Hajszínezés és ápolás csak természetes anyagokkal
Címlap / Szépség-Egészség / Hajszínezés és ápolás csak természetes anyagokkal

Hajszínezés és ápolás csak természetes anyagokkal

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Természetes hajszínezés, natúr hajápolás, hajfestés természetes anyagokkal? Sok növény termése, gyökere vagy szára, levele is alkalmas a haj festésére, állapotának javítására. A dió, kávé a kamilla is remek hajszínezővé válhat. A szín ápolására pedig számos gyógynövény alkalmas. Például a rizsvíz. 

A dió, kávé vagy a kamilla is remek hajszínezővé válhat. A meglevő hajszínünk szín ápolására pedig számos gyógynövény alkalmas. A haj erősítésére és fényének ápolására is vannak gyógynövények, melyek lemosóként történő elkészítése házilag is könnyen kivitelezhető.                   

Színezés


A színezésre szánt növénnyel érdemes próbát végezni mielőtt rögtön az egész hajat kezeljük vele. Leginkább azon oknál fogva is, hogy minden hajon más lehet a kialakult szín. Ugyanis a haj szerkezetétől és árnyalatától is függ a színezés eredménye. Sőt előfordulhat, hogy a használt sampon is befolyásolja a kialakult színt. Otthon mindig először csak egy tincsen próbáld ki a készítményt.




A színanyag kiválasztása növényekből

A különböző növényekből úgy nyerhetjük ki a színanyagot, hogy a leveleket, gyökereket, szárakat, vagy virágokat felöntjük vízzel és ezt felfőzzük. Általában 1 maroknyi növényhez 2-3 dl víz szükséges. A szakirodalom szerint 1 óra hosszat kell főzni, de néhány esetben elegendő lehet fél óra is. Ekkor azonban jó ha hagyod állni kb. 5-6 órát a főzetet. Ezt követően le kell szűrni és ezt a leszűrt levet még kb.1 óra hosszat lassú tűzön kell melegen tartani. (Ne forrjon nagy lángon. Ha csak épp bugyog az a jó.) Gyakran rá kell nézni a készülő festékre, mert nagyon gyorsan elpárologhat. Hamar odaéghet és, ilyenkor nemcsak az edény bánja, de kezdheted elölről az egész procedúrát. Az így elkészült sűrű palacsintatészta szerű masszát össze lehet keverni még pluszban hennával is, de használható magában is bemosóként.

Miből mi lesz?

A körömvirág, kamilla, a gyermekláncfű színezőként a szőke hajnak adnak élénkebb színt és sárgásabb ragyogást.

 

Az őrölt kávéból, dióból, fekete teából a barna különböző árnyalatait lehet elővarázsolni. A dió zöld héját megfőzve erősíti is a hajat és sötétít. A kávé koffein tartalma miatt pedig, antioxidánsként hat. Tehát megvédi a hajat a szabadgyököktől és a roncsolódás mértékét, ezáltal csökkenti.

A cékla, a sárgarépa vagy az áfonya főzete gyönyörű vöröses színárnyalatokat hoz létre.

Hajproblémák kezelésére

Belsőleg teaként fogyasztva: rozmaring, zsálya, levendula: 1-1 teáskanálnyit tégy egy kancsóba és önts rá 3-4 dl forralt vizet majd lefedve hagyd állni 10 percig. Kúraszerűen napi két csészével fogyassz belőle, három héten keresztül.


HarmoNet tipp: Henna: gyógyító erő egy növényben - Tippek, trükkök, hajfestési fortélyok >>

Külsőleg a haj lemosásához használj csalán levet vagy higított szantálfa kivonatot
. Elkészítése:1 marok csalánt fél liter, forrásban lévő vízzel önts le és áztasd 10 percig. Majd ha kellemes hőmérsékletre hűlt szűrd le és öblítsd le vele a hajad. Nem kell lemosni. Így száríthatod. A szantálfa kivonatból 1-2 csepp kell 3 dl langyos vízhez és az előzőekhez hasonlóan használandó. Heti vagy kétheti váltásban hosszabb távon is alkalmazhatóak ezek a kezelések. Hajmosáshoz kezelésként tehetsz 2 csepp boróka vagy gólyaorr illóolajat a rendszeresen használt samponhoz.

Rizsvíz


Varázslat japánból: A rizsvíz. 


A rizst ilyenkor dupla mennyiségű vízzel teszük el, egy csavaros edényben, pár napig. Ott megerjed, és kissé savanykás szagot kap - ezért tehetünk hozzá pár csepp jojoba olajat, vagy egyéb, illatos és hajra való olajfélét. A rizsvízzel samponozás helyett, vagy samponos lemosás után kell a hajat átdörgölni, és nagyon óvatosan kimosni. Ettől szebb, egészségesebb, hosszabb lesz a hajunk. A rizsvíz használata évezredes praktika, de főleg az erős szálú, sötét hajú emberek hajára válik be, a világos, vékony szálú hajat is erősíti némileg, de főleg a keleti emberekhez hasonló típusú hajon lesz átütő a hatása. 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 34696 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x