HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-01-21
Címlap / Szépség-Egészség / Éke a szépnek: HAJkorona

Éke a szépnek: HAJkorona

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-01-21

A szép haj önmagában elegendő hozzá, hogy megforduljunk egy ember után, és magunkban felsóhajtsunk: - De szép! Hajunk állapota tükrözi testünk, és rajta keresztül lelkünk állapotát. A stressz, a nem megfelelő táplálkozás, a környezeti ártalmak mind-mind nyomot hagynak hajunkon; fénytelenné, élettelenné, színtelenné teszik azt. A nem megfelelő gondoskodás is nagyon sokat ronthat, vagy javíthat hajunk állapotán. Olvasóink kérésére a "hajas" témáknak jártunk utána 

 

Miért festik be a szőkék barnára a hajuk tövét
A szép haj önmagában elegendő hozzá, hogy megforduljunk egy ember után, és magunkban felsóhajtsunk: - De szép! Hajunk állapota tükrözi testünk, és rajta keresztül lelkünk állapotát. A stressz, a nem megfelelő táplálkozás, a környezeti ártalmak mind-mind nyomot hagynak hajunkon; fénytelenné, élettelenné, színtelenné teszik azt. A nem megfelelő gondoskodás is nagyon sokat ronthat, vagy javíthat hajunk állapotán. Olvasóink kérésére a "hajas" témáknak jártunk utána.

A baj gyökere
A haj egészségének alfája és ómegája a mindennapi ápolás. A legtöbb ember nem is tudja, hogy rossz szokásaival mennyit árthat. Meglepő, de a haj maga már nem él. Csak a haj gyökere, a hajhagyma része (amelyből kb. 100 000 van a fejbőrben) élő része a hajnak, amelyet nagyon vékony erek hálóznak be, és a bennük keringő vér táplál. Ezért is kell különös figyelmet szentelni a fejbőr ápolásának. Egyes hajspecialisták szerint a fejbőr megfelelő masszírozása az, ami a legjobb eredményt hozhatja.

Minden hajmosáskor masszírozzuk 1-2 percig ujjbeggyel körkörösen a fejbőrt. A masszírozástól megélénkül a vérkeringés, és gyorsul a hajnövekedés, valamint a káros anyagcseretermékek is gyorsabban távoznak. A hajszárítás módja is meghatározó a fejbőr egészsége szempontjából. A nedves hajat csavarjuk vékony törülközőbe. Itassuk le a vizet, de ne dörzsöljük a törülközővel a hajat. A hajszárítók a haj saját nedvességét is "kiszárítják", ezért ha tehetjük, ne használjuk, inkább hagyjuk szobahőmérsékleten száradni. A hajszárítót csak a legalacsonyabb fokozaton használjuk.

Igaz, hogy a fésülés segít zsírozni a hajat - azaz eloszlatja a fejbőrben termelődött zsírt az egész hajra -, de a legendás esténkénti 100 kefehúzás többet ártott, mint használt. Ha hajkefét használ, azt sose tegye a nedves hajával, az ugyanis hajtöredezéshez, és a haj végeinek széthasadásához vezet. Inkább használjon nagyobb fogú fésűt, de még jobb, ha csak az ujjaival bontja ki és formázza haját.

Ha nincs ideje hajat mosni, használjon száraz sampont. Keverjen össze 1 evőkanál porított nyílgyökeret 2 evőkanál korpával. A keveréket dörzsölje a hajába, és a felesleges zsír felszívódik. A maradék sampont fésülje ki a hajából, és már kész is van.

A hajszínezés elviselhetetlen könnyűsége
Amióta az emberi civilizáció odáig fejlődött, hogy kialakította a maga írásrendszerét és tökéletesen használható könyvelést volt képes vezetni a rabszolgák munkájáról, addigra haj színezésének többféle változata is ismert lett. Tehát mindig is kedvelt volt, mostanában pedig különösen divatos. Megszámlálhatatlanul sokféle festék kapható a boltokban, mind-mind tökéletes hajszínt és természetes hatóanyagokat ígér.
De nem kizárólag.

