Önmasszázs a talpon? - Talpmasszázs saját kézből
Címlap / Szépség-Egészség / Önmasszázs a talpon? - Talpmasszázs saját kézből

Önmasszázs a talpon? - Talpmasszázs saját kézből

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-01-23

Sokan érezzük úgy mostanában, hogy az idő rohan, mi pedig szépen lassan megöregszünk, elhasználódunk, s ahelyett, hogy pihennénk és lassítanánk, egyre többet dolgozunk, egyre fáradtabbak vagyunk, de megállni, feltöltődni nincs időnk. Megbetegszünk, de lassítani akkor sem tudunk. Saját szervezetünk kényszerítő jelzéseit is figyelmen kívül hagyjuk, és csak rohanunk tovább. "Majd ha ezt vagy azt megszereztük, megcsináltuk, majd akkor, majd később, majd máskor." De ha Te önmagad nem ápolod, véded, és nem tartod karban, ki másra számíthatsz? 

Mikor fogsz végre önmagadra szánni néhány hasznos percet?
Mikor fogod megajándékozni önmagad a megfizethetetlen odafigyeléssel, szeretettel, hogy rátalálj a csodára, önmagadra?

Ezeken a hideg téli estéken szedjük össze egy kicsit magunkat és vegyük a fáradtságot saját talpunk ápolására, masszírozására. Hiszen eközben az egész testünkre visszahatva nyugtatjuk, és energiával töltjük fel önmagunkat. Az, hogy mindez mennyire fontos, mennyire hasznos, hatásairól és elméletéről rengeteget olvashat a számos e témában megjelent könyv mellett az interneten is a kedves érdeklődő.

Szándékom, hogy itt és most a gyakorlat rögös ösvényére lépjünk, s közben talán még újat is tanulhatunk amellett, hogy kellemes és talán néha fájdalmas élményben lesz részünk.

HarmoNet tipp: Toplistás masszázsok: Shiatsu a japán ujjak csodája >>

Ha nincs lehetőségünk egy igazi talpmasszőr odaadó munkájának igénybevételére, és be kell érnünk önmagunk társaságával, azért adjuk meg a módját. Készüljünk föl testben, lélekben, teremtsük meg a kellemes, zavartalan, körülményeket.


Szellőztessünk egy nagyot, hogy az elhasznált levegő helyett friss levegő töltse be szobánkat, ahol „varázsolunk”.

Mossuk meg a lábunkat, vagy vegyünk egy forró fürdőt - én az utóbbit ajánlom.
Hallgassunk zenét, gyújtsunk gyertyát. A régiek soha sem gyógyítottak a tűz jelenléte nélkül. Öltözzünk melegen, takarózzunk be, és valamilyen masszázsolaj, vagy testápoló krém társaságában, helyezkedjünk el egy kellemes fotelben. Terítsünk bal combunkra egy tiszta törölközőt.

Ha a lábaink merevebbek, fogásonként válthatunk. Ha lazábbak vagyunk, akkor az összes fogást végigcsinálhatjuk a jobb lábunkon, majd cserélve a balon végezzük el ugyanazt. Kevés krémmel dolgozzunk (borsónyi adag), hogy ne csússzon a kezünk, de az elején, amikor csak nyomunk, tekergetünk, hajlítgatunk, akár szárazon is csinálhatjuk.

Első, vagyis a napfonat területe
Jobb lábfejünket tegyük a bal combunkra, és fogjuk meg az (1-es kép) szerint.


1-es kép

 
Ez egy alapfogás, amellyel a napfonat területét érintettük meg. A napfonat idegdúcok hálózata a hasüregben, amely a rekeszizom alatt található hasi szervek idegellátását adja.
                
