Havibaj vagy piros betűs ünnepnapok?
Címlap / Szépség-Egészség / Havibaj vagy piros betűs ünnepnapok?

Havibaj vagy piros betűs ünnepnapok?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-12

A nők többségének életét (akár titkolja a társadalmi szokásoknak megfelelően, akár nem) többnyire megkeseríti a menstruáció és a vele járó tünetcsoport, szinte egyöntetűen a pokolba kívánjuk a valójában nőiességünk esszenciáját jelentő néhány napos eseményt, kevesebbnek, tisztátalannak érezzük magunkat, amikor éppen "megvan".  

Vajon a természet, a tökéletes alkotó tényleg ki akart szúrni velünk, amikor havonta néhány nap „szenvedésre” ítélt bennünket? Vagy lehetséges más, pozitívabb módon is viszonyulni a havivérzésünkhöz? 

Betegség, amelyet gyógyszerekkel kell kezelni?

A tampon- és betétreklámok szinte egytől egyig azt sugallják, hogy a nőnek kötelessége ilyenkor is fittnek és energikusnak lennie, és ugyanazt az életet élnie, mint máskor és 100 %-osan teljesítenie otthon és a munkahelyén egyaránt.

Az általános felfogás az, amelyet egyébként egyértelműen támogat a család és a munkahely is, hogy ez egy egészségügyi probléma, szinte betegségszámba menő nyűg, amit maradéktalanul kezelni kell, lehetőleg úgy, hogy a környezet ebből ne vegyen észre semmit.
Így már nekünk, nőknek is természetes, hogy a „nehéz napokon” tömjük magunkba az erősebbnél erősebb fájdalomcsillapítókat és igyekszünk úgy tenni, mintha minden rendben lenne.

Tisztább, szárazabb, biztonságosabb érzés?

Ez a természetes élettani folyamat mára illetlenné, mocskossá, takargatnivalóvá vált a szemünkben. Ezért, hogy környezetünket megkíméljük a látványtól és a szagoktól, hajlandóak vagyunk megvenni a „láthatatlanként” reklámozott vagy egyenesen illatosított (!) betéteket is, hiszen az élelmes gyártók természetesen erre is gondoltak.

Mára eljutottunk odáig, hogy csak a vérzést, a fájdalmat és a szokásos napi rutinra való alkalmatlanságot látjuk ebben az összetett testi-lelki folyamatban, és kizárólagosan arra törekszünk, hogy mindezeket a kellemetlenségeket kiiktassuk egy „tisztább, szárazabb, biztonságosabb” érzés érdekében. 

A misztikus női természet

Vajon tényleg ez volt a természet, a tökéletes alkotó célja, hogy a nőket havonta néhány nap „szenvedésre” ítélje? Ideje felülvizsgálni a régi mítoszokat, amelyek szerint a nő büntetésként kapta a havibajt bizonyos ősi tettei megtorlásaként.

Spirituális szemszögből a nő befogadó, elfogadó, passzív, ciklikus lény ellentétben férfi párjával, az aktív, megvalósításra törekvő, lineárisan gondolkodó, szellemi erővel – erről árulkodnak eltérő formájú nemi szerveink és a hozzájuk kapcsolódó szimbólumok is. (Nő – kör, spirál, Férfi - egyenes, bot, pálca stb.) 

EGY-ség az élet és halál körforgásában
A női természet sajátja az élet körforgásának szerető támogatása, fenntartása és elfogadása. Ez a női bölcsesség tükröződik a női ciklus Hold-ciklusokhoz hasonló folyamatában is, ami hónapról hónapra a születés-virágzás-halál körforgását testesíti meg, mintegy újra és újra figyelmeztetve a nőt a természet örök rendjére és saját regenerációs képességére.

HarmoNet tipp: Mi okozza a menstruációs fájdalmat? >>

A nő könnyebben maradt közeli kapcsolatban a természeti erőkkel
, a Hold és az elemek változásaival, saját ösztönösségével. A nő legbensőbb lényéből fakad az emberi élet változásainak békés elfogadása: az életet a halállal együtt, a virágzást az elmúlással együtt, a ragyogó emberi természetet árnyoldalaival együtt, egységben érzékeli.