A legrégebbi - az indiai irodalomban is szereplő, és Kleopátra által is használt - hajfesték a henna, amely nemcsak festék, de egyben hajápoló szer is. Az erős vörös festéket adó növényre sokan esküsznek, mivel a kémiai alapú festékekkel szemben teljesen befedi a hajat - az ősz hajszálakat is -, és fényessé, dússá teszi azt. A henna, mint a legrégebben ismert hajszínező, korunkban ismét reneszánszát éli. Ezt az ősi készítményt már ismerték a régi rómaiak és egyiptomiak is. Fő termőterülete Pakisztán és India. A henna betakarításánál két aratás van, mely felhasználása során lényeges különbséggel bír. A nyári aratásból származó növényi kivonat nem színez, viszont selymes fényt ad a hajnak, megerősíti, dúsítja, kondicionálja, és rugalmassá teszi. Nálunk ismertebb az őszi aratású növényből nyert kivonat, a vörös henna. Alkalmazása során a haj a behatástól függően erősebb vagy gyengébb vöröses árnyalatot kap. A STYX HENNA színskála azonban nemcsak egy színt tartalmaz. Különböző természetes adalékanyagok hozzáadásával (pl.: indigó, ébenfagyökér, sárgafagyökér, stb.) sikerült az osztrák STYX Naturkozmetikai cégnek a hennaport különböző színárnyalatban, természetes bázis alapján elkészíteni.

SZŐKÍTŐ: minden hajnak egy világosabb színárnyalatot ad, kivéve a fekete hajat.

SZŐKE: szőke és világosbarna hajnak világos csillogást ad.

NATÚR: fényt ad a hajnak és kondicionálja.

VILÁGOSBARNA: okkerszínű tónust ad.

SÖTÉTBARNA: barna színárnyalatot ad.

GESZTENYE: világos gesztenye színárnyalatot ad.

MAHAGÓNI: a világostól a barna hajig, egy vörösesbarna színárnyalatot ad.

VÖRÖS: a világos hajat vörösre, a sötétbarna hajat vörös árnyalatúra fest.

ERŐS VÖRÖS: világos hajat erős vörösre, sötétbarna hajat erős vörös árnyalatúra fest.

SÖTÉT VÖRÖS: a sötét hajnak egy mély vörös csillogást ad.

FEKETE: a világos hajat többszöri használat után feketére, fekete hajat mélyfeketére fest.

Az elkészült HENNA festékhez:

- egy citrom levének hozzákeverésével, minden színárnyalat világosítható.

- egy igen erős teafőzet levének hozzákeverésével, minden színárnyalat sötétíthető.

- egy tojás sárgájának hozzáadásával a HENNA kezelés hatása fokozható.

Az első lépésként a hajat meg kell mosni. Mivel a HENNA természetes termék, ezért a használó testi állapota befolyásolja a festék eredményes használatát, mert betegség esetén, vagy ősz hajnál az eredmények nem optimálisak. Az olyan haj, amelyet korábban már festettek, HENNÁVAL csak 5-6 hajmosás után színezhető. Ha feltétlenül daueroltatni kell, akkor tanácsos a hennát kezelés előtt használni.A STYX HENNA használatával a haj dúsabb, simább, fényesebb, rugalmasabb, teltebb, egészségesebb lesz. Látványosan gyors javulás várható a kémiai szerektől tönkrement, száraz, töredezett haj esetén. Mivel minden hajmosásnál a természetes színezőanyag egy részét a hajunkból kimossuk, két hennás festés között feltétlenül javasolt a STYX HENNA SAMPON és BALZSAM használata, hogy tartósabbá tegyük úgy a kondicionáló, mint a színhatást.

Ha a hennát csupán regenerálóként, kondicionálóként szeretnéd használni, akkor a "színtelen" HENNA készítményeket részesítsd előnyben (SAMPON és BALZSAM, valamint SZÍNTELEN HENNAPOR).. A STYX HENNA SAMPON és BALZSAM akkor is jól használható, amikor kiegészítőként alkalmazod más festék mellé, ebben az esetben csak arra kell ügyelni, hogy a megfelelő színárnyalatot kombináld össze.