A (2-es kép) alapján behatároljuk, hol is van a napfonat. Hüvelykujjunkkal lassan nyomjuk meg, fokozva az erőt addig ameddig a biztos fogás érzése a fájdalom határáig nem fokozódik, majd lassan lazítsuk el kezünket. Ezt ismételjük meg még két alkalommal. Ezután közepes erősségű nyomást alkalmazva próbáljuk meg a területet körkörösen átmozgatni. Rajzoljunk köröket napirányban (óramutató járásával megegyező irányban) háromszor úgy, hogy közben nem csökkentjük a hüvelykujjunk nyomásának erősségét. Ezalatt, bal kezünk a lábujjakon nyugszik. Ha jól csináljuk, akkor hüvelykujjunk nem mozdul el a talpunk bőrén, hanem az alatta lévő szöveteket dolgozza meg. Ezután engedjünk a nyomáson, és pihentessük kezünket, öt-hat lélegzetvételnyi ideig, majd ismételjük meg a körkörös átmozgatás még két alkalommal.

Mire jó mindez?
Ennek a pontnak a masszírozása oldja a feszültséget, megnyugtat, légzésünket szabályosabbá, mélyebbé teheti. Hasznos lehet allergia, asztma, bőr- és idegrendszeri problémák esetén.

Fogás végén cserélhetünk, és a bal lábon elismételhetjük a tanultakat, vagy maradhatunk az eddigi helyzetbe és folytathatjuk a következő gyakorlattal.

Előtte azonban a legfontosabb dologról essen szó. Ne vesszünk el a fogások, technikák értelmezésében, nyomások, légzések számolgatásában! Önmagunkra figyeljünk, az érintésekre, érzésekre. Hagyjuk, hogy vezessen bennünket talpunk alakja, engedjünk ösztöneinknek, játszunk, kísérletezzünk, próbálkozzunk, kalandozzunk. Csak az a fontos, hogy csináljuk.

HarmoNet tipp: Frissít és roborál - Önmasszázs a gyakorlatban (Magyarázó képekkel!) >>

A cikk következő részeiben áttekintjük testünk alapvető reflexzónáit az érzékszervektől, az emésztőrendszeren át, egészen a nemi szervekig. Mivel a téma nagysága miatt, minden területre jelen cikksorozat keretein belül nem lehet kitérni, ha kérdése van forduljon hozzám bizalommal
.

Második terület, a fej és a nyak területe
Most a lábujjainkon fogunk dolgozni.3-as kép

Bal kezünkkel tekergessük meg a lábujjainkat egyenként a nagyujjal kezdve, egészen a kisujjig (3-as, 4-es kép). Amikor a bal lábon dolgozunk, természetesen a jobb kezünkkel tekergessünk.


4-es kép

Ezután a mutató és középső ujjunk közé fogva egyenként a lábujjainkat, lendületesen húzzuk ki.


5-ös kép

Ha jól csináljuk, akkor hallani lehet egy csattanó hangot, amikor a levegőben az ujjaink összeérnek (5-ös, 6-os kép).


6-os kép

Folytatásként még mindig a bal kezünkkel hajlítsuk be egyenként lábujjainkat mindkét irányba.


7-es kép

Úgy hogy közben jobb hüvelykujjunkkal mindig az éppen mozgatott lábujjunk töve alatt alátámasztunk (7-es, 8-as kép).


8-as kép

Ezután a bal hüvelykujjunkkal, az összes lábujjunk talppárnáját (9-es kép),


9-es kép

oldalait (10-es kép),


10-es kép

körömágy széleit (11-es kép),


11-es kép

középső-és alap izületét elölről is (12-es kép)


12-es kép

nyomkodjuk meg milliméterről milliméterre. 30-40 nyomás jár lábujjanként. Folytatásként csipkedjük meg a lábujjak közötti bőrredőket (13-as kép).


13-as kép

Ezután tenyereinkkel dörzsöljük össze lábujjainkat (14-es kép).


14-es kép

Mire jó mindez?
Szemek, fülek, arcüregek, agy, agyalapi mirigy, fogak, mandulák, vagyis a nyak és a fej összes szervének, szövetének reflexzónái találhatók meg ezen a területen. Ezeknek a szerveknek a problémáira lehetünk kedvező hatással a masszás során.

Sok sikert hozzá!

A cikk következő részeiben a vizeletkiválasztó rendszerrel foglalkozunk.

Balobás Ferenc
Fotók: Béres Anikó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 17175 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x