogy rájöjjünk, kik vagyunk valójában és valódi önmagunkkal azonosulva létezzünk. Ekkor megtudjuk tenni, hogy tudatunkkal irányítva testünket egészségesen éljünk.

Az öt őselem
Az ayurvéda kozmikus elemeknek nevezi a teremtés folyamatában végbemenő természeti folyamatokat irányító alapelveket, amelyek létrehozták a szokásosan térként, levegőként, tűzként, vízként és földként ismert öt elemet. Ezek az elemek a természet alapvető építőkövei, amelyek minden fizikai létezésért felelősek. A létezést a közöttük végbemenő összehangolt kölcsönhatások irányítják.

A három dosha
Az ayurvéda egyik legismertebb elmélete a három dosha.  Azzal foglalkozik, hogy az emberi életfolyamatok irányítása érdekében miként áll egymással kapcsolatban a fizikai teremtést alkotó öt elem.


Ezt a kapcsolatot háromféle csoportba osztja: vata a mozgást és a mozdulatokat irányító alapelv; a pitta kormányoz minden átalakítási folyamatot; és a kapha az, amely az összetartásért, a növekedésért és a cseppfolyósodásért felelős. Ha ezeknek a folyamatoknak bármelyike is hiányozna, nem volna emberi élet.

Alkati jelleg

Az alkati jelleg vagy prakruti az a leghasznosabb meghatározás, amivel e tudomány mindenkinek a segítségére lehet abban, hogy megteremtse saját egészségi állapotát. E szerint minden ember a három dosha egyedülálló összetételével születik, és a közöttük lévő természetes egyensúly felelős az embereknek a testi, szellemi és érzelmi téren megmutatkozó különbözőségéért. Amennyiben pedig ez az egyensúly felbomlik kialakulnak a betegségek.

A doshák arányát meg lehet határozni pulzusdiagnosztikával, vagy a testtípus beazonosítása alapján.

HarmoNet tipp: Tanuljon ájurvédikus masszázst! >>

Az Ayurvéda a gyógyászatban
Ayurvéda tehát amint láthattuk a betegségek kialakulásának és a tanácsadás, gyógyítás szintjén nem a tünetekből, hanem az emberből, mint egészből indul ki. A páciens alapvető testtípusát diagnosztizálja, és megállapítja hol, milyen egyensúlyzavar lépett fel a szervezetben, majd törekszik a születéskori testtípushoz való visszatérésre, vagyis az alapvető egyensúly visszaállítására.

A születéskor ránk jellemző dósa arány helyreállításában különböző eszközrendszert használ.

Táplálkozási elvek, méregtelenítés formái, tisztítókúrák, olajos leöntések, masszázsok, melyek együttes hatása fejti ki a gyógyulást.
A cikksorozat következő részeiben kitérünk a helyreállításban használatos módszerek bővebb kifejtésére és a dosák leírására.

E. M.

Szerkesztő: Fodor Kata
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5331 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x