A festék használata, elkészítése igen egyszerű:
A haj hosszától függően 2-3 evőkanál hennaport oldj fel forró vízben, a pépet főzd min. 20 percig lobogó, forró vízen úsztatott edényben. Miután kihűlt, de még melegen kenje fel a frissen mosott, nedves hajra. 1-2 órát dunsztkötés alatt tartsa fején, majd öblítse le. Festéskor gumikesztyű használata javasolt. Egy doboz STYX HENNA POR (80 gr) hosszú haj esetén 2, rövid haj esetén kb. 3-4 festésre elegendő

A hennát egyszerűen össze kell keverni meleg vízzel, és pépesre keverni. A krémet a hajon egyenletesen eloszlatni. A hajat 45-90 perc után kell leöblíteni. A haj színe csillogó vöröses lesz. Hennát gyógynövényboltokban vásárolhatunk. A hennát gyakran keverik más növényekkel is, kamillával, dióhéjjal, ébenfával, hogy különböző árnyalatokat érjenek el. Más növények színanyagai is használhatók természetes hajfestéknek. A cékla és az áfonya például erős bíborvörös színt ad. A barna különböző árnyalatait adja a dió, a kávé, a tea. A kamilla, a körömvirág, a gyermekláncfű a szőke hajnak ad aranyos ragyogást. Ezeket a természetes festékeket használva először egy kicsit kísérletezni kell. Ki kell tapasztalni a festékek megfelelő koncentrációját, és a festési időt a kívánt szín elérése érdekében.

Először ajánlatos egy kisebb tincsen kipróbálni a festéket, mielőtt az egész hajunkat bekenjük vele. A növényekből úgy nyerhetjük ki a festékeket, hogy a virágot, szárat vagy gyökeret felöntjük 3 csésze hideg vízzel és feltesszük főzni. Egy óra hosszáig főzzük, majd leszűrjük. A leszűrt levet főzzük még egy órát, és lehűtjük használat előtt. Diófélékből úgy nyerhetünk festéket, hogy a gyümölcs csonthéját egy rövid ideig pirítjuk serpenyőben, majd kihűtjük, és amilyen finomra tudjuk, olyan finomra őröljük. Az őrleményt keverjük el annyi vízzel, hogy kenhető pépet kapjunk, és kenjük be vele a hajat.

Egészséges HAJlandóság
Mi az, amit normális hajhullásnak nevezünk? Naponta 30-100 szál hajunkat veszítjük el, amelyek azonban ugyanabból a hajgyökérből újra kinőnek. A korral a hajszál elvékonyodik és a haj megritkul. A férfiak (valószínűleg örökletes okok miatt) inkább a homlok és a haj találkozásánál veszítik el hajukat, s ez akár teljes kopaszsághoz is vezethet. A fej hátsó részén pedig gyakran megmarad egy hajkoszorú.

A nők hajának állapotát elsősorban hormonális átállás ideje befolyásolja leginkább: szülés utáni intervallum, a változókor; következménye a hajhullás, amely azonban később magától elmúlik. A természetes veszteségek mellett léteznek a hajhullásnak más formái is, pl. a valószínűleg stressz által kiváltott kör formájú hajhullás (alopecia areata), amikor a fejbőrön kerek kopasz foltok alakulnak ki, amelyek továbbterjedhetnek. Ennek következtében akár meg is lehet kopaszodni, de előfordul, hogy az érintett területeken újra kinő a haj.

A stressz nyomása alatt élők gyakran nem táplálkoznak megfelelően, és a hiányos, különösen a vasban, proteinekben és káliumban szegény étrend hajhullást eredményezhet, és így a hajhullás egyik okozója lehet. A stressz hatásait azonban kivédhetjük étrendváltoztatással, mozgással és meditációval. A kutatások szerint a hosszú ideig tartó, mindennapos megterhelés gyengítheti az immunrendszert, s ezzel növelheti a közönséges betegségek, például a nátha vagy influenza gyakoriságát.

Mivel a szervezet a stressz hatására gyorsabban használ el bizonyos tápanyagokat, a központi idegrendszer egészségéhez ilyenkor több B-vitaminra, a fertőzések elleni küzdelemben pedig több cinkre és C-vitaminra van szükség. A szervezet energiaszintjének növekedése érdekében együnk gyakrabban, de keveset: összetett szénhidrátokban gazdag élelmiszereket (teljeskiőrlésű kenyér, tészta, rizs, burgonya); és nyugtató hatásúakat: pekándió, dió, marhasült, fekete ribiszke, brokkoli, zöldbab, tojás, narancs, sárgadinnye. A haj ritkulását ezen felül komolyabb betegségek, lázzal járó fertőzések, egy sebészeti beavatkozás vagy a gyermekszülés is kiválthatja. Vannak olyan gyógyszerek is - egyes antidepresszánsok, vérnyomásgyógyszerek vagy pajzsmirigy-készítmények -, amelyek ilyen mellékhatással rendelkeznek.

