Alacsony státusz, több evés? - Szociális helyzeteden múlhat...
Címlap / Szépség-Egészség / Alacsony státusz, több evés? - Szociális helyzeteden múlhat az alakod!

Alacsony státusz, több evés? - Szociális helyzeteden múlhat az alakod!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-17

Majmokon végzett kísérlet bizonyítja azt, amit már eddig is tudtak a pszichológusok, szociológusok és a tudatos életmóddal foglalkozók: az evés oldja a szorongást, és minél alacsonyabb valakinek a társadalmi státusza, annál inkább szorong. Lefordítva: aki kevésre becsüli magát, többet eszik. 

Több önbizalom, kevesebb kiló
Az elhízás elleni küzdelemben nagy segítség lehet az önbecsülés, akinek magasabb, ritkábban kompenzál evéssel. Az alacsony társadalmi státusz nagyon könnyen vezet túlsúlyhoz azokban a társadalmakban, ahol korlátlan mennyiségű táplálék áll rendelkezésre. Talán nem véletlen, hogy az úgynevezett jóléti társadalmakban a kóros elhízás népbetegség, és az Egyesült Államok és Kanada vezeti a toplistát. A társadalmi rangsorban elfoglalt alacsony pozíció növeli a szorongást, amelynek csökkentése érdekében az érintettek evéssel kompenzálnak. A jelenséget most majmokon végzett kísérlettel bizonyították.

Szorongunk, mint a majmocskák...
A majmok társadalmában ugyan olyan szigorú hierarchia van, mint az emlősöknél mindenütt, az embereknél meg kiváltképp. A kísérletet, amely nagyon jól szimbolizálta az emberi társadalmat, makákók között végezték. Ezek a majmok is áthághatatlan alá és fölé rendelő viszonyban élnek, a domináns egyedek pedig folyamatosan éreztetik alacsonyabb rangú társaikkal fölényüket. A csoport kevésbé domináns tagjai mindenben ki vannak szolgáltatva társaiknak, a rangsor alján állók így folyamatosan szoronganak, állandó stresszben élnek. Természetesen ők azok, akik jóval kevesebbet is esznek, és soványabbak, mint a feljebb lévők, ám ez a jelenség csupán addig áll, amíg az ennivaló korlátozott mennyiségben található meg. Ha a táplálék korlátlan mennyiségben rendelkezésre áll, a helyzet azonnal megfordul: az eddig sovány egyedek, akitől domináns társaik korábban elvették a szükséges ennivalót, nagyon hamar elhíznak, ha a csoport minden tagja annyit ehet, amennyit csak akar.

HarmoNet tipp: Elhízás, tunyaság - 12 bölcsesség, hogy ne így végezd! >>

Speciális kísérlet

Az atlantai Emory Egyetem kutatói Mark Wilson vezetésével makákókon végeztek kísérletet. Ennek keretében először megmérték minden nőstény majom súlyát, és megállapították helyüket a rangsorban. Ezután három héten keresztül az egész csapat számára biztosították a korlátlan mennyiségű, zsíros, tápláló ételt, amelyhez minden egyed zavartalanul hozzáférhetett. A domináns egyedek ezután sem ettek többet, mint korábban, ám azok a nőstények, akik a rangsor alján álltak, szó szerint zabálni kezdtek. Még éjszaka is tömték magukat, amikor a makákókra egyáltalán nem jellemző a táplálkozás. Az elnyomott egyedek egyértelműen a szorongást kompenzálták evéssel, és nagyon hamar elhíztak.A jelenség az emberekre szintén érvényes: mi is hajlamosak vagyunk minden negatív dolgot evéssel „jóvátenni”.
Az eredmény katasztrófális: az alacsony státusz és a stressz következtében megcsappant önbecsülésünket evésbe fojtva jön az elhízás, majd az azt követő lelkiismeret furdalás, testünk elutasítása, ami újabb stresszt okoz… ugye ismerős az ördögi kör? Nos, a majmok bebizonyították, hogy minél lejjebb van valaki a rangsorban, annál több eséllyel hízik el, ha van mit ennie. Az ember viszont tudatos lény, így akaraterővel, önbecsüléssel, pozitív önképpel és a világgal való megbékéléssel sokkal könnyebben lehet lefogyni, mint a legtöbbször ártalmas és haszontalan csodaszerekkel, az önbüntető koplalással vagy az őrültebbnél őrültebb divat diétákkal. Ha megértjük és elfogadjuk, hogy nem lehet mindenki a „csúcson”, de a maga helyén mindenki hasznos és fontos, nem lesz szükség a kompenzáló „jutalom” evésre, és ezzel nem veszi kezdetét az ördögi kör, amit úgy lehet megszakítani, ha el sem kezdjük. Bízzunk magunkban, és szeressük magunkat!

Regele Tímea
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3437 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x