Shiatsu az arcon
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Shiatsu az arcon

Shiatsu az arcon

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-12-03

Shiatsu, a gyógyító érintés terápiája. Kínai gyógyászati alapokon nyugvó, a kínai filozófia és a meridiánok ismeretén alapuló gyengéd gyógymód. Akár mindennapjainkban, szépségünk megóvása érdekében harmóniánk megtartásáért is végezhetjük ezeket az érintés-technikákat magunkon, vagy egymáson. 

Shiatsu, a gyógyító érintés terápiája. Kínai gyógyászati alapokon nyugvó, a kínai filozófia és a meridiánok ismeretén alapuló gyengéd gyógymód. Akár mindennapjainkban, szépségünk megóvása érdekében harmóniánk megtartásáért is végezhetjük ezeket az érintés-technikákat magunkon, vagy egymáson. Néhány mester szerint ugyanis ha az arc és a fej ellazul, úgy az egész test automatikusan követi. Az ilyen kezelés után szebbek leszünk és ráncaink elsimulnak. A kezelés elsajátítását nem csak kozmetikusoknak és természetgyógyászoknak javasoljuk.

A homlok
A fej kezelését a homlok elsimításával kezdjük. Fektessük hüvelykujjunkat a két szemöldök kezdetéhez és simítsuk el a homlokot erőteljes nyomással, közvetlenül a szemöldök vonala felett mindkét oldalra, egészen a halántékig. Ismételjük meg a mozdulatot, mindig középről kifelé húzzuk, s minden egyes alkalommal csúsztassuk egy ujjnyival feljebb a kezeinket, egészen addig, amíg el nem érjük a hajhatárt.

A szemek
Simítsuk el azután a szemöldököt, szintén középtől kifelé, de most a négy harántujjunkkal dolgozzunk. Figyeljünk a szemüreget fentről határoló homlokcsont ívére. A halántékhoz érve emeljük el kezeinket és simítsuk végig a szemüreget alulról határoló járomcsont ívét az orrnyeregtől egészen a halántékig. Erőteljes nyomást alkalmazzunk, ugyanakkor finoman, óvatosan nyúljunk az archoz. A halánték területét a hüvelykkel vagy négy harántujjunkkal masszírozzuk. Itt egy egész sor olyan pont található, amely a fejfájásnál és szemproblémáknál hatásos.

Az orca és az állkapocs
A Gyomor meridián, mely közvetlenül a szem alatt középen kezdődik, az arcon lévő legfontosabb vezetékek egyike. Először a meridián kezdőpontját kezeljük, majd hüvelykujjal a vezetéken egyenesen felfelé egészen az állkapocsig. Azután nyomjuk végig az állkapocs pontjait a fül irányába. Ismételjük a kezelést két-három alkalommal. Ha azt észleljük, hogy partnerünk összeszorítja a fogsorát, kérjük arra, hogy lazítsa el, és kissé nyissa ki a száját. A rágóizom a test egyik legerősebb izma, mely sokaknál krónikusan feszült.

A fülek
A fülön nagyon sok reflexpont található. Minden testrésznek és testünk minden működési egységének megvan a saját képviselete, a fülön. Masszírozzuk, húzogassuk végig az egész fülkagylót. Azután vegyük a fülkagylót mutató-és középső ujjunk közé, és dörzsöljük élénken végig, egészen a cimpákig. Ennek a technikának serkentő, élénkítő hatása van. Egyébként az egész kezelés kifejezetten kellemes, tehát nyugodtan dörzsöljük, huzigáljuk partnerünk fülét.
Érdemes megemlíteni, hogy a kínai tanítás szerint a hosszú fülcimpa az egészség, a bölcsesség, a hosszú élet jele. Nem véletlen, hogy Buddhát is többnyire hosszú, lelógó fülcimpával ábrázolják.

A fejbőr és a haj
Kissé hajlítsuk be az ujjainkat, s az ujjak hegyével masszírozzuk végig az egész hajas fejbőrt. Húzogassuk meg a hajtincseket úgy, hogy ettől a fejbőr is megmozduljon. Ezzel a mozdulattal elvezetjük a fejből az összes fölösleges felgyülemlett energiát. A koponya felső rézén, a koranacsakra környékén apró ujjbegyes nyomással a tarkó és a halánték felé húzzuk le néhányszor hüvelykujjunkat, míg a többi ujjunkkal a fejet fogjuk, és kezünket támasztjuk.

A fejkezelés befejezése
Fektessük tenyerünket néhány lélegzetvételnyi időre egészen könnyeden és lazán partnerünk szemére, s ezzel a mozdulattal fejezzük be a fej kezelését. Ha úgy érezzük, hogy ettől az érintéstől partnerünk idegenkedik, fogjuk meg és tartsuk egy ideig két oldalról finoman a fejét, vagy helyezzük egyik kezünket a homlokra, másik kezünkel pedig a nyakat tartsuk alulról. (Aki ismeri a kineziológia módszereit, az a „homlok tarkó tartás” néven ismerheti ezt a fogást.) Ezen a ponton be is fejezhetjük a kezelést.

Bármelyik megoldást választjuk, előtte mindig ellenőrizzük, hogy kényelmesen ülünk-e. Állhatunk, vagy ülhetünk egy kényelmes hátradönthető fotel, vagy szék mögött, de a legszerencsésebb a földön hanyattfekvő emberen végezni a simításokat, miközben kényelmesen térdelünk, vagy ülünk mögötte. Nem jó, ha akkor kell változtatnunk az ülésmódon vagy a testtartáson, amikor már a befejező mozdulatokat végezzük, mert ez megzavarja partnerünk nyugalmát és biztonságérzetét.

Összeállította: Harangozó Barbara
Forrás: Ilona Daiker – Shiatsu – A gyógyító érintés (Bioenergetic kiadó)


 
 
[ 4212 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x