A foltos kopaszodás esetén azonban mindenképpen ajánlatos azonnal orvoshoz fordulni, vérképet és belgyógyászati vizsgálatot kérni, mert valamelyik vitális szervünk súlyos gyulladása is szerepelhet az okok között; ez lehet a mellékvesemirigy és nőknél a petefészek működésének a zavarai. Nagyon ritkán a magas vastartalom is okozhat problémákat, és bár az Orvosi kézikönyv a vér vasszabályozásának a zavarait néhány esetben terápiarezisztensnek tekintheti, vagyis nem gyógyíthatónak, ott is szerepel, hogy néhány esetben C-vitamin segíthet.

A C-vitamin ugyan kiürül a szervezetből, mert vízben oldódó anyag, de ha tabletták szedésévével szeretnénk segíteni a bajon, érdemes odafigyelni, hogy 500 mg-nál ne legyen nagyobb mennyiség, mert ennél több viszont a vesekőképződését segíti elő. A rendszeresség a kulcsszó itt is. A vér rendellenesen magas vastartalmára pedig -amely nagyon ritka betegség, de okozhat hajhullást - van egy gyógyszer, ez pedig a rendszeresen fogyasztott nyers káposzta, amely egyúttal a női nemi hormon, az ösztrogén gyors cseréjét is biztosítja, és így védhet a rák egyes fajai ellen is.

Ha bármi gond merül föl a hajjal kapcsolatban, érdemes alaposan utánajárni, hogy mi lehet a háttérben. Nem biztos, hogy a fejbőréhez kíméletesek az éppen használt hajápolási szerek, vagy a többéves túlzott igénybevételre (festés, dauer) reagál így. Tehát a haj különös kíméletességet igényel - lehetőleg természetes alapanyagú készítményeket akkor is, ha éppen semmiféle probléma nincs a hajkoronával, s ha különös megterhelésnek vetetted alá, akkor tanácsos időt hagyni a fejbor gyógyulásának. A szervezet vitaminokkal (biotin, A-, C-, B- és E-vitamin), ásványi anyagokkal (kalcium, vas) és megfelelő táplálékkal való ellátása támogatja a normális hajnövekedést. A sokat ígérő, túl drága csodaszerekkel szemben nem árt a szkepticizmus.

Az erős hajhullásnál, lehet, hogy csak a hajszál mikroszkopikus vizsgálata és az esetleges gócok, allergiás reakciók kiderítése lesz az első lépés a gyógyulás útján. Ma már sikerrel végeznek hajátültetést, melyről részleteket találhatunk a
www.origo.hu/csalad/egeszseg/000904ahajatultetes.html

A fejbőrvadász
Mindaz, ami hozzájárul a fejbor jobb vérellátásához, pozitívan hat a hajnövekedésre. Jó hatásúak a leöntések vagy a váltakozó hajzuhany: reggel és este zuhanyozza le fejborét felváltva hideg, illetve meleg vízzel. Az eljárást hideg zuhannyal fejezze be, majd törölje jól szárazra a haját. Soha ne mossa túl forró vízzel a haját! Próbálja bemasszírozni fejborét naponta frissen préselt csalánlével, bojtorjánteával, nyírfaleveles vagy rozmaringos hajvízzel. Olyan ásványvizet fogyasszon, amelynek magas az ásványianyag-tartalma. A rendszeresen bevett sörélesztő magas vitamintartalma is támogatólag hathat. A nőknek gyakran vashiányuk van, ami csalán, spenót, sóska fogyasztásával és gyógyszerekkel kiküszöbölhető. További fontos anyagok a biotin, a cink, a réz, a pantotén-sav, a B2- és a B6-vita-min, valamint a -methionin. Viszkető, zsíros fejbőrünkön gyorsan elszaporodhatnak a baktériumok, gombák és egyéb kórokozók. Keverjen a samponhoz vagy a hajöblítő vizéhez grépfrút-magkivonatot. Ez elpusztítja a fejbort megbetegítő csírákat.

Fű-varázs
A csalán- és zsurlótea fogyasztása azért előnyös, mert mindkettő sok kovasavat tartalmaz. A kovasav, a zselatin, a keratin, az A- és a B-vitamin vagy a biotin megtalálhatók néhány kombinált készítményben, amelyeket kúraszerűen célszerű használni. A ligetszépeolajat tartalmazó kapszulák szintén serkentik a szervezet sejtfunkcióit.