Piros betűs ünnepnapok?
A menstruáció egyfajta tisztulás, a régi, elavult elengedése, átalakítása, felkészülés az új ciklusra, és ez bizony sokszor fájdalommal jár. Érdemes ezt elfogadni, semmint mindenáron gyógyszerekkel küzdeni ellene. Természetesen minden nőnél előfordul igazán fájdalmas menstruáció, amikor szükségét érezheti egy-két csillapító gyógyszernek, de ebben az esetben sem árt a mértékletesség.

Lenyűgöző a női természet, hogy a régi elengedését testi szinten is lehetővé teszi számunkra havi rendszerességgel. Emellett a fájdalom csak egyfajta kellemetlen „mellékhatás”, ami gyengéden visszahelyez a testünkbe, és amivel meg lehet barátkozni, hiszen saját női mivoltunkból fakadó, folyton megújuló teremtő erőnkre hívja fel a figyelmünket. 

Ünnepeld a megtisztulást!
Amikor érzed a kezdődő görcsöket, fájdalmakat a testedben, teremts alkalmat egy rövid elengedő szertartásra vagy meditációra. Mondj köszönetet a testednek, hogy ebben a hónapban is lehetővé teszi számodra a tisztulást, a régi dolgoktól való megszabadulást. Írj listát azokról a tulajdonságaidról, rossz szokásaidról, emlékeidről vagy érzéseidről, amiktől úgy érzed, már ideje megválnod, mert nem támogatják tovább a fejlődésedet. Gyújts gyertyát és égesd el azzal a szándékkal, hogy hajlandó vagy őket elengedni – a tűz elem mágikus ereje segít a megtisztulásban. 

Légy gyengéd önmagadhoz!

A menstruáció, mint minden mélyreható testi-lelki változás, fájdalmakkal, vérzéssel, hormonszint-ingadozással járó átalakulás, sebezhetőbbé és érzékenyebbé teszi a nők nagy részét, sokan ingerültek, hisztisek és akár elviselhetetlenek is tudunk lenni a menstruáció előtt és közben. Fogadd el azt, hogy ezeken és a megelőző napokon esetleg visszahúzódóbb, elesettebb és kevésbé aktív vagy, gyengédségre, egyedüllétre, netán lustálkodásra vágysz.

Tudatosítsd, hogy ez a bensőséges folyamat csak rólad szól: gondoskodj magadról aktuális állapotodnak megfelelően. Lehetőség szerint ne vállalj többet ilyenkor, mint amennyire képes vagy, esetleg időzítsd ekkorra a fokozott elmélyülést, kreativitást igénylő feladatokat. 

HarmoNet tipp: Piros betűs napok >>

Fejezd ki önmagadnak támogató szeretetedet, nagyrabecsülésedet
  • tápláló, finom, könnyű étellel vagy egy kis édességgel
  • könnyű sétával a természetben
  • jógagyakorlatokkal
  • lustálkodás, önmagadra figyelés, meditáció
  • gyűjts kreatív ötleteket vagy valósítsd meg a már régóta tervezetteket, szánj időt a kedvteléseidre, hobbidra
  • szexelj, ha ahhoz van kedved
  • írj naplót vagy olvass el egy régóta halogatott könyvet
  • csinálj bármi mást, ami igazán örömet okoz

Figyelj befelé!

Sokan ilyenkor öntudatlanul is befelé fordulnak, mintegy összegezve a lezáruló ciklust. A vérzés megindulását megelőző és követő néhány nap kifejezetten alkalmas önreflexióra, önvizsgálatra, - szentelj elég időt és figyelmet önmagadnak.

A menstruáció megtanít a saját magunkról való gondoskodásra
és felelősségvállalásra is. Ha megadjuk magunknak azt az elfogadó szeretetet, törődést és gyengédséget, amire ilyenkor különösen szükségünk van, képesek leszünk más módon viszonyulni a környezetünkhöz és az is hozzánk. 

Használd a teremtő erődet!
A menstruáció során gyakran kreatív energiáink is felszabadulnak, az emelkedő ösztrogén-szint pozitívan befolyásolja szellemi tevékenységeinket. Nem véletlen, hogy sok nő azokon a napokon hegyeket tudna megmozgatni, és levertség helyett a teremtő erőit érzi magában áradni. Bizonyos dél-amerikai indián törzsek asszonyai saját menstruációs vérükkel öntözik földjeiket a termékenységért.

Könnyen lehet, hogy a havivérzésünkhöz való hozzáállásunk változásával ezeket a napokat tartjuk majd a legkreatívabb, legbensőségesebb vagy akár legenergikusabb időszaknak. 
   

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 8362 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x