A nevetés biológiája
Címlap / Szépség-Egészség / A nevetés biológiája

A nevetés biológiája

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-26

A nevetés szépít. Az arc vonásai finomabbak, kellemesebbek lesznek. Azok az emberek, akik sokat nevetnek, - állítják a német kutatók - sokkal kedvesebb arcúak, mint azok a társaik, akik borúlátóbban látják a világot. A nevetésre való hajlam azonban részint öröklött dolog. Azok az emberek, akiknek szülei rigózusabbak, sokkal nagyobb valószínűséggel válnak humortalanokká, mint azok, akik eleve jókedvű szülőktől származnak. Azt a bölcsességet pedig, hogy a kövérebb emberek vidámabbak, bizony nehéz is lenne megcáfolni! 

A nevetés szépít. Az arc vonásai finomabbak, kellemesebbek lesznek. Azok az emberek, akik sokat nevetnek, - állítják a német kutatók – sokkal kedvesebb arcúak, mint azok a társaik, akik borúlátóbban látják a világot. A nevetésre való hajlam azonban részint öröklött dolog. Azok az emberek, akiknek szülei rigózusabbak, sokkal nagyobb valószínűséggel válnak humortalanokká, mint azok, akik eleve jókedvű szülőktől származnak. Azt a bölcsességet pedig, hogy a kövérebb emberek vidámabbak, bizony nehéz is lenne megcáfolni!

A nevetés biológiája
A légzés – a levegő belégzése és kilégzése – lehetővé teszi, hogy a vér az energia termelődéséhez szükséges oxigént felvegye, és a vizet és szén-dioxidot – az energiatermelés melléktermékeit – leadja. A légzésben –és a nevetésben is - a mellkas, a rekeszizom (a mell- és hasüreg közti izomlemez), továbbá a légutak, és az arcizmok vesznek részt. A légutak a tüdőkből és a levegőt a tüdőbe, illetve a tüdőből a külvilágba szállító csövekből, hörgőkből (bronchusok) és hörgőcskékből (bronchiolusok) állnak. Az orron és szájon át belélegzett levegő a légcsövön (trachea) és az elágazó csőrendszeren, a hörgőkön és hörgőcskéken keresztül ér a tüdőbe. A légzőrendszer egészségét a dohányfüst, a légköri szennyeződések, a kipufogógáz és fertőzések károsíthatják, míg a tüsszentés és a nevetés kifejezetten jól hat az egészségre. A dohányzó és/vagy erősen szennyezett levegőjű helyen élő emberek gyakrabban szenvednek krónikus hörghurutban (bronchitis), a tüdőt bélelő nyálkahártya fertőző megbetegedésében. Azok, akik sokat nevetnek, sokkal kevesebbet betegek.

Az orron át belélegzett levegőt a tüdőbe jutás előtt az orrüreg nyálkahártyájában futó kis vérerek felmelegítik és párásítják. Az orr belsejének kis szőrszálai kiszűrik a levegőből a szennyező részecskéket, amik egyébként a tüdőbe kerülnének. Belégzéskor a rekeszizom, ami elernyedt állapotban kupola alakú, ellaposodik. Ezzel párhuzamosan a bordák közti izmok kifelé és fölfelé emelik a mellkast. A mellkas térfogata nő, a tüdő tágul, a levegő befelé áramlik. Kilégzéskor a mellkas izmai és a rekeszizom elernyednek, a mellkas lesüllyed, a tüdő összehúzódik, és kipréseli a levegőt. A nevetésnél ezek az izomcsoportok – az arc izmaival együtt – intenzív és jótékony tornának vannak kitéve. A levegő áramlása ilyenkor szabadabb, intenzívebb.

Csodálatos Mary bácsikája
Emlékezhetünk a csodálatos trükkre. Töltődjünk fel nevetőgázzal! Ez a módszer minden művi szernél jobban beválik. Gyerekkorunkban – talán emlékszünk még – gyakran játszottunk nevetőset. A játék lényege csupán az volt, hogy minden ok nélkül elkezdtünk nevetgélni. A végén a néhány tagú gyerekcsapat gurult a röhögéstől. Min nevettünk? Semmin! Azon, hogy a többiek is hogy nevetnek, pedig semmi okunk nincs rá. Vajon ma hányan vagyunk képesek erre? A „Buddha gyakorlatok” egyike is ugyanez. A kacagó Buddha törökülésben ülve végzi ezt a gyakorlatot. Nevet, mert nevetni boldogság, nevetni jó.

A nevetés és a vérünk
A vérünk oxigénnel telik meg, ha sokat nevetünk. Ez nem csupán életünket teszi hosszabbá és szervezetünket teszi egészségesebbé, hanem mindennapjaink kedélyállapotára is hatással van. Azok az emberek, akik sokat és sokszor képesek nevetni, egészségesebbek társaiknál és a rossz dolgokat is könnyebben dolgozzák fel, nem válnak depressziósakká és tovább maradnak egészségesek. Az Egyesült Államok polgáraira például nagyon jellemző a folytonos teli szájú vigyorgás. A keleti népek távolságtartó mosolya a belső békét mutatja. A thaiföldi lányok szívből jövő mosolya pedig „alohát”, vagyis éltető erőt ad. Nevessünk hát sokat!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4431 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x