Házi gyógyír
A rossz állapotban lévő hajnak jót tesz például, ha samponozás előtt, lehetőleg házi készítésű majonézből készítünk pakolást a hajra. Ha nagyon rossz állapotban van a haj, akkor meleg olajos kezelésre van szükség. A haj legfontosabb kondicionálója a fejbőr termelte természetes zsír, de szükség esetén nagyon jó hatással vannak a növényi olajok, a szezámolaj, az olívaolaj. A legjobb ilyen célra a jojobaolaj, ugyanis a jojobaolaj molekulasúlya ugyanannyi, mint a fejbőr természetes zsírjáé, ezért ez pótolja legjobban a hiányzó zsíranyagot.

Gyógyító receptek:
Meleg olajos pakolás - amely helyrehozza a száraz hajat, és ápolja a töredezett hajvégeket.

Hozzávalók: 3 evőkanál szezámolaj, 3 evőkanál jojoba olaj, 1 evőkanál szárított csalánlevél, 1 tojás fehérje.

Keverjük össze a hozzávalókat, és egy kis lábasban melegítsük langyosra. Szedjük ki a csalánleveleket, és az olajjal jól masszírozzuk be a hajat, mindenhova jusson. Tekerjük be a fejünket egy meleg törülközővel, és hagyjuk a pakolást 30 percig a hajon, de még jobb, ha egy éjszakára rajta hagyjuk. Az olajat rendes samponos hajmosással távolíthatjuk el.

Régimódi tojássampon - amely magas fehérjetartalmú haj- és fejbőrápoló; puhává és kezelhetővé teszi a száraz hajat.

Hozzávalók: 2 nagyobb tojás, 3 evőkanál almaecet vagy egy fél citrom kifacsart leve.
A tojásokat verjük habosra, és masszírozzuk be a fejbőrbe. Pár percig hagyjuk fent, majd öblítsük le meleg vízzel. A tojás vékony filmszerű bevonatot képez a hajon, amit úgy távolíthatunk el, ha utoljára ecetes vízzel öblítjük le a hajat; sötét hajúak almaecettel keverjék el az öblítő vizet, szőkék pedig citromlével.

Amit nagyanyáink még tudtak
Ahhoz, hogy visszaállítsuk hajunk természetes állapotát, egy kicsit vissza kell néznünk a múltba. A nőknek évszázadokon keresztül nagyon szép, egészséges hajuk volt, ehhez pedig nem volt szükségük csodaszerekre, csak a természet kincseire. A görögök, az egyiptomiak és a kínaiak is jól ismerték a természetes anyagok jótékony hatását; így gyógyszereik és kozmetikumaik is értékes növényekből készültek, például rozmaringból, zsályából, ginzengből, csalánból. Hajápolásra különböző növényi főzeteket használtak. Ezeket mi is elkészíthetjük; 1/3 csészényi növényt öntsünk le negyed liter forrásban levő vízzel, és hagyjuk állni 15 percig, majd szűrjük le. A langyosra hűtött főzettel öblítsük le a hajunkat a hajmosás végén.

Hajra valók:

- Kamilla: világosítja, és fényessé teszi a természetes szőke hajat.

- Ginzeng: pótolja a száraz haj elvesztett nedvességét, a hajat rugalmassá és fényessé teszi.

- Levendula: frissítő illata mellet selymessé és ragyogóvá teszi a hajat.

- Citromfű: kondicionálja a hajat, puhává és csillogóvá teszi.

- Csalán: ez a legtöbbet használt kondicionáló, erősíti, és fényessé teszi a megviselt hajat. Zsíros hajra különösen hasznos.

- Rozmaring: stimuláló hatású, ezért serkenti a hajnövekedést. A haj korpásodását is csökkenti. A sötét színű hajat fényessé teszi, és nagyszerűen lehet használni az összecsomósodott haj kibogozásához.

- Zsálya: ősz hajszálak eltüntetésére használták.

- Cickafarkkóró: a görögök nagyra becsülték. Főzete könnyen kezelhetővé teszi a hajat.

Tippek a századvég hajápolásából:
Sör: sörélesztővel gazdagítja a hajadat, erőt, tartást ad neki, így helyettesíti a hajhabot. Alkoholtartalmával a zsíros hajat szárítja, fénylővé, egészségessé teszi. Alkalmazása: a megmosott hajat sörrel öblíted, vízzel kimosod a sört.

Hargitai Anett ( Origó ) cikkének felhasználásával
 
 
[10029]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x