Mi-micsoda? A szejtán?
Címlap / Szépség-Egészség / Mi-micsoda? A szejtán?

Mi-micsoda? A szejtán?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-05-29

Búzahús vagy szejtán? Mi az? Az egészség alapjai, a vegán étekezés apró titkai. A szejtán receptje, szejtános ételek és a szejtán hagyománya.  

Mi a szejtán?

A vegetáriánusok körében nagyon közkedvelt alapanyag a szejtán, amelyet húspótlóként tartanak számon. Por állagú, amely nálunk többnyire tönkölybúzából készül, de elvileg készíthető más gabonából is. Sokoldalúan felhasználható, hasonlóképpen mint a hús.

Készítésének pontos leírása:

"A tönkölyjava (búzahús, szejtán) szétválasztásos eljárással készül, amelynek az a lényege, hogy a tönkölylisztből tisztított víz és tengeri só hozzáadásával tésztát készítenek. Pihentetés után vízzel a keményítő nagy részét és a tönkölyfehérjét az erre a célra kifejlesztett berendezésben szétválasztják, csökkentve ezzel a gabonában található szénhidráttartalmat.

Ezután a kinyert koncentrátumot vízzel átmossák, majd különböző formákban hőkezelik. A gyártási folyamat végén a tömbös szejtánt darabolják, szeletelik."
 

A szejtán egyébként sikérporból is készülhet. Ha a húshoz hasonló ízt szeretnénk elérni, elég a fűszerezést jelentőséebbé tenni. 


Honnan származik?

A szejtán legtöbbször tönkölybúzából készül. A tönkölybúza Mezopotámiából származik, Európába is már a bronzkor ideje óta honos. A Kárpát-medencében régóta használják a mai kenyerek őseinek elkészítéséhez. A IV. században élte fénykorát, amikor az időjárás szélsőségei és a betegségek miatt a többi gabonaféle nem termett, a tönköly viszont virult. Egy időre feledésbe merült, de napjainkban megint nagyon közkedvelt lett.
 

Mit tartalmaz?
Magas fehérjetartalma vetekszik a szójáéval, de nem teljes értékű ezért kiegészítésre szorul. Fehérjén kívül tartalmazza még szint az egész B-vitamin családot, niacint, E-vitamint, rezet, vasat, mangánt, cinket, magnéziumot, kalciumot, foszfort és szelént.
 

Mi készüljön belőle?

A szejtán vagy más néven búzahús tömbösített formájának köszönhetően felhasználható mint bármely húsféle. Lehet rántani, sütni, pörköltesen, ragunként elkészíteni. Rakott, csőben sült ételekhez zöldségekkel együtt elkészítve.

Recept tippek:
Rakott szejtán >>
Szejtános zöldségtokány >>

Továbbá kísérletezz a már ismert húsos receptekkel szejtánnal helyettesítve!


 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 43556 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x