Miért együnk bioélelmiszert? - Tények és érvek az egészségért...
Címlap / Szépség-Egészség / Miért együnk bioélelmiszert? - Tények és érvek az egészségért

Miért együnk bioélelmiszert? - Tények és érvek az egészségért

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-28

Ma már egyre több helyen kaphatóak nálunk is vegyszermentes, ökológiai gazdálkodásból származó vagy bio élelmiszerek. A bioélelmiszerek fogyasztásával a környezetünket is óvjuk, ugyanis a biotermék-előállítás amellett, hogy ízben, illatban és tápértékben gazdagabb élelmiszereket eredményez, a leginkább környezetkímélő gazdálkodási mód az egész világon. 

Mik az organikus élelmiszerek előnyei?
A bioélelmiszereknek gazdagabb a tápanyag-, ásványianyag- és vitamintartalmuk, ízletesebbek, mivel a nagy hozamok és a föld kizsákmányolása helyett a magasabb táplálkozási érték és a termőföld tápanyagainak visszapótlása a cél.


Ugyanakkor kevesebb bennük az emberi szervezetre káros nehézfém, gyomirtószer-maradvány és egyéb mesterséges anyag, amely a vegyszermentes termesztés óriási előnye.

A biogazdálkodás egyaránt kíméli a termőföldet és a szervezetet
A műtrágyázással nagyobb hozamok és szebb termés várható, mint a természet ritmusába illeszkedő ökológiai gazdálkodásban, viszont a mesterséges anyagokkal kezelt szép gyümölcsök, zöldségek általában gyengébb minőségűek, beltartalmi értékekben szegényebbek.

A műtrágyázás hozzájárulhat a termőföld elsavanyodásához, elszegényedéséhez, ami még inkább ahhoz vezet, hogy a termesztett zöldségek, gyümölcsök egyre kevesebb értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.

HarmoNet tipp: Biopamut, biogyapjú, ökotermék - avagy mitől bio? Trendi vagy egészséges? >>

A növényvédő szerek egészségkárosító hatásai ma már közismertek: daganatos megbetegedéseket, fejlődési rendellenességeket okozhatnak, károsítják a hormonszabályozást, az idegrendszert, az immunrendszert, az örökítő anyagot és allergia kialakulásához vezethetnek. Sőt, nagy mennyiségben az egyes tényezők kritikus mértékben felerősíthetik egymás hatását.

A bioélelmiszerek viszont mentesek számos tartósítószertől, mesterséges anyagoktól, színezőanyagoktól és az élelmiszeriparban széles körben használt, E-számokkal jelzett adalékanyagoktól, melyek számos betegség, súlyos esetben rák kialakulásához is  vezetnek. 

Mitől lesz bio a bio?
Az ökológiai, bio, öko vagy organikus megnevezéssel csak azok az élelmiszerek, termékek és takarmányok forgalmazhatók, amelyeket a vonatkozó jogszabályi előírások betartásával és elismert ellenőrző szervezet ellenőrzése mellett termeltek, dolgoztak fel, illetve importáltak.
Minden folyamat szigorúan ellenőrzött körülmények között történik, amit az adott ország erre szakosodott szervezetei ellenőriznek.
 


Így a föld, amelyben az alapanyagokat termesztették, legalább három éve mentes kell, hogy legyen a vegyszeres kezeléstől. Minden késztermék vegyszermentesen előállított alapanyagok felhasználásával készül, az összetevők nagy hányada vagy akár mindegyike ökológiai gazdálkodásból származik. Ezt a gyártó, forgalmazó köteles összetevőnként feltüntetni a csomagoláson. 

HarmoNet tipp: A legszuperebb téli vitaminfeltöltés! Csíráztatás otthon - wellness házilag >>

A bioélelmiszerek előállítását szabályozó feltételrendszer meghatározza a termékhez adható adalékanyagok szűk körét, amelyek ártalmatlanok, de csak akkor alkalmazhatók, ha nélkülük nem lehet az adott élelmiszert biztonságosan előállítani. 

Az előállítás során tilos génmanipulált szervezeteket vagy azok származékait felhasználni, vagyis nemcsak a génmódosított (GM) növények termesztése és állatok tenyésztése tilos, hanem génmanipulált mikroorganizmusok és az általuk termelt anyagok alkalmazása, felhasználása is.

Kolontár Elvira
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3948 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x