Túl kevés vagy túl sok? A létfontosságú vitaminok - Kis...
Címlap / Szépség-Egészség / Túl kevés vagy túl sok? A létfontosságú vitaminok - Kis vitamin ABC-vel!

Túl kevés vagy túl sok? A létfontosságú vitaminok - Kis vitamin ABC-vel!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-23

A téli hónapokban megfázástól, fáradtságtól tartva sokan figyelünk oda a megfelelő vitaminbevitelre. De tudjuk, hogy melyik vitaminból mennyire van szükségünk? Friss zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztunk szívesebben, vagy biztos, ami biztos alapon inkább vitaminpótlókhoz nyúlunk? Abban úgyis minden benne van… Egyszerű, gyors és a lelkiismeretünk is tiszta, hisz mi figyelünk az egészségünkre.  

Amíg mi csak leemeljük a - számunkra talán nem is megfelelő - pirulás flakont a drogériák polcairól, addig a világ fejlődő országaiban az alultápláltság és a vitaminszegény táplálkozás súlyos betegségek okozója. Vakság, visszafogott növekedés, születési rendellenességek, izomsorvadás - fényévekre vannak a számunkra kellemetlen meghűléstől

Létfontosságú vitaminok

A vitaminok elengedhetetlenek egészségünk megőrzéséhez, azonban sokat vitatott kérdés, hogy melyik vitaminból mennyit kell bevinnünk a szervezetünkbe. Amíg egyes emberek hiányt szenvednek létfontosságú vitaminokból, addig mások rendszeresen fogyasztanak vitamintartalmú étrend-kiegészítőket, amelyekkel szélsőséges esetben túladagolást is okozhatnak.

A vitaminok szerepe változatos. Míg jelenlétük a táplálékban létfontosságú, a túlzott bevitel káros lehet. A vitaminokat ezért elővigyázatosan, a szükségleteknek megfelelően kell fogyasztani. Magasabb dózisok csak bizonyos esetekben ajánlottak, mint például a terhesség alatt, amikor az anya és a magzat igényei ezt megkívánják. A vitaminok élettani hatásáról is folyamatosan bővülnek ismereteink.Funk és tételei

A vitamin szót Casimir Funk, lengyel származású amerikai tudós vezette be, a vita (élet) és amine (nitrogén vegyület) szavak összekapcsolásával, amikor felismerte a B-vitamin kulcsszerepét a Beriberi nevű, főként az idegrendszert érintő megbetegedésben. Feltételezte, hogy minden hasonló, később vitaminként ismert anyag tartalmaz nitrogént. Bár a vitaminok szerkezetét vizsgáló későbbi kutatások Funk alaptételének ellentmondtak, a vitaminoknak még sok közös tulajdonságuk van:
  • szerves vegyületek
  • a táplálékkal történő bevitelük létfontosságú, mert a szervezet nem tudja – vagy csak részben, például a D- vagy a K-vitamin esetében – előállítani őket.
  • nagyon kis mennyiségben van szükségünk rájuk.

A vitaminokat – hasznosulásuk közege alapján - két csoportra oszthatjuk: zsírban oldódó és vízben oldódó vitaminokra. A betű és számjelölések háttere azonban inkább kronológiai, mint tudományos logikai rendszer szerint alakult ki. Míg a D2 és D3 vitaminok ugyanazon vitamin különböző formái, addig a B1-, B2- és B6-vitaminok egymástól nagyon eltérő vitaminok.

Vitamin ABC – mi, miben, miért

Zsírban oldódó vitaminok

A-vitamin - Retinol
Funkció: Csontfejlődés és növekedés (különösen hámsejtek) zavartalanságának biztosítása. Immunfolyamatok (szervezetünk védekezőképessége) és a látás épségének fenntartása. Előanyagai a karotinoidok részt vesznek a sejtek védelmében a szabad gyökök ellen.
Forrás: máj, belsőségek, tojássárgája, tengeri halak, tej és tejtermékek, élénk (sárga, zöld és vörös) színű zöldségek és gyümölcsök (pl. paradicsom, répa, spenót) Az A-vitamin szükséglet 1/3-dal növekszik terhesség alatt, de az első harmadban a máj, mint vitaminforrás kerülendő.

