Orvosnak születni: 78 órás munkaidőt kapnak?
Címlap / Szépség-Egészség / Orvosnak születni: 78 órás munkaidőt kapnak?

Orvosnak születni: 78 órás munkaidőt kapnak?

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-26

Az Európai Parlament a munkaidő-irányelv új megfogalmazásáról való szavazásban többségileg ismét amellett volt, hogy tartsák meg az átlagosan heti maximális 48 órás munkaidőt. A képviselők 2008 júniusában tartott tárgyalásokon úgy határoztak, hogy a készenléti szolgálatok alatt az inaktív időt nem kell munkaidőnek tekinteni. Miért, akkor mi? Nintendo idő? Alvószünet? Ugyan... 

Brutális kezdeményezés
Az Európai Tanács azt is meg akarja engedni a tagállamoknak, hogy korlátlan kivételes szabályozásokat hozhatnak a maximális heti munkaidő alól.
Amíg ez lehet és nem kell és nem történnek ezzel visszaélések, úgy ez esetben baráti kezdeményezés lehet.

Ezzel 78 órás és hosszabb maratoni munkaidők lennének lehetségesek az orvosok számára a kórházakban. Ugyan mondják meg a képviselők, mi értelme volna az orvosok ilyen mértékű kivasalásának. Csak egyetlen orvos is fog bármit látni 36 órás ügyelet után? Sok szabályalkotó bizony félállásokból méri mások munkaidejét. Ez a munkakör kérem felelősségteljes, s ugyan ki merne egy kizsigerelt, kisajtolt orvos ápoló kezei alá feküdni halódva?

„Amellett vagyunk, hogy az egész készenléti szolgálatot munkaidőként kell értékelni” – mondta két CDU parlamenti képviselő. Bár az EU tagországoknak az Európai Parlament szavazata után is lehetősége lenne nemzeti törvényekkel vagy bérszerződésekkel kivételeket megállapítaniuk és az inaktív időt a munkahelyi követelmények szerint különbözően súlyozni. „De a tárgyalási pozíciók, pl. a Marburgi Szövetségé (MB) (német orvosszakszervezet) a Parlament határozata után lényegesen erősebbek lesznek, mint a Minisztertanács határozata után.


Az MB és tagjai elkötelezettségét nem utolsó sorban annak is lehet köszönni, hogy a Parlament ilyen egyértelműen nyilatkozott a munkavállalók jogairól. A Parlament határozata ugyanakkor egy csattanós pofon Olaf Scholz német szövetségi munkaügyi miniszternek, aki a Minisztertanács munkavállaló ellenséges kompromisszumát kifejezetten támogatta, mondta az egyik német képviselő.

A Marburgi Szövetség (MB) orvosszakszervezet az Európai Parlament határozatát nagy sikernek tekinti. „Az Európai Parlament reagált az orvosok érveire és megvédte a beteg- és a munkavédelmet az Európai Bizottság és az Európai Tanács ellen. Az Európai Bizottság és a Minisztertanács által követelt, a készenléti szolgálatok automatikus felosztása aktív és inaktív fázisokra, a kórházi orvosok elkerülhetetlen új maratoni szolgálataihoz vezetett volna”, mondta az MB elnöke.

HarmoNet tipp: Újabb orvosi szenzáció az arcátültetés terén >>

Maradjon a régi rend

A német szövetségi orvosi kamara elnöke üdvözölte az Európai Parlament szavazását. „Mi, a német orvosok, más tagállamok kollégáival együtt a fennálló munkaügyi szabályozások megőrzéséért harcoltunk. Ez a harc kifizetődött”, mondta. A Parlament döntése világos jel az Európai Bizottságnak és a Minisztertanácsnak, hogy ne nyúljanak a munkavédelemhez. „A készenléti szolgálat munkaidő. Ezt nem szabad többé bolygatni” – követelte.

Számos európai országból 300 orvos tiltakozott ismét a strassburgi Európai Parlament előtt a munkaidő meghosszabbítása ellen. A demonstrálók mindenekelőtt a készenléti szolgálatoknak munkaidőként való elszámolását követelték. Ezenkívül attól tartottak, hogy az EU államok által tervezett új szabályozás a kórházi orvosokra nem tesz lehetővé elegendő pihenőidőt két munkanap között.


A következő közvetítő eljárás az Európai Tanács és az Európai Parlament között az irányelv új megfogalmazásáról nehéz lesz, mert a kormányok eddig nem jeleztek kompromisszumkészséget. A munkavállalók egészségvédelmét az Európai Tanács lábbal taposta, kommentálta az Európai Parlamentben egy német szociáldemokrata képviselőnő a Tanács magatartását. Ugyanez vonatkozik a család és a hivatás összeegyeztethetőségére is - nem ártana már ezt is figyelembe venni, igen.

HarmoNet tipp: Gyógyszerkölcsönhatások - hány féle orvosságot biztonságos együtt szedni? >>

A CDU képviselője bejelentette, hogy a következő tárgyalásokon a készenléti szolgálatok tekintetében az Európai Parlament tartani fogja álláspontját. Engedmény legfeljebb az opt out szabályozásnál képzelhető el. Ugyanakkor abból indul ki, hogy a német fennálló munkaidő-szabályozásban nem lesznek szükségesek jelentős változások. Az új irányelv inkább végső hatásában nagyobb rugalmassághoz vezet és a munkavállalóknak jogot biztosít a munkaidő-jogi felső határhoz.

A közvetítő bizottságban meggyezéssel nem lehet számolni a 2009 júniusi európai választás előtt.

Medipress

Szerkesztő: Fodor Kata
Képek: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1773 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x