Téli tengődés: az 5 energiaszivacs életedben!
Címlap / Szépség-Egészség / Téli tengődés: az 5 energiaszivacs életedben!

Téli tengődés: az 5 energiaszivacs életedben!

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-18

Januárban folyton csak krumplit ennénk, bort innánk, és fel se kelnénk egész nap. A nappalok rövidek és sötétek, a szezonális depressziótól kimerültek vagyunk, a kanapé pedig jobban csábít, mint a fagyos utca. Orvosi segítségért folyamodhatunk akkor, ha a téli energiakrízist betegség okozza, mint például a pajzsmirigy-alulműködés, vérszegénység vagy a cukorbetegség. Egyéb esetekben azonban nincs szükség másra, csak életmódváltásra.  

„A magasabb energiaszinthez meg kell szabadulnunk attól, ami kiszipolyoz bennünket, és étellel, természetes fénnyel, szeretettel, kiegészítőkkel és társasággal kell ptóolnunk.” – mondta interjújában Frank Lipman, New Yorki orvos, akinek a kimerültség kezelése a szakterülete.

Lássuk, mi szívhatja ki az energiánkat, és mivel hozhatjuk be a lemaradásunkat!

1. A reggeli


Lemerít: Egy tál cukrozott gabonapehely, egy fánk vagy bagel löketszerűen növeli az energiaszintünket, de ha nem veszünk magunkhoz fehérjét, ebédidőben már alig vonszoljuk magunkat. A szénhidrátok – különösen a finomítottak – nagyon hamar lebomlanak. A vércukorszint az egekbe szökik, az agyban pedig leáll az orexin termelése, mely felelős az éberség érzetéért, mondta a Tucson személyes táplálkozástudományi szakértője, Jack Challem.

Feltölt: Együnk fehérjét, hasznos zsiradékokat és némi szénhidrátot a vércukorszint fenntartása érdekében. Kóstoljuk meg a tojásrántottát teljes kiőrlésű kenyérrel, a zabpelyhet joghurttal, egy maroknyi magvat; esetleg omlettet sajttal, paradicsommal és gombával. Néha megteszi egy turmix savóporral és mandulatejjel, árulta el Lipman. A banán helyett kipróbálhatjuk az avokádót ebben az italban.
 

2. A koffeinfüggőség


Lemerít: Amerika kedvenc kábítószerétől alaposan a hátsónkra csüccsenhetünk délutánra. Az ún. energiaitalok és –ételek pedig valójában kimerültséget, idegességet, álmatlanságot, fejfájást és más tüneteket okozhatnak. Ez azért van, mert a koffein nem több energia előállítására ad utasítást a DNS-nek, hanem az idegrendszert aktiválja, mely folyamat energiát emészt fel. Blokkolja továbbá az adenozin-receptorokat. Napközben azért kell elegendő adenozint termelni, hogy este el tudjunk aludni. Ha délben megiszunk egy csésze kávét, a negyedrészének hatása még éjfélkor is megmarad.

Feltölt: Ha nem tudunk róla teljesen lemondani, akkor a tea-és kávéfogyasztást csökkentsük napi 3 csészére (200-300 gramm koffein), mondta Nadine Saubers kaliforniai ápolónő, a kimerültséggel kapcsolatos megbetegedések szakértője. Álljunk át a zöld teára. Abban is van ugyan koffein, de annyira egészséges, hogy elnyomja ezt a kevés negatív hatást. A ginseng tea is csodálatos hatású lehet. Kerüljük a koffein- és cukortartalmú ételeket és italokat, ezek csak látszólag pótolják az energiát. Ha délután 3 körül lefejeljük az íróasztalt, inkább rágcsáljunk el egy marék mogyorót vagy mandulát. A diófélékben egy egyedülálló kombinációja található a fehérjéknek, rostoknak és egészséges zsiradékoknak.

3. A cipőnk


Lemerít: Az emberi test mozgása lett teremtve. Minél többet mozgunk, annál több energiát termel. Bár a magas sarok vonzó lehet a szemnek, viselője inkább megkíméli magát attól, hogy sétálgasson, vagy lépcsőket másszon. "Még egy könnyű 30 perces séta is növeli az energiatermelő mitokondriumok számát és hatékonyságát.” – mondta Woodson Merrell orvos. „A testmozgás olyan, mintha bedugnának a konnektorba – energiát termel (feltéve, hogy nem visszük túlzásba.)”

Feltölt:
Vegyük le a cipőnket, és ugráljunk le-föl három percen át. Érzi, ahogy áramlik az energia? Ha nem tud megválni a tűsarkaktól, akkor tartson az asztala alatt egy pár kényelmes papucsot. Az orra legyen inkább kerek, mint hegyes. Minél több anyag van az oldalán, annál jobb.

4. A hitelkártya


Lemerít: A pénzügyi helyzet az egyik legfőbb stresszforrás, mely a kimerültség általános oka. „A stressz – de főként az, ahogy viszonyulunk hozzá – az egyetlen igazán átható faktor, mely meghatározza az energiaszintünket.” – írta Merwell. Ha szabályozni tudjuk a sterssz-szintünket, „elképesztő változás állhat be az energiaszintünkben, így kisebb a veszélye annak, hogy megbetegszünk.”

Feltölt: Sok kultúrában a légzés jelenti az energiát. Merrell szerint ha csak egyetlen módszert választhatnánk, az a „légzésszünet” lenne. Üljünk egyenes háttal, feszítsük hátra a vállunkat. Négy számolásra lassan lélegezzünk be, hogy a hasfalunk feszüljön. Egy számolásra álljunk meg. Hat számolásra lélegezzünk ki, közben lazítsuk el a hasfalat. Tartsunk egy számolásnyi szünetet, majd ismételjük meg az egészet négyszer.

5. Monitor és képernyő


Lemerít: Az emberek fényérzékenyek, akár a falevelek. „A televízió ragyogó fénye meggátolja a melatonin szintünk emelkedését, mely szükséges az alváshoz. A testünk így azt hiszi, hogy még mindig nappal van.” – mondta Lipman. Ha nem tudjuk becsukni a szemünket, akkor bizony kifáradunk.

Feltölt: Ha beleveszünk a hálózat sűrűjébe, legkésőbb este 10-kor kapcsoljuk le a tévét. Ugyanekkor kapcsoljuk ki a mobiltelefont, számítógépet, hasonló eszközöket. „Ha muszáj elérhetőnek maradnia, akkor tartsa a lehető legtávolabb a fejétől.” – javasolja Lipman.

 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4724 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x