D-vitamin - Kalciferol
Funkció: a csontok felépítéséhez nélkülözhetetlen, mivel fontos szerepet játszik a foszfor- és kalcium-anyagcserében (elősegíti azok felszívódását a bélből).
Forrás: halmájolaj, máj, tojássárgája, tej és tejtermékek. A biológiailag legaktívabb D3-vitamin a napfény ultraibolya sugarainak hatására bőrünkben keletkezik, ezért a csontok egészsége szempontjából jótékony hatású a napfény.

E-vitamin - Tokoferolok
Funkció: antioxidáns, védi a sejteket a szabad gyökök károsító hatásával szemben. Az A, és a Cvitaminnal együtt az E-vitamin a test egyik legfontosabb antioxidánsa.
Forrás: növényi olajok (pl. repce, szója, búzacsíra-olaj), zöld növények, teljes kiőrlésű gabonafélék. Ezek az olajok nagyon érzékenyek a hőre és fényre, ezért elsősorban hideg ételek, saláták elkészítéséhez használjuk őket.

K-vitamin - Filokinon

Funkció: véralvadás, egészséges csontképződés
Forrás: zöld színű zöldségek (pl. spenót, kelbimbó, brokkoli, káposzta) tej és tejtermékek, máj

 

Vízben oldódó vitaminok

B1- vitamin - Tiamin
Funkció: szénhidrátok anyagcseréje, ér- és idegrendszer működése
Forrás: máj, teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek és élesztő.

A B1-vitamin szükséglet az energia-bevitellel van összefüggésben, intenzív sporttevékenység esetén megnövekedhet.

B2-vitamin - Riboflavin
Funkció: anyagcsere folyamatokban (pl. a méregtelenítésben) résztvevő enzimek része
Forrás: tej, tejtermékek, vese, máj, tojás, hüvelyesek

B6-vitamin – Piridioxin

Funkció: fehérje és zsíranyagcsere
Forrás: máj, hús, tejtermékek, hüvelyesek, élesztő, tej, tojás

B12-vitamin – Kobalamin
Funkció: vérképzés, fehérje- és szénhidrát anyagcsere.
Forrás: majdnem kizárólag állati eredetű források. Hús, máj, hal, tej és a savanyúkáposzta mint kivétel. A gyomor nyálkahártyája teszi lehetővé a B12-vitamin felszívódását.

B3-vitamin – Niacin
Funkció: fehérje, szénhidrát és zsíranyagcsere.
Forrás: hús, máj, vese, zöldségfélék, barna kenyér.

B5-vitamin – Pantoténsav
Funkció: fehérje, szénhidrát és zsíranyagcsere. Koleszterin és hormonok szintézise.
Forrás: máj, hús, vese, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék.

B9-vitamin – Folsav
Funkció: sejtek szaporodása, osztódása, vér és idegszövetek képződése, fehérje anyagcsere
Forrás: máj, leveles zöldségek (spenót), gyümölcsök, élesztő. A folsav hőre és fényre érzékeny, éppen ezért az ételek elkészítése során nagy mennyiség veszhet el belőle.

H-vitamin - Biotin
Funkció: fehérjék, szénhidrátok és zsírok anyagcseréje.
Forrás: máj, vese, tojássárgája.

C-vitamin – Aszkorbinsav
Funkció: hormonok és kötőszövetek képződése, antioxidáns sejtvédelem, immunrendszer egészséges működésének támogatása, elősegíti a vas felszívódását a bélrendszerből.
Forrás: zöldpaprika, salátafélék, friss gyümölcsök, citrusfélék, csipkebogyó, petrezselyem. A C-vitamin nagyon érzékeny, a főzés során károsodik.

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 8143 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x